D. van Aken
D. van Aken Nieuws 13 jan 2015 / 10:41 uur

Aanslag Parijs: Held uit drukkerij doet zijn verhaal

Toen de terroristische broers Kouachi zich vrijdag verschansten in een drukkerij in Dammartin-en-Goële dacht de politie lange tijd dat zij een werknemer gijzelden. Later bleek dat de zwaar bewapende broers niet wisten dat de 27-jarige grafisch ontwerper Lilian Lepère zich vlak bij hen had verstopt.

Gootsteenkastje

Lilian Lepère deed maandagavond zijn indrukwekkende verhaal op de Franse televisie. De Fransman zat vrijdag achtenhalf uur in een gootsteenkastje. "Hij was maar op 50 centimeter afstand. Een van de gijzelnemers opende het keukenkastje naast mij en keek erin. Er lag niets dat hem interesseerde. Hij liep naar de koelkast en vroeg zijn broer of hij iets te drinken wilde. Ik dacht als ze mijn kastje open doen, is het afgelopen", vertelt Lepère.

Lees ook: Cartoon met Mohammed op cover Charlie Hebdo

Net als in de film

Eén van de broers Kouachi dronk wat water uit de kraan. Lepère zat met zijn hoofd tegen de afvoerbuis. "Ik voelde het water stromen”, zegt hij. "Ik zag zijn schaduw door het kiertje tussen de deurtjes. Ik verschoof een beetje met mijn rug stijf tegen de afvoerbuis aan. Het voelde volkomen onwerkelijk, alsof ik in een film zat. Dit gebeurt alleen in films."

SMS-contact

Wonder boven wonder vertrekken de broers weer uit de keuken zonder dat ze Lepère gezien hebben. Uren later durft hij eindelijk te bewegen. "In de drukkerij gingen regelmatig telefoons af. Op die momenten durfde ik zelf ook een beetje geluid te maken en mijn telefoon te pakken", aldus Lepère. "Ik pakte mijn telefoon, zette hem op stil en stuurde een sms naar buiten.”

Lees ook: Man heeft spijt van delen executievideo politieagent

Het lukt: hij krijgt contact met zijn zwager. "Dat was het moment van de eerste tranen.” Via zijn telefoon houdt hij de politie op de hoogte van wat zich in de drukkerij afspeelt. "Ik vertelde ze via sms’jes alles wat ik hoorde en voelde en probeerde de politie zo zoveel mogelijk informatie te geven."

Pijn

Direct na de politieactie wordt Lepère gesommeerd om nog even te blijven zitten. Toch kruipt Lepère uit het kastje van 70 bij 90 centimeter en 50 centimeter diep. "Ik ben eruit gekropen en tegen een muur gaan staan, voor het geval de terroristen nog in het gebouw waren. Ik had overal pijn aan mijn achterste, mijn rug, mijn benen, overal."

Held

Frankrijks nieuwe held probeert zijn leven toch zo normaal mogelijk te leven. "Het gaat goed met mij, ik slaap goed, ik probeer mijn leven weer op te pakken.”

Klik op het filmpje om het interview met Engelse ondertiteling te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanslag Parijs: Held uit drukkerij doet zijn verhaal
Sluiten