Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 21 jan 2015
Leestijd: 4 minuten

Afgegleden tiener vindt de dood in jihadgebied

Een gewone tiener uit de Amsterdamse Slotermeer. Het leven van Achraf eindigde alleen verre van normaal. Hij zou zaterdagavond, op 17-jarige leeftijd, in de stad Raqqa in Syrië zijn omgekomen bij een bombardement van vermoedelijk de internationale coalitie. Achraf werd een dag later begraven in de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (IS of ISIS).

Waarom ging het precies zo dramatisch mis met Achraf? Hij groeide op in een Marokkaans gezin, en sprak beter Nederlands dan zijn ouders. „Hij sprak geen Arabisch, en ik slecht Nederlands”, verklaarde zijn vader Farid (45) in juni de ‘miscommunicatie’ met zijn zoon aan RTL Nieuws.

Lees ook: Nederlandse Syriëganger (16) dood

Frustratie

Toch komt niet elke zoon uit een immigrantengezin terecht in een terreurbroeinest. Keerpunt lijkt de uit huis plaatsing van Achraf op 13-jarige leeftijd met zijn broers en zusjes, na de scheiding van hun ouders. Volgens zijn vader was er tot die tijd niets aparts aan zijn zoon, die altijd had gezegd later bij de politie te willen werken. „Hij droeg merkkleding, ging nooit naar de moskee.”

In een niet-islamitisch pleeggezin zou frustratie zijn ontstaan, vanwege het verplicht eten van varkensvlees en een beschuldiging van diefstal ‘omdat hij Marokkaans is’. Dit alles leidde tot radicalisering van Achraf, beweerde zijn vader stellig tegen de Amsterdamse stadszender AT5. „Vrouwen en hulpverleners die langskwamen wilde hij geen hand meer geven. Hij begon over wapens te lezen, hoe je die moet laden. Ook keek hij op internet hoe bommen worden gemaakt.”

Vermoedelijk vormde Achraf een gemakkelijk doelwit voor radicale moslims in de buurt. Vader Farid zag met lede ogen aan hoe zijn zoon steeds vaker omging met ‘mannen met baarden’. Die zouden hem frequent oppikken in een auto, voor lezingen op vage locaties ergens in de stad. „Opeens had hij versleten kleren aan. Ging fanatiek bidden, zelfs op school. De politie was opeens de vijand geworden in zijn hoofd.”

Hulp

Het gebod niet langer om te gaan met de bebaarde onbekenden haalde weinig uit. Net als praten over de islam tot het vernielen van zijn laptop om te voorkomen dat hij nog langer enge oorlogsfilmpjes uit Syrië kon bekijken.

Ten einde raad bezocht vader Farid een islamitisch psycholoog en de huisarts, die hem adviseerde naar de politie te stappen. Daar werd weinig met de melding gedaan, zegt hij. „De politie deed zijn werk niet. ‘Ga naar de gemeente’, zeiden ze. Daar hoorde ik dat werd gewacht op het politieonderzoek. ‘Maak je geen zorgen. We houden hem in de gaten’.”

Terwijl zijn vader wanhopig naar hulp zocht en de gemeente smeekte zijn zoon gedwongen op te laten nemen, bereidde Achraf zijn vertrek naar de heilige oorlog voor. Zonder iets te zeggen vertrok hij op 29 december 2013 met een vlucht van Turkish Airlines vanaf Schiphol. De toen 16-jarige jongen zou in het midden van de nacht thuis zijn opgehaald door een zonder verlichting rijdende auto.

Lees ook: ‘Naïeve’ Syriëgangers gelinkt aan polderjihadist

Al-Nusra

In april legde Achraf contact met zijn vader. Hij zou zich toen op de grens van Turkije met Syrië hebben bevonden. In het Koerdische gebied van Turkije leek hij een gevechtstraining te krijgen. Zijn vader meent door Jabhat al-Nusra. Veel leden van deze aan al-Qaida gelinkte terreurgroep stapten het afgelopen jaar over naar IS.

Hoe het Achraf uiteindelijk in Syrië verging is onduidelijk. Hij zou er door het leven gaan als Abu Jihad. Zijn vader speurde maandenlang op internet naar foto’s en video’s uit het oorlogsgebied. „Ik zag op Facebook iemand vijftien hoofden afhakken”, vertelde hij aan AT5. „Hij hield ze omhoog en riep ‘Allahoe akbar’. Dat heb ik nog nooit in mijn islam gezien. Ik moest er van kotsen. Maar ik keek omdat ik wilde zien of het hoofd van mijn zoon er misschien tussen zat.”

Vrijdag was er opeens opnieuw contact. Achraf zou toen op krukken lopen, nadat hij bij een eerder bombardement gewond raakte aan zijn benen en buik. Zijn vader ontving afgelopen weekend foto’s vanuit Raqqa van zijn gedode zoon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Afgegleden tiener vindt de dood in jihadgebied
Sluiten