Good vibes

Likeability of 5

Vrouw (77) krijgt vele reacties na vraag om maatje

Een familielid op bezoek bij een oude dame. Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

12 OKT 2017

Op zoek naar een koffiemaatje. Dat was de ontroerende oproep van een 77-jarige vrouw in Utrecht. Haar vraag om gezelschap werd vervolgens veelvuldig gedeeld via social media, en inmiddels heeft de vrouw tientallen reacties ontvangen.

Koffiemaatje

„Ik zoek een maatje om mee koffie te drinken of te wandelen of zo. Betaling geen probleem", het was een schrijnende oproep van een 77-jarige vrouw op een advertentiebord in de Albert Heijn. Een klant zag het briefje hangen en besloot een foto op Twitter te zetten.

Nadat de oproep op Twitter stond met de vraag om 'het viral te laten gaan', werd het verhaal al snel door diverse nieuwsmedia opgepikt. En dat leidde tot een stroom aan reacties. De vrouw heeft ongeveer tweehonderd berichten gekregen, meldt RTV Utrecht.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Eenzaam

Aan nieuwssite DUIC liet de vrouw destijds weten kanker te hebben gehad en nu weer herstellende te zijn. „Mijn lange revalidatieproces heeft veel van mijn lieve vrienden en familie gevraagd. Die moeten nu ook zo langzamerhand weer verder.”

Het verhaal van de 77-jarige Utrechtse staat niet op zichzelf. Volgens het CBR leeft 7 procent van mensen van 75 jaar of ouder in eenzaamheid. Dit heeft volgens de instantie te maken met een slechtere gezondheid. „Oudere mensen zijn minder mobiel waardoor ze minder gemakkelijk contact hebben met anderen."


love
user_f0de2b84070d40f34dbfd6662af57419e109c557_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Esmee (3) zoekt gulle gever van levensgrote panda

Esmee (3) zoekt gulle gever van levensgrote panda

Foto: Facebook / NS

Foto van 'E.Westland'

GISTEREN

Wie is de lieve jongen die de 3-jarige Esmee een levensgrote pandaknuffel gaf? De moeder van Esmee is op zoek naar de gulle gever en doet een oproepje op Facebook.

Esmee is helemaal gek van panda’s en slaapt er dan ook iedere avond mee. Toen ze dus op een dinsdagavond met haar oma op het station in Amersfoort liep en een jongen met een megapanda zag rondlopen, rende ze op hem af om te vragen of ze de panda even mocht aaien.

„Hij vond dat zo lief dat hij direct zijn vriendin belde en vroeg of ze het goed vond dat hij de knuffel aan Esmee gaf in plaats van aan haar. Dat mocht en Esmee was door het dolle heen”, vertelt de moeder van Esmee.

Donkerblond

De oma van Esmee heeft de jongen opgegeven in de oproeprubriek ‘De Reiziger die je Bijbleef’, in de hoop de jongen een bedankje te kunnen sturen. De jongen is donkerblond en rond de 25 jaar oud, schat de oma van Esmee. „Wat ik verder nog weet: de vriendin van deze held werkt op een kinderdagverblijf en hij pakte de trein naar Zwolle, dus hij woont misschien ergens ten noorden van Amersfoort”, staat er in de oproep.

Wie helpt Esmee in haar zoektocht naar de jongen die haar deze lieve reuzenpanda cadeau deed?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

13

Tiener helpt oude man met eten en krijgt studiebeurs

Foto van 'Lisa Vermeij'

12 MAA 2018

De 18-jarige Evoni Williams werkte vele avonden in een cafetaria om haar droom, studeren aan de universiteit, werkelijkheid te maken. Ze werkte keihard, want haar ouders hebben het niet makkelijk. Maar wanneer ze tijdens haar dienst een 78-jarige man in nood helpt, wordt ze beloond met een grote verrassing.

De oudere man die langs kwam om een hapje te eten, had nogal moeite met het snijden van zijn eten. Zijn handen bibberde nogal en Evoni bood aan om hem te helpen. Ze sneed zijn wafel in stukjes, zodat de oudere man van zijn ontbijt kon genieten.

Laura Wolf, een observerende klant, aanschouwde het aandoenlijke tafereel. Ze maakte een foto, en deelde deze op Facebook. De foto werd al snel massaal gedeeld. Ondanks dat het voor Evoni een alledaagse actie was, kreeg ze veel lof voor haar helpende hand. Haar behulpzaamheid bleef niet onopgemerkt, want de Texas Southern University School beloonde haar met een studiebeurs van 16.000 dollar, meldt KVUE.

De 18-jarige serveerster is ontzettend blij met het gebaar, maar ze zou dit voor iedereen hebben gedaan.

LEES OOK


Views

51

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Vrouw krijgt complimenten van vreemd nummer

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 MAA 2018

Eigenlijk was het 1 maart al complimentjesdag, maar voor Sydney kwam een lading aan complimenten ruim een week later. En ook nog niet eens van bekenden, maar van een wildvreemde familie. Haar dag werd opgevrolijkt toen ze iemands mening nodig had over haar nieuwe jurk.

