Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 12 jan 2015 / 15:04 uur

26 halfnaakte mannen Egyptisch badhuis vrijgesproken

De Egyptische rechtbank heeft maandag 26 mannen vrijgesproken, die vorige maand werden gearresteerd door de politie die op zoek was naar homoseksuelen in een badhuis in Caïro. De uitspraak werd met een oorverdovend gejuich in ontvangst genomen. Sommige verdachten huilden van opluchting, zo weet Mashable.

Trauma

Anderen hielden hun gezichten verborgen achter hun capuchons en sjaals, nog altijd getraumatiseerd door de vernedering die zij en hun families hebben moeten ondergaan. Voor de arrestatie was veel aandacht, de inval was zelfs op televisie te zien. De televisie vertoonde onder meer beelden van halfnaakte mannen die op 7 december vorig jaar door de politie uit het badhuis worden gehaald.

De uitspraak van maandag vormde een climax in de voortdurende onderdrukking van de homogemeenschap in Egypte. Homoseksuele relaties zijn volgens de Egyptische wet niet expliciet verboden, maar er heerst wel een taboe op in het conservatieve land. Pas de laatste jaren worden homoseksuele relaties opgenomen in fictie en films, het homohuwelijk bestaat er niet.

“Ze hebben onze levens vernietigd. God heeft ons gered”, aldus een van de verdachten, die anoniem wilde blijven, na de uitspraak. Hij barstte vervolgens in huilen uit.

Verontwaardigd

Activisten, verdachten en de familie van de verdachten zijn zeer verontwaardigd over de rol van de Egyptische tv-presentator Mona al-Iraqi, die beweerde dat zij de politie tipte over vermeende homoseksuele activiteit in het badhuis.

De politie hield 26 mannen aan, van wie er 21 beschuldigd werden van onfatsoenlijk gedrag. De eigenaar van het badhuis en vier medewerkers moesten voor de rechter verschijnen, omdat ze de homoseksuele handelingen hadden mogelijk gemaakt en toegestaan.

Geschokt en verrukt

De Amerikaanse onderzoeker Scott Long volgde de zaak en liet tegenover Associated Press weten “geschokt en verrukt” te zijn door de uitspraak. “Ik hoop dat dit een teken is en dat er een einde komt aan dit soort invallen. Eindelijk heeft een rechter naar de bewijzen geluisterd.”

De vrijspraak kwam minder dan een maand nadat de gevangenisstraffen van 8 mannen die waren veroordeeld wegens “het aanzetten tot losbandigheid” waren teruggebracht van drie tot één jaar. Die mannen werden veroordeeld omdat ze in een video te zien waren op een vermeend homohuwelijk.

Volgens mensenrechtenactivisten was 2014 voor de Egyptische homoseksuele gemeenschap het slechtste jaar in 10 jaar tijd. Minstens 150 mannen werden gearresteerd en berecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
26 halfnaakte mannen Egyptisch badhuis vrijgesproken
Sluiten