Twaalf mensen overleven bosbrand dankzij watertank
Likeability of 6

Camera videoTwaalf mensen overleven bosbrand dankzij watertank

De hulpdiensten vonden veel verkoolde lichamen aan in auto's. Foto: epa.

Foto van 'Metro'

Metro

19 JUN 2017

Door bosbranden in het midden van Portugal zijn tientallen doden gevallen. Twaalf mensen wisten op ingenieuze wijze aan de vlammenzee te ontsnappen: ze verstopten zich in een watertank.

Zes uur in watertank

De inwoners zaten als gevolg van de brand als ratten in de val: „We zouden allemaal zijn overleden als die tank er niet was geweest”, aldus overlevende Maria do Céu Silva. Onder de overlevenden bevond zich ook een 95-jarige vrouw.

De Portugezen hielden zich meer dan zes uur lang schuil in de watertank. De twaalf mensen konden niet door hulpdiensten gered worden, omdat de toegang tot hun dorp Nodeirinho was afgesloten door de brand. Voor veel bewoners in de nabije omgeving liep dat minder goed af. Zij verstopten zich veelal in hun auto om aan de vlammenzee te ontkomen. De politie trof al zo'n dertig verkoolde lichamen aan in auto's.

Ook zeker tien inwoners van Nodeirinho werden verkoold in hun auto aangetroffen: „Zij waren vrienden van mij, goede vrienden. Een 21-jarige inwoner is nog niet gesignaleerd, wie weet wat daarmee is gebeurd”, aldus Silva.