Good vibes

NS probeert baasjes met knuffels te herenigen
Likeability of 3

NS probeert baasjes met knuffels te herenigen

„Weinig is voor een kind zo verdrietig als je favoriete knuffel verliezen", aldus de NS / Foto: Pixabay

Foto van 'Evie Westland'

28 NOV 2017

Witje de ijsbeer, Erica de eenhoorn en Flapje het konijn: zomaar een greep uit de eenzame knuffels die ooit een gelukkig leven leidden met een lief baasje, maar nu eenzaam tussen de gevonden voorwerpen van de NS liggen. De NS hoopt knuffels en baasje te herenigen en roept deze week uit tot Week van de Verloren Knuffel.

„Weinig is voor een kind zo verdrietig als je favoriete knuffel verliezen", aldus de NS. Op Facebook staat een hele galerij aan eenzame pluche beesten. Zo zit Witje de ijsbeer eenzaam voor een verregend treinraampje en zit Erik de egel alleen op een bankje op het station.

Volgens de NS is het het mooist als via de plaatjes op Facebook direct de ouders of kinderen van de knuffels getipt kunnen worden. „Maar simpelweg de foto’s liken helpt ook al: zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen dit bericht te zien krijgen. Hopelijk herenigen we deze kleine vriendjes dan nog voor Sinterklaas met hun baasje!"

Dierentuin van gemiste knuffels

Jaarlijks laten NS-reizigers per ongeluk vele duizenden voorwerpen achter in de trein of op het station. Omdat niet iedereen melding maakt van een verloren voorwerp, blijft er volgens de NS „een hele dierentuin van gemiste knuffels" achter. „En dat terwijl we daar nauwelijks meldingen van krijgen. Om hier aandacht voor te vragen hebben we dit jaar van 27 tot en met 2 december uitgeroepen tot De week van de verloren knuffel.”

LEES OOK


sad
user_3cf6e2451bf40e68399112f526737dccc07b9993_avatar

Views

43

Jochie (7) kan zelf eten dankzij vijf nieuwe organen

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

24 APR 2018

Jay Couch (7) was niet de meest gezonde jongen toen hij geboren werd. Dankzij een grote operatie, waarbij hij liefst vijf nieuwe organen kreeg, kon het Britse jochie nu voor het eerst zelfstandig eten.

Darm, nieren en lever

Al toen Jay een baby was stierf zijn dunne darm af en al snel bleken meer organen niet helemaal naar behoren te werken. Zijn nieren, zijn lever en ook de alvleesklier waren niet goed genoeg om een lang en gezond leven te hebben.

Dus moest hij onder het mes om zijn leven te redden. Dat besloot ze onlangs om te doen en wat er vooral uniek aan was, is dat alle orgaantransplantaties tijdens één operatie plaatsvonden.

Geen routine

,,Het was zeker geen routine-operatie. We hadden hier geen ervaring mee en er was dus een hoop uit te zoeken van te voren", zo vertelt de behandelend arts na afloop. Het was volgens hem een van de zwaarste operaties ooit in een Brits ziekenhuis.

Dus kreeg Jay deze week voor het eerst geen vloeibare voedingsstoffen via een slangetje, maar een stukje toast. In de komende weken zal hij uiteraard met meer eten kennismaken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

1

Live valkenbaby’s volgen bij ABN Amro

Foto van 'Kyrie Stuij'

23 APR 2018

Hiep, hiep hoera! Bij het kantoor van ABN Amro op de Zuidas in Amsterdam kunnen de werknemers elkaar trakteren op beschuit met muisjes. Op het dak van het kantoor verblijven namelijk twee slechtvalken, die recent twee jongen hebben gekregen.

Nesthok

Al sinds 2012 huisvest het kantoor van de bank de roofvogels. ABN Amro werd toen benaderd door een stadsecoloog, die de suggestie deed om een zogeheten ‘nesthok’ te plaatsen op het hoge gebouw op de Zuidas. Slechtvalken begeven zich namelijk graag in gebieden met veel hoogbouw en in het hok kunnen ze makkelijk een nestje bouwen. ABN Amro besloot een paar camera’s te plaatsen om de beestjes live te kunnen streamen.

Kijkcijferkanon

De familie is een waar ‘kijkcijferkanon’, weet Karen de Vries van ABN Amro. ,,Alleen al vorige week, sinds de geboorte van de jonkies, trokken we 13.000 kijkers.’’

Ook jij kunt de kersverse familie volgen. De bank heeft via Twitter een link geplaatst waarmee iedereen via drie verschillende camera’s de jongen kan zien opgroeien. Zo is bijvoorbeeld te zien hoe moeder valk de pluizige vogeltjes voert en hoe de baby’s in elkaars vacht de warmte opzoeken.

Roofdier

De slechtvalk is overigens het snelste dier ter wereld. De roofvogels maken duikvluchten van soms wel meer dan 200 kilometer per uur. De slechtvalk is daarom een welkome gast op de Zuidas, want dit roofdier jaagt onder meer op duiven.

