Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 29 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Aanstootgevende carnavalswagens verboden

Aanstootgevende praalwagens of gevoelige thema’s zijn niet welkom tijdens de carnavalsoptochten in ons land. Uiteindelijk kan zelfs de politie worden opgetrommeld om bepaalde voertuigen de toegang tot de stoet te ontzeggen. Fusten bier op een wagen is sowieso ten strengste verboden.

”Wij lopen een dag voor de optocht alle wagens na”, zegt Guy Bannier van carnavalsvereniging De Tempeleers in Maastricht. ”We hebben een optochtreglement opgesteld en daarin staat de regel dat de wagens ”niet aanstootgevend” mogen zijn. Dat is natuurlijk een rekbaar begrip. Er is ons bijvoorbeeld gevraagd of Mohammed op een wagen mag staan. Maar hoe ziet die eruit met carnaval?”

Om problemen te voorkomen wordt bij alle twijfelgevallen de politie erbij geroepen. Als die denkt dat een wagen te veel reacties uitlokt, dan wordt het voertuig verboden.

‘Charlie Hebdo’ verboden

Zoals in Duitsland reeds is gebeurd. De organisatie van het befaamde carnaval in Keulen heeft een praalwagen teruggetrokken die de terroristische aanslag op het Franse satirische blad Charlie Hebdo als thema had. Volgens de organisatie belemmert de wagen de vrijheid van het carnaval.

De wagen zou meedoen aan de optocht door de stad op Rosenmontag, een evenement dat elk jaar door honderdduizenden mensen wordt bezocht. Op de wagen zou een man een groot potlood in de loop van een pistool van een terrorist stoppen terwijl elders op de wagen getekende portretten van slachtoffers zouden hangen.

Felle discussie

Nadat bekend was geworden dat de Charlie Hebdo-wagen zou meerijden, ontstond een felle discussie, ook onder de andere deelnemers aan de stoet. Woensdagavond besloot het feestcomité de wagen te schrappen.

Bannier verwacht dergelijke taferelen niet in Maastricht. ”We hebben de inschrijvingen van de 65 wagens al binnen en niemand heeft een dergelijk thema. Het kan nog zo zijn dat een zogenoemde einzelgänger tussen de wagens gaat lopen en iets raars doet, maar daar gaan we niet vanuit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aanstootgevende carnavalswagens verboden
Sluiten