Australiërs stemmen voor homohuwelijk

Camera videoAustraliërs stemmen voor homohuwelijk

Feestelijke taferelen in Melbourne na bekendmaking van de uitslag. Foto: epa.

Foto van 'Metro'

Metro

15 NOV 2017

In Australië heeft een meerderheid voor de invoering van het homohuwelijk gestemd. De uitslag van de peiling is niet bindend, maar de Australische premier Malcolm Turnbull heeft wel toegezegd nog voor het eind van het jaar een wetsvoorstel voor invoering van het homohuwelijk naar het parlement te sturen.

Meerderheid voor homohuwelijk

Daarmee kan Australië het 36e land worden dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert. De bevolking lijkt daar in ieder geval voorstander van te zijn. Van de stemmers stemde 61,6 procent voor het homohuwelijk, zo blijkt uit cijfers van het Australische bureau voor de statistiek.

In Australië wordt al langer gediscussieerd over wijziging van de huwelijkswet. Toch vonden veel tegenstanders van het homohuwelijk een stemming niet nodig, omdat het parlement de kwestie ook direct zou kunnen bespreken. Toch kwam er wel een peiling, waaraan uiteindelijk ruim 12,7 miljoen mensen deelnamen, bijna 80 procent van de Australische stemgerechtigden. De poll bestond uit een simpele vraag: „Moet de huwelijkswet worden aangepast zodat homostellen kunnen trouwen?”

Ongeveer 7,8 miljoen mensen stemden voor het homohuwelijk, terwijl 4,9 miljoen mensen ‘nee’ zeiden tegen een wetswijziging.

En nu?

Nu een meerderheid voor het homohuwelijk heeft gestemd, gaat premier Turnbull aan de slag met een wetsvoorstel: „De Australiërs hebben gesproken en ze hebben overweldigend ‘ja’ gestemd voor huwelijksgelijkheid. Ze hebben daarmee gestemd voor eerlijkheid, voor toewijding en voor liefde.”

De Australische premier Malcolm Turnbull. Foto: epa.

Aangezien het een niet bindende peiling betreft mag het parlement de uitslag in theorie volledig naast zich neerleggen, maar dat lijkt gezien de belofte van Turnbull onwaarschijnlijk.

Turnbull wacht wel een hevig debat met het parlement over wat er dan in de gewijzigde huwelijkswet moet staan. Zo zijn er conservatieve parlementsleden die willen dat er vrijstellingen komen die bedrijven die tegen het homohuwelijk zijn toestaan om bepaalde goederen of diensten voor homohuwelijken te weigeren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

28

Ondanks chaos en sneeuw ook lof voor NS

De NS had een monsterklus ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 14:05

Code rood. Daar sta je dan. Met je NS-hesje, portofoon en zakcomputer op een station met honderden gefrustreerde gestrande reizigers. Jij bent hun enige bron van informatie, maar de informatie die zij willen, heb jij vaak niet. Toch staan ze er wel om iedereen zo goed mogelijk te helpen.

Het Nederlandse spoorwegnet is zeer druk en complex, het is dus ook echt topsport om dit in goede banen te leiden. Wanneer een trein of wissel het laat afweten, kan dit het vervoer van het hele land platleggen. Maandag was het niet anders. Het was een chaos op het spoor en dat zorgde voor de nodige frustratie. Toch was er naast kritiek ook bewondering voor het hardwerkende NS- en Prorail-personeel.

Kinderen beter in saaie klusjes verkleed als Batman

Blijf beter gefocust als Batman ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Concentratievermogen en focus vasthouden zijn twee hele belangrijke vaardigheden in het leven. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar oud langer gefocust blijven wanneer ze zich verkleden als een kinderheld zoals Batman, Dora the Explorer, Bob de Bouwer of Rapunzel. Dit meldt Weforum.

Hoe dan?

Likeability of 5

Ruben (16) redde vrouw op nippertje van de trein

De rollator van de vrouw zat vast in de rails op een spoorwegovergang. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

6 DEC 2017

Woensdag worden de Professor Pieter van Vollenhoven penningen uitgereikt. Mensen het afgelopen jaar nogal wat moed hebben vertoond, krijgen er een. Zo ook Ruben: hij redde een vrouw op het nippertje van de trein.

Van de dood gered

Tranentrekkers, deze kerstreclames van eigen bodem

Tranentrekkers, deze kerstreclames van eigen bodem

Videostill uit de commercial van Albert Heijn

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

6 DEC 2017

We wachten elk jaar met smart op de kerstcommercial van John Lewis, die ons dat echte feestdagengevoel geeft. Maar in Nederland zijn we eigenlijk ook best goed in het maken van tranentrekkers, getuige de nieuwe reclames van Albert Heijn en Plus.

De hoofdrolspeler in de Appie-commercial is een oude man. We zien hoe hij thuis zijn schoenen poetst en zich netjes aankleedt om naar buiten te gaan en vervolgens... Dat moet je zelf maar even bekijken in de kerstreclame hieronder.

Likeability of 5

Miranda maakt kerstpakketten voor arme gezinnen

Wat doe jij met spullen die je niet gebruikt? Miranda maakt kerstpakketten voor mensen die net buiten de Voedselbank vallen. Foto:Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

7 DEC 2017

Grote kans dat jij thuis aardig wat nieuwe spullen hebt staan die je misschien nooit gebruikt. Een boek dat je ooit cadeau kreeg van je buurvrouw of een vaas uit je kerstpakket van vorig jaar die toch niet zo mooi staat. Je kan die spullen lekker laten rondslingeren in je huis, maar je kan er ook andere mensen mee blij maken. Miranda ter Braak zette vorig jaar Facebookpagina Kerstpakkettenactie Hengelo op en dit jaar maakt ze opnieuw zoveel mogelijk kerstpakketten voor gezinnen of alleenstaanden die net buiten de Voedselbank vallen.

52 kerstpakketten

Nijlpaard Fiona kust kleuter door ruit van bassin

Nijlpaard Fiona kust kleuter door ruit van bassin. / Instagram @cincinnatizoo

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

4 DEC 2017

Fiona het nijlpaard: voor wie haar nog niet kent, dit is het beestje dat je standaard een warm gevoel geeft als ze voorbij komt het nieuws.

Waar ze eerder al enthousiast aan photobombing deed tijdens een aanzoek, heeft het nijlpaardje ook nu weer voor een vertederend momentje gezorgd vanuit haar bassin in de de Cincinnati Zoo in Ohio.

Nu al een hit: Ed Sheeran zingt Perfect met Beyoncé

Nu al een hit: Ed Sheeran zingt Perfect met Beyoncé

Ed Sheeran tijdens een concert in India Foto: EPA

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

1 DEC 2017

Ed Sheeran en Beyoncé die samen een nummer uitbrengen, dat kan alleen maar een hit worden toch? Afgaande op de vele enthousiaste reacties van de fans op de uitvoering van Perfect is het dat al.