ABN Amro is alleen nog op zoek naar leuke namen voor de kuikens. De bank organiseert binnenkort een wedstrijd op social media om de meest originele namen te vinden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

12

Gratis naar de film? Maak een selfie met je kat

Gratis naar de film? Maak een selfie met je kat

Foto van 'metronieuws'

23 APR 2018

Liefhebber van films én katten? Maak dan maandag nog een selfie met je kat en ga om 17.00 helemaal voor noppes naar de vertoning van de documentaire ‘de Wilde Stad’ in Het Ketelhuis. De kater ‘Abatutu’ speelt een belangrijke rol in de film.

Dierenleed

In eerste instantie riep de bioscoop katteneigenaren op hun kat mee te nemen naar de film, zodat het baasje samen met zijn of haar kat van de film kon genieten. Katten moesten gedurende de film echter wel in een reismandje zitten, waarna Het Ketelhuis veel kritiek ontving. De actie werd dierenleed genoemd en naar de bioscoop gaan zou helemaal niet leuk zijn voor katten.

Meet and greet

De organisatie stelt nu de voorwaarden bij. Katten zijn nog steeds een onderdeel van de actie, maar je hebt nu slechts een selfie met je beestje nodig om gratis naar de film te mogen. Toch nog met een ‘real life’ kat in aanraking komen? Abatutu is wél aanwezig voor een heuse meet and greet.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

2

Knappe papegaai imiteert zo ongeveer álle geluiden

Foto: videostill Facebook

Foto van 'metronieuws'

22 APR 2018

Papegaaien zijn niet alleen prachtige en sociale beesten, ze zijn ook slim en kunnen goed leren praten.

Deze papegaai uit een dierentuin in Knoxville in het Amerikaanse Tennessee bezorgt je bijna een minderwaardigheidscomplex door zijn slimme en grappige imitaties.

Einstein

De papegaai, een Afrikaanse grijze roodstaart, heeft de bijpassende naam Einstein gekregen. Door een medewerker van de dierentuin wordt het beestje van alles gevraagd.

Imitaties van alles wat je kunt bedenken

Hij doet desgevraagd in een filmpje van vijf minuten onder andere een wolf, een uil, verschillende filmkarakters, een ruimteschip, een huilende baby en ‘enge geesten’ na.

En zonder morren zingt hij met gemak liedjes af en zingt hij happy birthday. De filmpjes van de papegaai staan al sinds 2007 op YouTube en worden miljoenen keren gedeeld.

Zo ook deze video. Deze papegaai is meer getalenteerd dan ik ooit zou zijn, staat erbij. En dat klopt misschien wel een beetje. Oordeel zelf:

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

12

Romantisch is de actie van de Zutphenaar zeker. Foto: Unsplash

Romantische Zutphenaar zoekt leuke vrouw via poster

Romantisch is de actie van de Zutphenaar zeker. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

20 APR 2018

Romantischer dan dit ga je het niet krijgen: een man uit Zutphen heeft posters door de stad opgehangen om misschien wel de liefde van zijn leven terug te vinden. Ze ontmoetten elkaar op zaterdag 14 april en hij had gewild dat hij nog nader kennis met haar had kunnen maken, schrijft hij op de poster.

Ontmoeting

Ze beklommen samen de toren van de Nieuwstadskerk, schrijft de Zutphenaar. „Jij, een jongedame met halflang blond haar en blauwe ogen en ik, een man met zwart (en grijs) haar en bruine ogen. En allebei met een witte bouwhelm.” Ze hadden ‘kort, aangenaam contact’, maar tot een verdere ontmoeting kwam het niet.

Vrouw van de toren gezocht

Wie de romanticus precies is weten we niet, maar mocht jij jezelf nou herkennen in dit verhaal, kun je ‘m –heel gepast- mailen op manvandetoren@gmail.com. Hij vraagt daarbij dan weer wél heel slim om een recent fotootje van jezelf bij te voegen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

2

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

Oplossing voor bloedheet tentje tijdens festivals

Foto van 'metronieuws'

20 APR 2018

Ook zo’n liefde voor al die zomerfestivals? Dan heb je vast ook te maken gehad met een bloedheet tentje. Je doet amper een oog dicht en je drijft er veel te vroeg weer uit. Gelukkig is de oplossing deze zomer dichtbij.

Anti-hitte tent

Twee Nederlanders hebben een ‘anti-hitte tent’ uitgevonden. Deze moet ervoor zorgen dat je onder élke weersomstandigheid kan slapen als een roosje. Als je natuurlijk ook goede oordoppen meeneemt.

Wouter van der Meij en Benny Wessels presenteerden hun idee tijdens de ‘StartupDelta Summit’, een bijeenkomst in Arnhem van 2500 ambitieuze mensen met een persoonlijk toekomstidee.

Wouter vertelt tegenover de Gelderlander dat hij op het idee kwam toen hij de tent uitbrandde van de hitte tijdens een muziekfestival in Hongarije. Hij is toen snel gaan nadenken over een manier om ‘niet helemaal ziek van het festival terug te komen’.

Ohnana

Wat de tent uiteindelijk een stuk koeler bleek te maken? Aluminium over de tent heen spannen. Vervolgens is het duo aan de slag gegaan met het ontwikkelen van dit soort verkoelende tenten, waarbij de temperatuur op 13 graden onder de buitentemperatuur blijft.

Er zijn twee types van de Ohnana, zoals de tenten zijn genoemd: ze kosten 100 en 150 euro. Ohnana is afgeleid van het woord Ohana’s, wat familie betekent in Hawaii.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

7