Good vibes

Australiërs stemmen voor homohuwelijk

Camera videoAustraliërs stemmen voor homohuwelijk

Feestelijke taferelen in Melbourne na bekendmaking van de uitslag. Foto: epa.

Foto van 'Metro'

15 NOV 2017

In Australië heeft een meerderheid voor de invoering van het homohuwelijk gestemd. De uitslag van de peiling is niet bindend, maar de Australische premier Malcolm Turnbull heeft wel toegezegd nog voor het eind van het jaar een wetsvoorstel voor invoering van het homohuwelijk naar het parlement te sturen.

Meerderheid voor homohuwelijk

Daarmee kan Australië het 36e land worden dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert. De bevolking lijkt daar in ieder geval voorstander van te zijn. Van de stemmers stemde 61,6 procent voor het homohuwelijk, zo blijkt uit cijfers van het Australische bureau voor de statistiek.

In Australië wordt al langer gediscussieerd over wijziging van de huwelijkswet. Toch vonden veel tegenstanders van het homohuwelijk een stemming niet nodig, omdat het parlement de kwestie ook direct zou kunnen bespreken. Toch kwam er wel een peiling, waaraan uiteindelijk ruim 12,7 miljoen mensen deelnamen, bijna 80 procent van de Australische stemgerechtigden. De poll bestond uit een simpele vraag: „Moet de huwelijkswet worden aangepast zodat homostellen kunnen trouwen?”

Ongeveer 7,8 miljoen mensen stemden voor het homohuwelijk, terwijl 4,9 miljoen mensen ‘nee’ zeiden tegen een wetswijziging.

En nu?

Nu een meerderheid voor het homohuwelijk heeft gestemd, gaat premier Turnbull aan de slag met een wetsvoorstel: „De Australiërs hebben gesproken en ze hebben overweldigend ‘ja’ gestemd voor huwelijksgelijkheid. Ze hebben daarmee gestemd voor eerlijkheid, voor toewijding en voor liefde.”

De Australische premier Malcolm Turnbull. Foto: epa.

Aangezien het een niet bindende peiling betreft mag het parlement de uitslag in theorie volledig naast zich neerleggen, maar dat lijkt gezien de belofte van Turnbull onwaarschijnlijk.

Turnbull wacht wel een hevig debat met het parlement over wat er dan in de gewijzigde huwelijkswet moet staan. Zo zijn er conservatieve parlementsleden die willen dat er vrijstellingen komen die bedrijven die tegen het homohuwelijk zijn toestaan om bepaalde goederen of diensten voor homohuwelijken te weigeren.

BEKIJK OOK


Views

36

Likeability of 5

Jochie beoordeelt de honden die hij aait op Twitter

Foto: Twitter @IvePetThatDog

Foto van 'Elselotte Smink'

21 MEI 2018

Het aaien van een leuke hond die je op straat ziet, of je eigen viervoeter, kan simpelweg je dag maken – als je van honden houdt, natuurlijk. De negenjarige Gideon kan daar over meepraten. Meer dan 300 honden knuffelde hij al.

De jonge dierenfan startte in 2016 een blog met de toepasselijke naam ‘I’ve Pet That Dog’, waarop hij hondenaai-sessies beoordeelde. Eigenlijk bleef die site vrijwel onbelezen, totdat zijn moeder hem vorige maand aanraadde een Twitteraccount te beginnen.

Grote hit

En natuurlijk (want moeders weten het vaak ’t best) werd deze meteen wél een grote hit. De jongen heeft al meer dan 41 duizend volgers.

Die volgers krijgen niet alleen schattige foto’s van de knul met de betreffende honden, maar ook beschrijvingen van het ras, de leeftijd en gevatte persoonskenmerken. Hartstikke nuttig, dus. Op zijn website vertelt de jongen dat zijn favoriete honden chihuahua’s zijn: hij is zelfs lid van een speciale fanclub voor het ras.

Aai-advies

Gideon heeft ook nog advies voor mensen die een hond willen aaien. „Als je je hand onder hun neus doet, kan je hen aan je laten ruiken. Hij gaat blaffen en grommen als hij niet wil dat je ‘m aait. Als hij dat wel wil, zal hij vrolijk naar je toekomen.” Staat genoteerd.

Een selectie van de beoordelingen:

BEKIJK OOK


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

1k+

Politieagente redt 92-jarige vrouw na val

Politieagente redt 92-jarige vrouw na val

„Lieverd, ik ben zo blij met jullie!", bedankte de vrouw de agente tientallen keren.

