Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 16 jan 2015 / 09:48 uur

Actiegroep wil premiere Michiel de Ruyter dwarsbomen

Een actiegroep dreigt de première van de speelfilmfilm Michiel de Ruyter in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam te dwarsbomen. De reden? De marinier zou niet de held zijn zoals Nederlanders die kennen, maar een ordinaire zeeschurk.

De bedoeling van actiegroep ‘Michiel de Rover’ is de première te verpesten met een lawaaidemonstratie buiten de poorten van het museum. Daarmee wil de groep het ongenoegen over de ‘verheerlijking van deze beschermheer van de Nederlandse slavenhandel’ uiten. ‘Michiel de Rover’ is een initiatief van het steunpunt ‘De fabel van de illegaal’ uit Leiden, waar mensen zonder verblijfspapieren juridisch advies kunnen inwinnen.

‘Rol De Ruyter geen issue’

De makers van de speelfilm herkennen zich niet in de gespuide kritiek. Dat meldt producent Klaas de Jong vrijdag in een reactie op de actiegroep. "Voor zover wij weten is de vermeende rol van Michiel de Ruyter bij de slavenhandel geen issue onder historici. Sterker nog, hij heeft met eigen geld 2500 slaven vrijgekocht." Om daar zeker van te zijn hebben de makers tevens zelf historisch onderzoek naar de zeeheld verricht, voordat zij de film besloten te maken.

Michiel de Ruyter (1607 – 1676) was één van Nederlands belangrijkste mariniers in de Gouden Eeuw. In de eerste drie Engels-Nederlandse zeeoorlogen maakte hij faam als admiraal. Acteur Frank Lammers zal de rol van de Ruyter op zich nemen; andere bekende acteurs die meespelen zijn onder andere Barry Atsma (Johan de Witt) en Egbert-Jan Weeber (Willem III).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Actiegroep wil premiere Michiel de Ruyter dwarsbomen
Sluiten