Thomas Stevens
Thomas Stevens Nieuws 10 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Al-Qaeda eist aanslag Parijs op en dreigt met nieuwe

Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland in Jemen (AQAP) waarschuwt Frankrijk voor meer aanslagen. De Jemenitische tak van de terreurorganisatie gaat tot actie over als Frankrijk niet stopt met het “bestrijden van de islam, haar symbolen en de moslims.” Verschillende Franse media maakten daar vrijdagavond melding van.

Lees ook: Hollande: dreiging voor Frankrijk nog niet voorbij

Zij beroepen zich op een videoboodschap die is opgedoken van Harith bin Ghasi al-Nadhari. Hij wordt gezien als een belangrijk religieus leider van al-Qaeda in Jemen. In de video-opname zegt hij: “Sommige zonen van Frankrijk waren respectloos richting de profeten van Allah. Daarom was er een groep gelovige ‘soldaten van Allah’ die hen hebben geleerd respect te hebben.”

Hij doelt hiermee op de terroristische aanslagen die de afgelopen dagen aan minstens zeventien mensen het leven hebben gekost.

Soennitische extremisten

Een leider van al-Qaeda In Jemen eiste eerder op vrijdag de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, meldde onder meer de krant Le Parisien.

AQAP is een van de grootste vertakkingen van het wereldwijd opererende al-Qaeda netwerk. De soennitische extremisten gebruiken het instabiele Jemen onder meer om er strijders te rekruteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Al-Qaeda eist aanslag Parijs op en dreigt met nieuwe
Sluiten