Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 7 jan 2015 / 14:55 uur

Amsterdam gaat gymleraren leveren aan basisscholen

De gemeente Amsterdam gaat gymleraren, leraren cultuureducatie en conciërges leveren aan de basisscholen in de stad. Hierdoor kunnen de groepsleerkrachten zich zonder afleiding richten op lesgeven en hoeven zij niet meer met een fluitje in de gymzaal te staan.

„Door aanverwante taken raken leraren steeds meer in tijdsnood”, zegt Simone Kukenheim, wethouder Onderwijs. „Dat komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede. Daarom bieden we scholen nu de kans om gebruik te maken van vakleerkrachten cultuur en sportleerkrachten. Daarnaast brengen wij de conciërges weer terug naar de schoolgebouwen.”

Forse investeringen

Dit is slechts een van de forse investeringen die het stadsbestuur dit jaar doet in het onderwijs. Naast het extra ondersteunend personeel is er ook geld vrijgemaakt om hoogbegaafde leerlingen beter te ondersteunen en extra in te zetten op onderwijs in diversiteit, burgerschap en gedeelde geschiedenis. Kukenheim: „De ontwikkeling van Amsterdamse kinderen naar mondige, kritische volwassenen willen we stimuleren met meer aandacht voor diversiteit, burgerschap en gedeelde geschiedenis, denk hierbij aan het slavernijverleden en de Tweede Wereldoorlog. Scholen kunnen zelf bepalen hoe iedere leerling de beste kansen op een goede toekomst wordt geboden.”

Onderwijsbeleid

Om dit alles mogelijk te maken moet de gemeenteraad nog instemmen met een gewijzigde Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid Amsterdam (VLOA). In de VLOA 2014 wordt geregeld welke voorzieningen een schoolbestuur voor het schooljaar 2015‐2016 kan aanvragen en hoe zij dat moeten doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam gaat gymleraren leveren aan basisscholen
Sluiten