Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 25 jan 2015 / 11:31 uur

Amsterdamse huizenprijzen hard gedaald in crisis

Vergeleken met andere grote steden is Amsterdam het minst door de crisis op de woningmarkt gekomen. Vanaf de top in 2008 tot de huizenprijsbodem in 2014, zijn de gemiddelde verkoopprijzen in Amsterdam met 17 procent gedaald, wat een relatieve daling (inclusief inflatie) betekent van ruim 31 procent. Ter vergelijking, in steden als Den Haag en Rotterdam is de daling 19 en 23 procent. Dit blijkt uit de door Prijsverloop.nl tot kwartaalcijfers verwerkte Gemiddelde Koopsommen van het CBS & kadaster over de periode 2008-2014.

Positief

De huizenmarkt in Amsterdam heeft de weg omhoog in 2014 echter wel weer gevonden en laat het sterkste herstel van Nederland zien met een toename van 5 procent.

Huizenprijzen stabiel 2015

De specialisten van de grote banken verwachten dat de huizenprijzen in 2015 stabiel zullen blijven. De waarde van woningen wordt grotendeels bepaald door het beschikbare hypotheekbedrag. Dit bedrag zal nagenoeg gelijk blijven. De lage rente compenseert de lagere hypotheken die verstrekt worden door aanscherping van regels. Een andere factor die de huizenprijzen beïnvloedt, de collectieve koopkracht, blijft ook nagenoeg gelijk. De laatste factor vraag-en-aanbod, blijft voor een verschil in prijsontwikkeling van de verschillende woningtypen zorgen.

Appartementen duurder

Door demografische ontwikkelingen zullen appartementen de stijgende lijn aanhouden, terwijl vrijstaande woningen in prijs blijven dalen. Ook de verschillen in prijsontwikkeling tussen regio’s blijven hierdoor toenemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Amsterdamse huizenprijzen hard gedaald in crisis
Sluiten