Foto van 'metronieuws'

18 MEI 2018

Een 92-jarige bejaarde vrouw die afgelopen weekend viel in haar woning in een zorginstelling in Amsterdam, is gered door twee politieagenten. „Dit zijn de meldingen die je nacht doen veranderen", schrijft de politieagente over de reddingsactie op de Facebookpagina van Politie Amsterdam.

Rond 01.30 uur kregen de agenten een melding. „Of we naar een adres willen gaan waar een vrouw aan het schreeuwen is", schrijft de agente. „Omdat het pand een zorginstelling is, houden we alle scenario's open. De meldster vangt ons op de locatie op, zodat zij kan aanwijzen waar zij het geschreeuw vandaan hoort komen."

'Kostbare minuten'

De agente beschrijft dat ze een vrouw om hulp horen roepen, maar niet direct weet waar het precies vandaan komt. Na een zoektocht komen ze bij de goede woning in de instelling aan. „Bij de woning roepen we de mevrouw nog, maar we krijgen geen reactie. Ik kijk m'n collega aan en bedenk mij dat dit kostbare minuten zijn."

Als de twee de deur even later open krijgen, zien ze dat de vrouw in de slaapkamer ligt. Ze is onderuit gegleden en zit met haar arm vast in de rollator. De agente beschrijft dat ze de vrouw helpen en meteen een ambulance bellen. Terwijl de agente op de grond zit met een arm om de vrouw heen, zegt de 92-jarige vrouw: „Lieverd, ik ben zo blij dat jullie mij gevonden hebben. Ik ben jullie zo ongelooflijk dankbaar."

'Big smile'

De agente beschrijft hoe vaak de vrouw hen bedankt, zelfs als ze in de ambulance wordt gelegd. „'Nogmaals: Ik ben jullie zo dankbaar!'."

Een aantal dagen gaat de agente opnieuw langs bij de vrouw om te kijken hoe het met haar gaat. „Na contact zat ze al te wachten op mij in het restaurant. Met een big smile aan tafel! Daar wordt ik nog tientallen keren bedankt."

„Lieve oma, tussen ons zit 67 jaar verschil. Bedankt dat ik u heb kunnen redden", besluit de agente haar verhaal. „Bedankt voor deze bijzondere ontmoeting."

BEKIJK OOK


Views

2k+

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

Jongen (15) redt leven van man na hartstilstand

Jongen (15) redt leven van man na hartstilstand

Zonder hulp van de jongen had de man het niet overleefd. Foto: Politie Nijmegen-Noord.

Foto van 'metronieuws'

12 MEI 2018

Een 15-jarige jongen heeft vrijdag het leven gered van een man die op straat in Nijmegen een hartstilstand kreeg. Zonder hulp had de man het niet overleefd, schrijft de politie Nijmegen-Noord op Facebook.

De politie kreeg rond half twaalf een melding van een man die onwel was geworden. De jongen liet toevallig de hond uit, toen hij de man zag liggen. Doordat hij onlangs een opleiding tot reanimeren had gevolgd op school, wist de jongen wat hij moest doen.

Toen de politie ter plaatse was, nam die de reanimatie over tot de ambulances er waren om de man naar het ziekenhuis in Nijmegen te brengen.

Onder de indruk

Daar werd hij gedotterd. „Volgens het Radboud ging het daarna ineens stukken beter met de man. Waarschijnlijk gaat de man weer voor een groot deel herstellen."

Het ambulancepersoneel en het ziekenhuis zijn onder de indruk van de jongen, die toch maar besluit zo'n man te reanimeren, schrijft de politie. „Duimpje van ons aan de 15-jarige jongen." En bij deze ook van ons!

BEKIJK OOK


Views

3k+

Gulle gever betaalt dure MS-behandeling Rijswijker

Amadeo is nu gebonden aan een rolstoel

Foto van 'Metro'

11 MEI 2018

Het leek allemaal niet te gaan lukken, de crowdfunding die de Rijswijker Amadeo Ellensburg had opgezet. Ellensburg lijdt aan progressieve Multiple Sclerose (MS) en de behandeling die hij daarvoor wil ondergaan, is niet beschikbaar in Nederland. Hij moet naar Moskou, en dat is flink prijzig.

Het kost 60.000 euro om de bijzondere behandeling te starten. De teller bleef tijdens het crowdfunden steken op 9.000 euro. Lang niet genoeg. Maar gelukkig is er een gulle gever die de behandeling van Ellensburg wil betalen.

