Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 18 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

WWII-held (94) maakt na 74 jaar weer skydive

Skydiven an sich is in deze tijd niet meer zo speciaal, maar als je hoogbejaard bent en het erop waagt om uit een vliegtuig te springen wordt het een heel ander verhaal.

74 jaar geleden

Dat was dan ook precies wat de 94-jarige (!) Harry Read 14 september deed. Beelden van zijn skydive gaan nu viral. Zijn skydive-sessie is niet alleen speciaal vanwege zijn leeftijd, maar ook omdat het 74 jaar geleden was toen hij voor het laatst uit een vliegtuig sprong. Dat deed hij in Normandië, tijdens de D-Day invasie in 1944.

Dicht bij de grond

Tijdens de tweede wereldoorlog werkte Read als wireless operator: op 20-jarige leeftijd maakte hij deel uit van de parachute brigade die destijds op 6 juni in Normandië landde. Om aanvallen te voorkomen, vond parachutespringen destijds zo dicht mogelijk bij de grond plaats.

De oorlogsveteraan, die oorspronkelijk uit Bournemouth komt, werd geïnspireerd om de sprong nog een keer te doen nadat hij een bezoek bracht aan het voormalig oorlogsgebied, eerder dit jaar. Hij vertelt over zijn tijd in de oorlog: ,,Die nacht moesten we om 00.50 uur parachutespringen en dertig seconden later stond ik op de vloer. Het was totaal anders dan de sprongen die ik daarvoor maakte."

‘Ik barst van het leven’

Read maakte zijn sprong van een paar dagen geleden bij de Old Sarum Airfield in Salisbury om geld op te halen voor het anti-handel en moderne slavernij werk dat het Leger des Heils uitvoert.

Eenmaal veilig terug op aarde gaf Read commentaar op zijn sprong: ,,Ik barst van het leven en vitaliteit!" roept hij vrolijk. ,,Het was geweldig om de vrije val te ervaren en daarna een beetje naar beneden zweven voelt gewoonweg prachtig. Ik heb het geluk dat ik dit op mijn leeftijd heb mogen ervaren."

https://www.youtube.com/watch?v=vS18pAm57rw

Read is naar verluidt al nieuwe plannen voor zijn volgende daredevil ervaring aan het maken: hij zou mee willen doen aan een skydive in juni als onderdeel van de 75e keer dat D-Day gevierd wordt.

Meer beelden van de sprong van Read zijn ook hier te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.