Lesbisch stel trouwt dit jaar in 24 landen

De vrouwen willen met hun kunstproject en tour gelijke huwelijksrechten onder de aandacht brengen. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

20 SEP 2017

‘Ja, ik wil!’ Fleur Pierets en Julian P. Boom gaan elkaar het komende jaar 24 keer het jawoord geven, het lesbische echtpaar wil in alle landen ‘trouwen’ waar dat als homostel mogelijk is. Woensdag beginnen zij met hun ‘trouwtournee’ in New York.

„Het is best schokkend om te horen dat mensen niet eens weten dat je maar in 24 van de 194 landen kunt trouwen als gay koppel”, laten de vrouwen weten aan de website Zij aan Zij. De vrouwen willen met hun kunstproject en tour gelijke huwelijksrechten onder de aandacht brengen. Dit gaan zij doen door elkaar 24 keer het jawoord te geven in 24 verschillende landen. Symbolisch weliswaar, want officieel zijn Fleur (44) en Julian (39) al lang met elkaar getrouwd.

Homohuwelijk toegestaan in 24 landen

Het kunstproject heet Project 22. Toen het idee van Fleur uit Antwerpen en Julian uit Amsterdam ontstond, was het mogelijk om in 22 landen als homostel te trouwen, inmiddels zijn dat er 24. De dames willen mensen bewust maken van het feit dat er 170 landen zijn waar je als homostel elkaar niet de hand kan geven. Fleur en Julian hopen dat er tijdens hun reis steeds meer landen bijkomen waar je als homostel elkaar het jawoord kan geven. „Het mooie aspect van het huwelijk is de liefde. Het is universeel, iedereen kan zich daaraan relateren, iedereen van elke geaardheid, in elk land. Wij willen mensen bewust maken van het positieve: De liefde is iets moois.”

Ruim een jaar onderweg

De vrouwen beginnen met hun huwelijkstour in New York, waar ze in de Manhattan’s City Hall zullen trouwen. Daarna vliegen ze naar Nederland om de plechtigheid nog eens over te doen. Vervolgens stappen ze in oa. België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Argentinië, Colombia, Uruguay, Brazilië en Nieuw-Zeeland in het huwelijksbootje. Hun ‘laatste huwelijk’ zal in oktober 2018 plaatsvinden in Zuid-Afrika.

Fleur en Julian leerden elkaar kennen op een lezing in Amsterdam en het was gelijk liefde op het eerste gezicht. De afgelopen jaren hebben ze in Amsterdam, Antwerpen en Spanje gewoond. Tijdens een vakantie in New York ontstond het idee voor hun project en eenmaal terug in Spanje zijn ze het echt uit gaan werken. De vrouwen zullen hun kunstproject vastleggen in verschillende vormen en willen uiteindelijk een boek, tentoonstelling en ‘making-of’-documentaire maken.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

96

Ondanks chaos en sneeuw ook lof voor NS

De NS had een monsterklus ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

Code rood. Daar sta je dan. Met je NS-hesje, portofoon en zakcomputer op een station met honderden gefrustreerde gestrande reizigers. Jij bent hun enige bron van informatie, maar de informatie die zij willen, heb jij vaak niet. Toch staan ze er wel om iedereen zo goed mogelijk te helpen.

Het Nederlandse spoorwegnet is zeer druk en complex, het is dus ook echt topsport om dit in goede banen te leiden. Wanneer een trein of wissel het laat afweten, kan dit het vervoer van het hele land platleggen. Maandag was het niet anders. Het was een chaos op het spoor en dat zorgde voor de nodige frustratie. Toch was er naast kritiek ook bewondering voor het hardwerkende NS- en Prorail-personeel.

Kinderen beter in saaie klusjes verkleed als Batman

Blijf beter gefocust als Batman ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

11 DEC 2017

Concentratievermogen en focus vasthouden zijn twee hele belangrijke vaardigheden in het leven. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar oud langer gefocust blijven wanneer ze zich verkleden als een kinderheld zoals Batman, Dora the Explorer, Bob de Bouwer of Rapunzel. Dit meldt Weforum.

Hoe dan?

Likeability of 5

Ruben (16) redde vrouw op nippertje van de trein

De rollator van de vrouw zat vast in de rails op een spoorwegovergang. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

6 DEC 2017

Woensdag worden de Professor Pieter van Vollenhoven penningen uitgereikt. Mensen het afgelopen jaar nogal wat moed hebben vertoond, krijgen er een. Zo ook Ruben: hij redde een vrouw op het nippertje van de trein.

Van de dood gered

Tranentrekkers, deze kerstreclames van eigen bodem

Tranentrekkers, deze kerstreclames van eigen bodem

Videostill uit de commercial van Albert Heijn

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

6 DEC 2017

We wachten elk jaar met smart op de kerstcommercial van John Lewis, die ons dat echte feestdagengevoel geeft. Maar in Nederland zijn we eigenlijk ook best goed in het maken van tranentrekkers, getuige de nieuwe reclames van Albert Heijn en Plus.

De hoofdrolspeler in de Appie-commercial is een oude man. We zien hoe hij thuis zijn schoenen poetst en zich netjes aankleedt om naar buiten te gaan en vervolgens... Dat moet je zelf maar even bekijken in de kerstreclame hieronder.

Likeability of 5

Miranda maakt kerstpakketten voor arme gezinnen

Wat doe jij met spullen die je niet gebruikt? Miranda maakt kerstpakketten voor mensen die net buiten de Voedselbank vallen. Foto:Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

7 DEC 2017

Grote kans dat jij thuis aardig wat nieuwe spullen hebt staan die je misschien nooit gebruikt. Een boek dat je ooit cadeau kreeg van je buurvrouw of een vaas uit je kerstpakket van vorig jaar die toch niet zo mooi staat. Je kan die spullen lekker laten rondslingeren in je huis, maar je kan er ook andere mensen mee blij maken. Miranda ter Braak zette vorig jaar Facebookpagina Kerstpakkettenactie Hengelo op en dit jaar maakt ze opnieuw zoveel mogelijk kerstpakketten voor gezinnen of alleenstaanden die net buiten de Voedselbank vallen.

52 kerstpakketten

Nijlpaard Fiona kust kleuter door ruit van bassin

Nijlpaard Fiona kust kleuter door ruit van bassin. / Instagram @cincinnatizoo

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

4 DEC 2017

Fiona het nijlpaard: voor wie haar nog niet kent, dit is het beestje dat je standaard een warm gevoel geeft als ze voorbij komt het nieuws.

Waar ze eerder al enthousiast aan photobombing deed tijdens een aanzoek, heeft het nijlpaardje ook nu weer voor een vertederend momentje gezorgd vanuit haar bassin in de de Cincinnati Zoo in Ohio.

Nu al een hit: Ed Sheeran zingt Perfect met Beyoncé

Nu al een hit: Ed Sheeran zingt Perfect met Beyoncé

Ed Sheeran tijdens een concert in India Foto: EPA

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

1 DEC 2017

Ed Sheeran en Beyoncé die samen een nummer uitbrengen, dat kan alleen maar een hit worden toch? Afgaande op de vele enthousiaste reacties van de fans op de uitvoering van Perfect is het dat al.