Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 20 jan 2015 / 09:40 uur

7500 keer fraude met Amsterdamse parkeervergunningen

Onderzoek naar onrechtmatig verstrekte parkeervergunningen heeft in totaal 7500 fraudegevallen aan het licht gebracht. Dat schrijft wethouder Pieter Litjens van Verkeer aan de raad. Door het ontdekken van de fraude zijn de wachttijden in de stad met gemiddeld een derde gedaald.

In 2013 begon parkeerhandhaver Cition in opdracht van het stadbestuur een onderzoek naar de rechtmatigheid van alle vergunnen. Voorheen controleerde Cition de vergunninghouders enkel steekproefsgewijs. Het vergunningsbestand met in totaal 140.000 beschikbare vignetten was daardoor vervuild geraakt.

Kentekenfraude

De gebruikte vormen van fraude zijn divers. De meest voorkomende overtreding had te maken met het kenteken. In minstens 4000 gevallen waren de vergunninghouder en de eigenaar van het voertuig verschillende personen. In andere gevallen bleken mensen een oprit of een andere eigen stallingplaats te hebben, waarmee het recht op een parkeerplaats op straat vervalt.

Lees ook: Van der Laan: ‘Makkelijk aan wapens komen in A’dam’

Met de opschoning is er plaats gemaakt voor mensen die op de wachtlijst stonden en wél recht hebben op een vergunning. Inmiddels stelt Litjens dat de wachttijd in heel de stad met gemiddeld dertig procent is verminderd. In de zuidelijke Pijp en in de Rivierenbuurt zijn de wachtlijsten zelfs helemaal verdwenen, aldus de wethouder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7500 keer fraude met Amsterdamse parkeervergunningen
Sluiten