Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 14 jan 2015

Amsterdam experimenteert met voedselwagens op straat

De gemeente Amsterdam gaat gedurende twee jaar ondernemers de ruimte geven om te experimenteren met voedselwagens op straat. Tijdens de duur van de pilot wordt het mogelijk om eten te bereiden op straat. Voorheen was het door strenge regelgeving enkel mogelijk om eten met een zeer korte bereidingstijd te verkopen. Daar komt nu verandering in.

Het experiment komt voort uit een initiatiefvoorstel van PvdA en Groenlinks, genaamd ‘Lekker eten op de Amsterdamse straten’. Volgens Groenlinks-raadslid Marco de Goede is eten een krachtig bindmiddel, en daarom is een gevarieerd voedselaanbod een onmisbare aanwinst voor de stad. “Kijk naar San Francisco, daar leeft de straat helemaal op door al dat heerlijke eten.”

Per stadsdeel zullen locaties aangewezen worden die in aanmerking komen voor de exploitatie van voedselwagens. De raadscommissie bespreekt de pilot op 18 februari, waarna er een overzicht met locaties beschikbaar zal komen. Gedurende twee weken na deze bekendmaking kunnen exploitanten zich aanmelden om in aanmerking te komen voor de benodigde vergunning.

Nieuwe manier van lunchen

Lotte Wouters van The Food Line Up, een cateringsbedrijf dat foodtrucks regelt voor festivals en evenementen, is ‘ontzettend blij’ met het nieuws. Twee jaar geleden stond zij al op de Dam om zich sterk te maken voor gezondere voedselkraampjes dan die met hotdogs en patat alleen. Het werd hoog tijd dat Amsterdam ging aanhaken bij andere grote Europese steden, zegt ze. “Het is bizar dat we zo lang geen lekker en bijzonder eten hebben kunnen krijgen.”

“Op straat is er tot nu toe nauwelijks wat anders te vinden dan hotdogs, Vietnamese loempia’s en oliebollen. Alleen het opwarmen van voedsel mag, het liefst zo veilig mogelijk. En dat terwijl het veel diverser en gezonder kan.” Niet alleen als etende Amsterdammer, ook als vakvrouw moedigt ze de pilot aan. “Jonge ondernemers kunnen nu sneller met hun eigen kraampje een vaste plek krijgen. Ook wij bij The Food Line Up zitten te denken aan manieren waarop we hier op in kunnen spelen.”

Twee jaar geleden roemde Wouters de kraampjes al om hun positieve invloed op de stad. “Gezond straateten heeft een positieve invloed op de stad. Het gaat overgewicht tegen en heeft een culturele en culinaire meerwaarde. Bovendien is een foodtruck, een mobiel restaurant, een leuke plek voor Amsterdammers om elkaar te ontmoeten”, zei ze toen. Vandaag staat de onderneemster meer dan ooit achter die woorden. “Eten is meer dan alleen een goede hap. De kraampjes kunnen helpen bij het uitrollen van een geheel nieuwe manier van lunchen in Nederland.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Amsterdam experimenteert met voedselwagens op straat
Sluiten