Gat in ozonlaag in 30 jaar niet zo klein geweest
Likeability of 5

Gat in ozonlaag in 30 jaar niet zo klein geweest

Het ozongat is qua grootte nu vergelijkbaar met het gat dat in 1988 in de ozonlaag zat. Foto: NASA.

Foto van 'Metro'

Metro

3 NOV 2017

Goed nieuws: het gat in de ozonlaag is opnieuw geslonken en is in dertig jaar niet zo klein geweest! Dat heeft ruimtevaartorganisatie NASA naar buiten gebracht.

Kleinst in 30 jaar

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het gat in de ozonlaag ontdekt en dat gat werd in de jaren erna eigenlijk alleen maar groter. Hoewel het gat nu kleiner is geworden, is het nog wel altijd groter dan toen het gat boven Antartica werd ontdekt. Toch is er sprake van goed nieuws: de laatste keer dat het gat zo ‘klein’ was, was namelijk in 1988.

Waarom is die ozonlaag zo belangrijk? De ozonlaag is in feite een beschermlaag rond de aarde, die ultraviolette straling tegenhoudt die onder meer huidkanker veroorzaakt. Als de ozonlaag ons niet zou beschermen tegen de zon, zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Hoe dunner de ozonlaag, hoe meer schadelijke, ultraviolette straling tot de aarde komt.

Het ozongat verandert in grootte gedurende het jaar en was dit jaar op 11 september op zijn grootst. Wetenschappers zijn voorzichtig optimistisch over de waargenomen krimp, maar waarschuwen dat er nog geen reden is om de polonaise te lopen. Volgens NASA is het verkleinen van het ozongat namelijk ook te verklaren door ‘natuurlijke fluctuaties’ en is het niet per se een bewijs van snelle genezing van het gat. „Dit is wat we hadden verwacht gezien de weersomstandigheden in de stratosfeer bij Antartica”, aldus Paul A. Newman van NASA.

In de warmere stratosfeer boven Anatartica was dit jaar namelijk een laag druksysteem. In de onderste regionen van de stratosfeer werden hierdoor minder wolken gemaakt en dat is volgens wetenschappers de eerste stap tot afbraak van ozon.

2070

Het ozongat is nu 19,6 miljoen vierkante kilometer groot. In 2006 was het op z'n grootst, sindsdien lijkt het langzaam te krimpen. NASA verwacht dat het gat in de ozonlaag pas in 2070 weer net zo klein is als toen het werd ontdekt.

Al sinds de ontdekking van het ozongat zijn er internationaal verwoede pogingen gedaan om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Een van de maatregelen die in de afgelopen jaren is genomen is het verbod op schadelijke cfk's die vroeger in koelkasten werden gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_a0c6b65c2177a290da52ef19255fc1509c85a5bf_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

60

Kinderen beter in saaie klusjes verkleed als Batman

Blijf beter gefocust als Batman ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Concentratievermogen en focus vasthouden zijn twee hele belangrijke vaardigheden in het leven. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar oud langer gefocust blijven wanneer ze zich verkleden als een kinderheld zoals Batman, Dora the Explorer, Bob de Bouwer of Rapunzel. Dit meldt Weforum.

Hoe dan?

Likeability of 5

Ruben (16) redde vrouw op nippertje van de trein

De rollator van de vrouw zat vast in de rails op een spoorwegovergang. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

6 DEC 2017

Woensdag worden de Professor Pieter van Vollenhoven penningen uitgereikt. Mensen het afgelopen jaar nogal wat moed hebben vertoond, krijgen er een. Zo ook Ruben: hij redde een vrouw op het nippertje van de trein.

Van de dood gered

Tranentrekkers, deze kerstreclames van eigen bodem

Tranentrekkers, deze kerstreclames van eigen bodem

Videostill uit de commercial van Albert Heijn

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

6 DEC 2017

We wachten elk jaar met smart op de kerstcommercial van John Lewis, die ons dat echte feestdagengevoel geeft. Maar in Nederland zijn we eigenlijk ook best goed in het maken van tranentrekkers, getuige de nieuwe reclames van Albert Heijn en Plus.

De hoofdrolspeler in de Appie-commercial is een oude man. We zien hoe hij thuis zijn schoenen poetst en zich netjes aankleedt om naar buiten te gaan en vervolgens... Dat moet je zelf maar even bekijken in de kerstreclame hieronder.

Likeability of 5

Miranda maakt kerstpakketten voor arme gezinnen

Wat doe jij met spullen die je niet gebruikt? Miranda maakt kerstpakketten voor mensen die net buiten de Voedselbank vallen. Foto:Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

7 DEC 2017

Grote kans dat jij thuis aardig wat nieuwe spullen hebt staan die je misschien nooit gebruikt. Een boek dat je ooit cadeau kreeg van je buurvrouw of een vaas uit je kerstpakket van vorig jaar die toch niet zo mooi staat. Je kan die spullen lekker laten rondslingeren in je huis, maar je kan er ook andere mensen mee blij maken. Miranda ter Braak zette vorig jaar Facebookpagina Kerstpakkettenactie Hengelo op en dit jaar maakt ze opnieuw zoveel mogelijk kerstpakketten voor gezinnen of alleenstaanden die net buiten de Voedselbank vallen.

52 kerstpakketten

Nijlpaard Fiona kust kleuter door ruit van bassin

Nijlpaard Fiona kust kleuter door ruit van bassin. / Instagram @cincinnatizoo

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

4 DEC 2017

Fiona het nijlpaard: voor wie haar nog niet kent, dit is het beestje dat je standaard een warm gevoel geeft als ze voorbij komt het nieuws.

Waar ze eerder al enthousiast aan photobombing deed tijdens een aanzoek, heeft het nijlpaardje ook nu weer voor een vertederend momentje gezorgd vanuit haar bassin in de de Cincinnati Zoo in Ohio.

Nu al een hit: Ed Sheeran zingt Perfect met Beyoncé

Nu al een hit: Ed Sheeran zingt Perfect met Beyoncé

Ed Sheeran tijdens een concert in India Foto: EPA

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

1 DEC 2017

Ed Sheeran en Beyoncé die samen een nummer uitbrengen, dat kan alleen maar een hit worden toch? Afgaande op de vele enthousiaste reacties van de fans op de uitvoering van Perfect is het dat al.

18 zakken verjaardagspost voor doodzieke Tobias

Tobias kreeg 18 zakken vol met verjaardagspost. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

28 NOV 2017

De doodzieke Tobias uit Zwolle had nog een laatste wens: veel kaartjes krijgen voor zijn twaalfde verjaardag. Die wens is dinsdag in vervulling gegaan. Door een oproep van zijn volleybalclub ontving hij 18 zakken vol verjaardagspost en 300 ballonnen.

Het is waarschijnlijk de laatste keer dat hij jarig is. Tobias heeft een hersentumor waar hij binnenkort aan zal overlijden.