Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 7 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Veranderen onze vriendschappen door digitalisering?

Het leven speelt zich tegenwoordig grotendeels online af. Zo kun je in de digitale wereld je vriendschappen makkelijk onderhouden door een appje hier en een like daar, maar je kunt er ook nieuwe vriendschappen opdoen. Voor de één is het een uitkomst, een makkelijke en snelle manier om je interesse te tonen, voor de ander zal het te snel en vluchtig zijn. Marjolijn Antheunis, hoogleraar communicatie en technologie aan de Universiteit Tilburg pleit daarom voor een nieuwe definitie van vriendschap. „Meer digitale contacten leiden tot een grotere verbondenheid tussen mensen.”

Antheunis vervolgt aan de Volkskrant dat we via de smartphone met veel meer mensen verbonden zijn geraakt, ook met mensen buiten de kring van onze intimi. „Onze definitie van vriendschap zou dus moeten worden verruimd.”

Hoe denken onze lezers hierover

Zelf (schrijfster Sarah Sitanala) geniet ik van veel voordelen die de digitale wereld mij kan bieden. Ik heb het dan voornamelijk over het online winkelen en eten bestellen. Een held wat betreft het onderhouden van mijn vriendschappen ben ik absoluut niet. Het zweet breekt mij uit als ik kijk naar al de notificaties van openstaande chat en WhatsApp-gesprekken. Ik heb vaak het idee dat ik hier alleen in ben, en daarom besloot ik onze lezers te vragen hoe zij hierover denken.

Volgens Marielys Avila zou het verruimen van het begrip vriendschap een goede zaak zijn. „Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik ben nu onderweg naar Madrid waar ik acht vriendinnen ga ontmoeten die ik online heb leren kennen. We gaan mijn verjaardag vieren, en ik heb deze dames nog nooit in het echt ontmoet.”

Fiona Kloosterman sluit zich hierbij aan. Het online leven zou volgens haar het echte leven verrijken, zowel zakelijk als privé. Zo ook met daten. „Ik kan iemand op Happn tegenkomen, vrienden worden op Facebook, dan elkaar volgen, weer op Facebook tegenkomen en op Tinder swipen. Vervolgens diepe gesprekken hebben en elkaar in het echt ontmoeten.”

Oppervlakkig

Er zijn ook lezers die aangeven dat zij beide kanten begrijpen. „Dankzij social media ken ik nu mensen aan de andere kant van de oceaan die ik anders niet had ontmoet. Maar ik ken ook de andere kant. Sommige vriendschappen vind ik oppervlakkiger geworden”, aldus Linda van der Kwast.

Van der Kwast vervolgt: „het is makkelijker geworden om even op Facebook iets te liken, terwijl als je elkaar live zou hebben gesproken er op zo’n moment veel meer zou gebeuren. Denk aan oogcontact, een knuffel, of even een arm om je heen. Technologie kan zo makkelijk en handig gemaakt worden, maar we blijven nog steeds mensen die de gevoelskant en fysiek contact nodig hebben.”

Jennifer Delano is het hier mee eens. „Digitale vriendschap is oppervlakkig as hell!” Delano hield haar zwangerschap geheim en bleef ondertussen wel foto’s van zichzelf plaatsen. „Mijn offline contacten wisten wel beter.”

Meer sociaal contact

Je kunt je dus afvragen hoe echt zo’n online vriendschap eigenlijk is. „Niets is intiemer dan iemand in de ogen kijken of naast iemand staan of zitten. Iemand niet alleen zien, maar ook aanvoelen. Op zo’n moment valt er niets te verbergen en is het echt” aldus van der Kwast.

Daar staat tegenover dat het online onderhouden van vriendschappen een uitkomst kan zijn in geval van bijvoorbeeld een verhuizing. Zo geeft ook Ilza Keeman aan. „Ik ben veel verhuisd en heb vrienden door heel Nederland. Met veel van hen heb ik online contact.”

Antheunis zal haar pleidooi tot het verruimen van het begrip vriendschap vrijdag bekrachtigen tijdens haar oratie (de rede waarmee een nieuwe hoogleraar zichzelf aan de academische gemeenschap presenteert). Het is aan onszelf hoe wij onze vriendschappen het liefst zien ontwikkelen. Maar of we nu willen of niet, intensiever gebruik van social media heeft meer sociaal contact tot gevolg. Het is aan onszelf om te bepalen in welke mate dit invloed heeft op ons leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.