Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Nieuws 6 jan 2015 / 11:05 uur

Alarm werkt: hier geen problemen met Superman-xtc

De levensgevaarlijke xtc-pillen met Supermanlogo waarvoor eind vorig jaar is gewaarschuwd, hebben in Nederland niet voor problemen gezorgd. Het Trimbos-instituut sloeg groot alarm nadat er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkochte tablet werd ingeleverd met de gevaarlijke stof PMMA erin. In Engeland waren er wel grote problemen: daar zijn vier jonge Britten overleden nadat ze een dodelijke xtc-pil hadden geslikt.

Het Trimbos-instituut heeft sinds vorige maand geen meldingen meer gekregen over de schildvormige pillen met het logo van Superman erop. "Het lijkt erop dat landelijk alarm slaan heeft gewerkt", aldus een woordvoerder. Het instituut had voor de feestdagen alle instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld van de pillen.

Lees ook: D66 wil xtc-tests terug op festivals
Lees ook: ’60 porcent jongeren gebruikt xtc tijdens uitgaan’

Normaal gesproken zit in xtc de werkzame stof MDMA. Het gevaar met pillen waar PMMA in zit, is dat het effect van deze stof veel later optreedt, waardoor gebruikers denken meer van de drug te moeten en kunnen nemen. PMMA kan ook in andere drugs dan xtc voorkomen.

Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan dodelijk zijn. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van de vervuilde drugs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Alarm werkt: hier geen problemen met Superman-xtc
Sluiten