Verbaasde visser vangt zeldzame doorzichtige kreeft

11 september 2017 om 11:59 door Jasper Kars
Verbaasde visser vangt zeldzame doorzichtige kreeft
De enge zeer zeldzame doorzichtige kreeft (links) (Foto: Facebook / Maine Coast Fishermen's Association)

Er zijn van die diersoorten die je je maar in één kleur kan voorstellen. Neem nou bijvoorbeeld de kreeft. Dit schaaldier is toch onlosmakelijk verbonden met de kleur rood. Dit dacht de Amerikaan Alex Todd uit de staat Maine tot voor kort ook. Tot hij een wel heel speciale vondst deed op een van zijn vistripjes.

Todd trof een doorzichtige, spookachtige kreeft aan van het soort, dat niet zou misstaan bij een willekeurige decoratiewinkel. Zo’n soort plastic hip designbeeldje. Toch was dit een gewoon levende lobster. Doorzichtige kreeften zijn zeldzaam, de kans dat je er eentje uit een rivier of oceaan plukt is ongeveer 1 op een miljoen, ook in Maine. De Amerikaanse staat is namelijk bekend als Lobster State en de kreeftenvangst is hier een uiterst belangrijkste bron van inkomsten.

 

Nog nooit zoiets gezien

„Ik heb nog nooit zoiets gezien. Deze kreeft was doorzichtig met een klein beetje blauw”, zo vertelde de verbaasde visser aan ABC News. Volgens deskundigen van de Maine Coast Fisherman's Association, een organisatie die alles weet van de visserij in Maine, lijdt deze kreeft aan leucisme. Dit is een afwijking bij mensen én dieren die zorgt voor een verminderde pigmentatie. Het is dus geen echte albino-kreeft, hij heeft slechts last van pigmentverlies.

Hoewel Todd een zeer zeldzame vangst deed, besloot hij toch om de doorzichtige kreeft weer terug in de oceaan te gooien. Niet alleen omdat de kreeft zo zeldzaam was, maar ook omdat het om een vrouwelijke doorzichtige kreeft ging die ook nog eens bezig was eitjes te leggen. „Maar ook al was het wel een mannetje geweest, deze vondst is zo buitengewoon, waarom zou ik hem koken?”, zo vroeg de visser uit Maine zich hardop af. Of de vis wat had opgeleverd, valt ook te betwijfelen, de doorzichtige kreeft ziet er immers niet heel appetijtelijk uit.

De kreeft zwemt inmiddels weer rustig rond tussen zijn rode soortgenoten in de Atlantische Oceaan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!