Eerlijk oordeel

Het was de bedoeling dat Sydney iemand een appje zou sturen om een eerlijke mening te krijgen over de jurk die ze aan het passen was. Per abuis gingen de foto's van Sydney in haar nieuwe jurk naar heel iemand anders. In plaats van het appje te negeren of te melden dat het een verkeerd nummer was, besloot de ontvanger zijn kinderen te vragen wat ze van de jurk vonden.

'Je ziet er beeldschoon uit'

,,Volgens mij is dit bericht voor iemand anders bedoeld. Mijn vrouw is niet thuis, dus ik kon haar niet om haar mening vragen", begon het antwoord van de ontvanger. ,,Maar de kinderen en ik vinden dat je er beeldschoon uitziet in deze jurk! Je moet 'm zeker nemen." Het bericht werd aangevuld met een foto van de kinderen die hun duim opsteken.

De vriendelijke man is Tony Wood, vader van drie kinderen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

19

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Collega's werken 3000 uur extra voor vader ziek kind

Andreas Graf en zijn zieke zoontje. / Foto: Unilad

Foto van 'Daisy Heyer'

8 MAA 2018

Velen van ons zullen vast wel een keertje in hun leven een beetje geld gedoneerd hebben aan een goed doel. Vijf euro daar, tientje zus en misschien wel een vaste storting per maand. Maar wat weinig mensen gevraagd wordt te geven is iets dat velen nog veel waardevoller vinden: hun tijd.

De collega's van de 36-jarige Andreas Graf uit het Duitse plaatsje Fronhausen begrepen echter dat dat precies was wat Graf nodig had: tijd. Ze doneerden met zijn allen meer dan 3000 uur aan overuren, zodat Graf voor zijn zieke zoontje, die vecht tegen leukemie, kan zorgen.

Baan verliezen

Het verhaal blijkt tragisch: de moeder van het jongetje overlijdt aan een hartziekte, net voordat het jochie met leukemie terug zou keren naar zijn familie in Fronhausen. Graf moest zijn werk compleet neerleggen om de volledige zorg van zijn zoontje op zich te nemen. Al snel maakte Graf zich dan ook druk over of hij zijn baan zou verliezen bij het ontwerpbureau waar hij werkt.

Zijn HR-manager Pia Meier ontdekte de zorgen van Graf en besloot om hulp te zoeken en een beroep te doen op de collega's van Graf, met de vraag of zij hun overuren wilden schenken. Zoiets gebeurde eerder ook al bij de Duitse Jens Rösener.

Het bleek een schot in de roos van Meier: alle 650 werknemers waren bereid hun overuren te doneren, inclusief werknemers die hem nog nooit in hun leven ontmoet hadden. In totaal waren die uren goed voor 3264,5 uur wat Graf aan betaald verlof mag gebruiken.

Zonder steun

,,Zonder deze enorme steun zou ik al lang zonder baan hebben gezeten", aldus Graf. Ook Meier was overrompeld door de enorme positieve respons. ,,Er was geen enkel persoon die niet gedoneerd heeft."

Zijn zoontje, Julius, is eind februari 5 jaar oud geworden en voelt zich goed genoeg om zijn tijd na chemotherapie thuis te spenderen. Hij hoopt binnenkort terug te gaan naar de kleuterschool.

In totaal kon Graf langer dan een jaar vrij nemen om tijd met zijn zoon te spenderen en op hem te letten. Hij is zijn werkgever en al zijn collega's daarom eeuwig dankbaar.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_a54d5da4c913b0f0f85208ab110ca22c5a4638ed_avatar

Views

11

Hond teruggebracht naar asiel: 'ze is te lief'

Hond teruggebracht naar asiel: 'ze is te lief'

Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

8 MAA 2018

Een hond die tot haar vreugde het asiel mocht verlaten, is weer teruggebracht door haar baasje. Reden? „Ze is veel te lief.”

Hond Helena kwam vorig jaar terecht in het asiel Fulton County Animal Services in Georgia, Amerika. Het 4-jarige beestje was op dat moment hartstikke mager, maar wist door de goede verzorging van de asielmedewerkers weer helemaal zichzelf te worden.

Helena hoefde niet heel lang te blijven in Fulton County, ze kreeg in oktober namelijk een nieuw baasje. Tot grote verbazing van de medewerkers van het dierenasiel stond de man in kwestie een tijdje later weer met Helena op de stoep.

Te lief

Hij was namelijk meer op zoek naar een huisdier dat als waakhond kon dienen, aldus Karen Hirsch van LifeLine Animal Project. Helena wilde alleen maar knuffelen en was geen geschikte hond voor deze baas.

Het asiel ging snel op zoek naar een nieuw onderkomen voor Helena. Dat lukte gelukkig al snel. „Helena heeft een thuis gevonden bij mensen die net zo lief zijn als zij.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100