Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 2 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Mensen houden meer van honden dan van mensen

Wie een hond heeft (gehad), kent het gevoel vast wel: je kijkt het beestje aan, beestje kijkt terug met van die liefhebbende bruine oogjes en je voelt je hart smelten.

Misschien ben je voor je gevoel soms wel verliefder op je hond dan op je vriend of vriendin. En dat blijkt te kloppen, want uit onderzoek dat is gepubliceerd in Society & Animals komt naar voren dat mensen inderdaad meer empathie voelen voor honden dan voor volwassen mensen. Alleen een baby wekte bij de deelnemers van het onderzoek meer sympathie dan een volwassen hond.

Familie

Hoe dit kan? Het blijkt dat we honden echt als onderdeel van de familie zien, in plaats van als huisdier. Sommige hondenbezitters blijken zoveel van hun vierpoters te houden, dat ze hen behandelen alsof het hun eigen kind is. Daarnaast verkiezen enkele deelnemers hun hond zelfs boven bepaalde familieleden.

Voor het onderzoek werden 240 mensen geconfronteerd met neppe krantenartikelen van politierapporten, waarin werd gepraat over zowel honden als mensen die werden aangevallen. In het neprapport werd het slachtoffer aangevallen met een honkbalknuppel door een onbekende aanvaller. Daarna werd het slachtoffer bewusteloos achtergelaten met een gebroken been en meerdere snijwonden.

Kwetsbaar

De onderzoekers constateerden dat de kwetsbaarheid van de slachtoffers – bepaald door leeftijd in plaats van soorten – de allerbelangrijkste factor was in het verlenen van noodhulp door deelnemers. De empathie voor de puppy’s, oudere honden, en menselijke baby’s lagen op hetzelfde niveau. De volwassen mens kwam in het onderzoek op de laatste plaats. De volwassen hond scoorde alleen lager als hij werd vergeleken met een menselijk kindje.

„De honden werden tijdens het onderzoek door deelnemers dus meer gezien als ‘harige baby’s’ dan als dieren. Daarnaast beschouwden ze hen ook meer als familie”, concludeerden de onderzoekers. Recent werd ook geconcludeerd dat mensen zich vooral hechten aan honden omdat honden meer gezichtsbewegingen maken wanneer een mens aandacht aan hen besteedt. Dat zou een vorm van ‘communicatie’ zijn tussen mens en dier, waardoor ze nog ‘dichter bij’ ons staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.