Beroemde honkballer

Het betreft de beroemde honkballer Kenley Jansen van Curacao, meldt Omroep West. Amadeo's familie besloot toen de teller bleef steken om bekende Antillianen om hulp te vragen. Jansen, pitcher bij de Amerikaanse ploeg Los Angeles Dodgers, bood aan om te helpen.

De vorm van MS die Ellensburg heeft, zorgt ervoor dat zijn lichaamsfuncties langzaam uitvallen. In Moskou worden er stamcellen uit de rug van Amadeo gehaald die worden bevroren en bestraald. Deze bestraling moet ook de andere cellen aansteken, waardoor de MS stopt.

BEKIJK OOK


Views

300+

Slimme viervoeter verzint betaalmiddel voor koekjes

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

11 MEI 2018

Veel hondeneigenaren zullen het herkennen: de smekende ogen van je viervoeter, wanneer die zijn kop op je been legt om te bedelen voor het koekje dat je net opeet.

Ja, honden zijn lekkerbekken en doen er alles voor om een traktatie in de bek te krijgen.  Deze hond uit het Columbiaanse Monterrey heeft het echter wel heel slim aangepakt: hij betaalt gewoon voor zijn koekjes.

De zwarte viervoeter, die Negro heet, woont op de campus van een school: hij wordt daar ook verzorgd door het personeel en mag er ’s nachts ergens slapen. Slimme zet, want daar zijn natuurlijk altijd genoeg mensen te vinden die hem aandacht kunnen geven.

Klein winkeltje

Op het schoolterrein is ook een klein winkeltje te vinden waar studenten snacks kunnen kopen en dat had de hond al snel door. Af en toe kocht een van de kids een koekje voor hem. Dat bleek niet genoeg: hij ondervond slim de marktwerking: voor wat, hoort wat.

Waarschijnlijk had de hond al vaak gezien hoe de kinderen geld gaven aan het personeel, en daar iets voor terugkregen. En dus stond de viervoeter op een dag spontaan met een blaadje in zijn bek te flapperen voor het personeel.

Natuurlijk is het niet een echt betaalmiddel, maar hé, het werkte. De hond kreeg een koekje.

Facebook A Pena J David

Aan de bomen groeien

Toen de hond ontdekte dat zijn valuta letterlijk aan de boom groeide, ging hij vaker en vaker naar de winkel. Om het een beetje binnen de perken te houden, krijgt de hond niet vaker dan een keer per dag een koekje en krijgt hij alleen een traktatie die veilig voor hem is. Good boy!

BEKIJK OOK


Views

300+

Docent past op baby leerlinge tijdens lesgeven

Foto van 'Metro'

11 MEI 2018

Studeren kan soms pittig zijn, zeker als je er net een semester uit bent geweest om moeder te worden. De 21-jarige Kristen Black heeft de droom om optometrist te worden en ze laat niets haar in de weg staan. Zelfs niet als er even geen oppas is voor haar acht maanden oude dochter.

Black is net weer begonnen aan de Arkansas State University, waar ze biologie als major heeft gekozen. Overdag is naar school gaan geen probleem: Black en haar vriend hebben een oppas gevonden. Maar in de avonduren is het soms lastig.

Extra lessen nodig

Om haar major te halen, heeft Black extra lessen nodig. Gelukkig geeft haar docent Bruce Johnson die, omdat ze niet de enige is die moeite heeft met het vak. Helaas is de les net op een moment dat Black's vriend niet kan oppassen. De ijverige studente vertelt het aan haar docent. ,,Ik vertelde dat ik moeite heb met dit stuk, maar dat ik niet kon komen omdat ik mijn baby moest ophalen", vertelt Black tegen Washington Post.

De reactie van Johnson is fantastisch: hij laat haar weten dat ze haar dochter dan maar gewoon mee moet nemen. Misschien ook een beetje eigenbelang: halverwege de les krijgt Johnson een glimlach van Izzy. Johnson is vader van vier kinderen en opa van zeven kleinkinderen. ,,Elke keer dat iemand zo lief naar je lacht, smelt je toch gewoon", zegt Johnson.

Samen lesgeven

Johnson vraagt aan Izzy's moeder of hij haar mag optillen. ,,Ik dacht, ik kan niet iedereen laten wachten. Dus ik pakte haar op en ben naar het whiteboard gelopen." Een kleine twintig minuten lang staat Izzy met Johnson voor het bord om te helpen met lesgeven.

,,Ik kon notities maken toen hij haar vasthield", vertelt Black. ,,Het was zo schattig." Ze bedankt haar docent nog voor dit lieve gebaar. ,,We doen er alles aan om je te laten slagen", is het antwoord van Johnson.

BEKIJK OOK


Views

600+