Rens Oving
Rens Oving Nieuws 22 jan 2015

Acht weken van te voren is vliegticket voordeligst

Januari is dé maand bij uitstek om vakantieplannen te maken. Maar volgens onderzoek van Skyscanner is dat meestal niet de maand waarin je de goedkoopste tickets boekt. Wat blijkt: acht weken voor vertrek zijn vliegtickets gemiddeld het goedkoopst.

Vliegreizen zijn het goedkoopst in de eerste week van november. Het duurst is vliegen in de derde week van juli. Maar de prijzen van vliegtickets zijn niet alleen afhankelijk van wanneer je vliegt maar ook wanneer je boekt. In tegenstelling tot wat veel reizigers denken is zo ver mogelijk van te voren boeken lang niet altijd het voordeligst. Als je vliegticket boekt in een tijd dat heel veel andere reizigers ook een ticket boeken heeft dit namelijk gevolgen voor de prijs.

Veranderlijk

„Vliegticketprijzen wijzigen elke dag”, verklaart Linda Hoebe van Skyscanner. „Dat hangt niet alleen af van de maatschappij, reisbureau of dag van vertrek, maar ook hoelang van tevoren je boekt.”

Om erachter te komen wanneer je gemiddeld de goedkoopste tickets boekt, werden miljoenen vluchten uit de afgelopen drie jaar geanalyseerd. De gemiddelde prijs van heen- en terugvlucht werd vergeleken met het moment waarop ze werden geboekt. De verschillen voor dezelfde vlucht bleken enorm. Door op het juiste moment te boeken kunnen tientallen tot honderden euro’s worden bespaard.

New York

Een stedentrip naar New York is bijvoorbeeld het goedkoopst in februari, maar dan wel als je de reis zestien weken van tevoren, in oktober, boekt. Een retourtje Istanbul doe je bij voorkeur in november en boek je dertien weken daarvoor. Voor Londen is januari de beste reistijd, wie 19 weken daarvoor boekt is 10 procent goedkoper uit.

Voor vijf populaire bestemmingen, Bangkok, Londen, New York, Istanbul en Curaçao, zette Skyscanner de gunstigste boekingstijden op een rij. Maar omdat er zoveel keuze is raden ze aan om voor andere bestemmingen een prijsalarm te gebruiken. Op de meeste ticketsites is het mogelijk om op basis van je eigen reiswensen een melding te krijgen als je vliegreis het goedkoopst is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Acht weken van te voren is vliegticket voordeligst
Sluiten