Twaalf mensen overleven bosbrand dankzij watertank
Likeability of 6

Camera videoTwaalf mensen overleven bosbrand dankzij watertank

De hulpdiensten vonden veel verkoolde lichamen aan in auto's. Foto: epa.

Foto van 'Metro'

Metro

19 JUN 2017

Door bosbranden in het midden van Portugal zijn tientallen doden gevallen. Twaalf mensen wisten op ingenieuze wijze aan de vlammenzee te ontsnappen: ze verstopten zich in een watertank.

Zes uur in watertank

De inwoners zaten als gevolg van de brand als ratten in de val: „We zouden allemaal zijn overleden als die tank er niet was geweest”, aldus overlevende Maria do Céu Silva. Onder de overlevenden bevond zich ook een 95-jarige vrouw.

De Portugezen hielden zich meer dan zes uur lang schuil in de watertank. De twaalf mensen konden niet door hulpdiensten gered worden, omdat de toegang tot hun dorp Nodeirinho was afgesloten door de brand. Voor veel bewoners in de nabije omgeving liep dat minder goed af. Zij verstopten zich veelal in hun auto om aan de vlammenzee te ontkomen. De politie trof al zo'n dertig verkoolde lichamen aan in auto's.

Ook zeker tien inwoners van Nodeirinho werden verkoold in hun auto aangetroffen: „Zij waren vrienden van mij, goede vrienden. Een 21-jarige inwoner is nog niet gesignaleerd, wie weet wat daarmee is gebeurd”, aldus Silva.

Maria do Céu Silva ontpopte zich tot absolute held door de watertank bij haar woning te gebruiken om inwoners in veiligheid te brengen. Ze kwam op het idee toen ze een manier zocht om haar gehandicapte moeder te redden: „Mijn man zei dat ik haar in de bus moest stoppen, maar ze kon er niet op eigen kracht in komen en zei: ‘laat me hier op de grond maar sterven’”, vertelt Silva tegenover de Portugese krant Correio da Manhã.

Uiteindelijk lukte het met hulp van haar zoon om haar moeder in de watertank te krijgen. Daarna kwamen nog eens elf mensen de tank binnen. Door elkaar nat te houden konden ze voorkomen dat ze brandwonden door de immense hitte zouden oplopen. Op die manier wisten de twaalf inwoners van Nodeirinho de brand te overleven.


lol
user_21a90e5dfd444fe2ff2054c69e2b7cfbc3f7e9b6_avataruser_8eb26e16dae452bbd82911256ea0b6609f89a624_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Hond met 'gek' uiterlijk vlak voor kerst geadopteerd

Woody kreeg gelukkig nog net voor de feestdagen een nieuw baasje die wél heel veel van hem houdt. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Tijdens deze donkere, grauwe dagen hebben wij ook nog leuk nieuws voor je. Meet Woody: een hond die er net iets anders uit ziet dan andere honden en daardoor met kerst bijna alleen was.

Bijna ja, want net voor de feestdagen is het beestje geadopteerd door een gezin dat niets geeft om het uiterlijk van Woody, maar viel voor het karakter van het lieve beestje.

Dakloze staat uren in de regen om geweldige reden

Dakloze staat uren in de regen om geweldige reden

Dakloze staat uren in de regen om geweldige reden. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

15 DEC 2017

James John McGeown, een dakloze man uit Glasgow, stond donderdag een paar uur in de regen om een wel heel bijzondere reden. Niet omdat hij geen dak boven zijn hoofd kon vinden, maar omdat hij een handtas met heel wat geld erin vond. De tas lag open en bloot in een auto, waarvan het raam nog openstond. Hij wilde de tas bewaken tot de eigenaar weer opdook.

Uiteindelijk heeft McGeown meer dan twee uur in de regen gestaan totdat hij het aandurfde om in de tas te kijken om de contactgegevens van de eigenaar te bekijken. Hij heeft de tas, met daarin 512 euro, vervolgens naar het dichtstbijzijnde advocatenkantoor gebracht. Daar heeft hij de situatie uitgelegd aan de receptioniste, die daarop de politie heeft gebeld.

Nieuwsgierige herten checken assortiment winkeltje

De nieuwsgierige hertjes in het winkeltje. / Lori Jones. 

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

14 DEC 2017

Zo met de feestdagen zijn veel mensen nieuwsgierig wat er in andermans huizen en winkeltjes gebeurt. Maar dat blijkt ook voor dieren te gelden, merkte de Amerikaanse Lori Jones.

Jones kreeg namelijk hoog bezoek van een stel herten in haar winkeltje in Colorado. Zo'n drie weken geleden liep een moederhert haar winkel binnen, waardoor Jones het prachtige beest op de foto kon zetten, terwijl zij heel dichtbij stond.

Ondanks chaos en sneeuw ook lof voor NS

De NS had een monsterklus ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

12 DEC 2017

Code rood. Daar sta je dan. Met je NS-hesje, portofoon en zakcomputer op een station met honderden gefrustreerde gestrande reizigers. Jij bent hun enige bron van informatie, maar de informatie die zij willen, heb jij vaak niet. Toch staan ze er wel om iedereen zo goed mogelijk te helpen.

Het Nederlandse spoorwegnet is zeer druk en complex, het is dus ook echt topsport om dit in goede banen te leiden. Wanneer een trein of wissel het laat afweten, kan dit het vervoer van het hele land platleggen. Maandag was het niet anders. Het was een chaos op het spoor en dat zorgde voor de nodige frustratie. Toch was er naast kritiek ook bewondering voor het hardwerkende NS- en Prorail-personeel.

Kinderen beter in saaie klusjes verkleed als Batman

Blijf beter gefocust als Batman ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

11 DEC 2017

Concentratievermogen en focus vasthouden zijn twee hele belangrijke vaardigheden in het leven. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar oud langer gefocust blijven wanneer ze zich verkleden als een kinderheld zoals Batman, Dora the Explorer, Bob de Bouwer of Rapunzel. Dit meldt Weforum.

Hoe dan?

Likeability of 5

Ruben (16) redde vrouw op nippertje van de trein

De rollator van de vrouw zat vast in de rails op een spoorwegovergang. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

6 DEC 2017

Woensdag worden de Professor Pieter van Vollenhoven penningen uitgereikt. Mensen het afgelopen jaar nogal wat moed hebben vertoond, krijgen er een. Zo ook Ruben: hij redde een vrouw op het nippertje van de trein.

Van de dood gered

Tranentrekkers, deze kerstreclames van eigen bodem

Tranentrekkers, deze kerstreclames van eigen bodem

Videostill uit de commercial van Albert Heijn

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

6 DEC 2017

We wachten elk jaar met smart op de kerstcommercial van John Lewis, die ons dat echte feestdagengevoel geeft. Maar in Nederland zijn we eigenlijk ook best goed in het maken van tranentrekkers, getuige de nieuwe reclames van Albert Heijn en Plus.

De hoofdrolspeler in de Appie-commercial is een oude man. We zien hoe hij thuis zijn schoenen poetst en zich netjes aankleedt om naar buiten te gaan en vervolgens... Dat moet je zelf maar even bekijken in de kerstreclame hieronder.