Job Halkes
Job Halkes Nieuws 9 jan 2015

Aboutaleb: veel steun voor ‘op te rotten’ opmerking

De oproep van Aboutaleb om ‘op te rotten’ als je deze samenleving niet bevalt, heeft hem honderden steunbetuigingen uit het hele land opgeleverd. Dat zei hij na afloop van de manifestatie in Rotterdam waarbij stil werd gestaan bij de aanslag in Parijs, die aan twaalf mensen het leven heeft gekost. In Rotterdam kwamen zo’n 3.000 mensen af op de betoging.

„Ik heb het geluid van mijn iPad vannacht afgezet, want de steunbetuigingen bleven maar binnenkomen,” vertelt Aboutaleb. „Ik kreeg wel één negatieve reactie van iemand die zei dat mijn stoel in het paradijs verloren is. Die zal ik nog van repliek dienen.” Hij is tevreden met de opkomst. „Het was indrukwekkend. Ik deed dit met de oerkracht vanuit mijn tenen. Over dit soort daden moeten wij allemaal ons afschuw uitspreken, en moslims moeten daarin voorop gaan. Zij hebben het meest te lijden onder deze beeldvorming. Dit is onze wij-samenleving en als je die niet wil, dan ga je maar.”

„Ik ben het als moslim helemaal met onze burgemeester eens. Dat soort idioten beschadigen ons geloof,” vertelt de Marokkaanse Mohamed (21) die met een paar vrienden toe staat te kijken. „Als je je hier niet meer thuis voelt ga dan lekker weg joh. Ik ben echt niet de enige moslim die er zo over denkt en daarom is het goed dat onze burgemeester dit zegt.” Henk Kruize staat met een potlood vooraan het hek bij de toespraken. „Het is belangrijk dat we hier zijn voor de vrijheid. De speech van Aboutaleb vanavond was buitengewoon imponerend, met echte emotie, gevoelig en warm.”

Ook CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vond de toespraak van Aboutaleb indrukwekkend. „De verbondenheid met Parijs is mooi.” Ook Nederland moet in zijn ogen waakzaam zijn. „De les van Parijs is dat het morgen ook hier ook kan gebeuren. We moeten daarin niet naïef zijn.” De woorden van Geert Wilders, die stelde dat we in oorlog zijn, is volgens Buma koren op de molen van terroristen. „Dat is precies wat ze willen, een militair op iedere hoek van de straat. We moeten juist de democratie versterken om ons te kunnen verweren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aboutaleb: veel steun voor ‘op te rotten’ opmerking
Sluiten