Likeability of 5

Lachend de bak in op kleinste politiebureau

De oude velwachter weet nog steeds wel hoe je een boef vangt,,, / Foto's Stadsherstel Amsterdam

Foto van 'Iris Hermans'

16 JUN 2017

Metro’s Iris ging in Sloten op boevenpad met de oude veldwachter van het kleinste politiebureautje van het land. Stadsherstel Amsterdam en het dorp zijn crowdfundingsamenwerking gestart om deuren weer te openen.

Doorloper vier sterren

Hij komt aangetuft in zijn zilvergrijze Canta LX die perfect past bij zijn nog altijd flinke haardos. Op de bijrijdersstoel ligt een waterwegenkaart en een puzzelboek (Doorloper vier sterren). Vindt-ie ontspannend om te doen, vertelt Freek Raat terwijl hij een shagje draait en daarna opsteekt. ,,Ik rook al 76 jaar”, verklapt de 93-jarige Amsterdammer die zich nog altijd 75 voelt. ,,Maar ik inhaleer niet meer.”

De voorkant en de officiële voordeur

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Veldwachter

Raat woont niet meer in Sloten, dat tot 1921 een aparte gemeente was en nu bij Amsterdam hoort. Hij heeft er wel lang gewoond met zijn kinderen en wijlen vrouw, ook tijdens de vijftien jaar als veldwachter, dat eigenlijk gewoon agent betekent, zo licht hij toe. ,,Maar dorpen in die tijd hadden veldwachters, Noord ook bijvoorbeeld.” Van 1950 tot 1965 kenden alle Slotenaren de vriendelijke veldwachter, die ze ‘Raat’ noemden, of ‘Zwarte’. Hij strijkt even over zijn nog behoorlijk haardos en glimlacht. ,,Vroeger was dit allemaal pikzwart.”

Harrie

Om zijn nek hangt een miniatuur gouden hondenkop. Hij is gek op honden en ook tijdens zijn werk als veldwachter ging er altijd een viervoeter mee. Zo beschermde Harrie hem ooit tegen een dronken Badhoevendorpenaar die hem op de brug naar Sloten toe op weg naar een laatste afzakkertje, wilde aanvallen. ,,Die goeie Harrie dook op hem af en de dronkenlap wist niet hoe snel hij weer naar zijn dorp moest rennen.” Hij loopt wat moeilijk -,,versleten knieën, dat krijg je van al dat fietsen”-, maar verder oogt hij fit en zelfs jeugdig, in zijn felrode Kappa-shirt. ,,Dat was vroeger een uniform, met een pet.”

Achter het net

Samen met zijn hond, fietste hij dagelijks heel Sloten rond, dat een groot gebied bestreek met onder meer een aantal polders. En daar gebeurde nog weleens iets illegaals. Nee, geen handel in verdovende middelen, ,,dat was toen nog niet”, maar wel verboden middelen. ,,Vissers die hun fuiken en zetlijnen uitgooiden op plekken waar dat niet mocht.” Een van de Slotenaren dacht ooit dat ‘die Zwarte toch nooit zo vroeg opstond om hem te betrappen.’ Hij viste achter het net, want Raat verstopte zichzelf op een nacht in het roeibootje, ,,die hadden we ook” en toen bij het krieken van de dag de visser aankwam, werd hij verrast door de veldwachter. ,,Ik heb zijn spullen ingenomen en een bekeuring uitgeschreven.”

Vroeger

Dat deed-ie overigens niet toen hij op een avond een man de drogist in zag sneaken. ,,We moesten toen heel streng zijn met de winkeltijdensluitingswet, maar de man moest verband hebben voor zijn bevallende vrouw.” De baby werd niet Freek genoemd, lacht hij. ,,Nee hoor, het was zo’n katholiek gezin en Freek paste daar niet bij.” Het is wel een beetje dooie boel hier geworden, vindt hij. ,,Vroeger waren er 67 winkels en en altijd volk op de been.” Zijn lievelingswinkel? De oude man grijnst jongensachtig, ,,de kroeg.” Al dronk hij daar nooit, ,,ik had toch een voorbeeldfunctie.” Sinds kort heeft hij trouwens de Ouzo ontdekt, verklapt hij. ,,Het perfecte slaapmutsje!”

Goed gevoel

","gradient":{"leftColor":"#f9bd0d","rightColor":"#da4558"},"key":"15"}})

Hij noemt het een mooi initiatief van het dorp en Stadsherstel Amsterdam om zijn oude werkplek weer nieuw leven in te blazen. ,,Daar komen weer mensen op af, het is een fijne plek hier.” Het voelt goed om weer terug te zijn, vertelt hij als hij in het bureau zit en een nieuw shagje draait. Er is wel een en ander veranderd, blijkt als hij de wc zoekt en na een kijkje in de cel -‘het hok’- vraagt hij meteen: waar is het matras gebleven? Als die oude brits toch kon praten… ,,We legden weleens erg bezopen dorpsgenoten hier neer om hun roes uit te slapen.” Of kinderen voor een uurtje. ,,Om ze te laten schrikken, als die snotneusjes iets deden wat echt niet mocht.” Op zondag luidruchtig voetballen voor de kerk bijvoorbeeld. ,,Ze zouden het nooit meer doen, riepen ze als ze eruit kwamen.”

Leuk voor de foto

In de hoek staat nu een kapstok met one-size-fits-all boevenpakken, voor bezoekers. Wil je even proberen? nodigt de veldwachter uit. ,,Ik vang je wel!” Nergens zo leuk om opgesloten te zijn als in Sloten.

Open de deuren van kleinste politiebureau

Alle beetjes helpen in de bus van betrokken Slotenaar Tamar Frankfurther

Elke zaterdag van 11 tot 15 uur kunnen nieuwsgierigen nu al een kijkje nemen in dit kleinste bureau aan het Dorpsplein en de oude veldwachter denkt dat het zelfs het kleinste van heel Europa is. Feit is dat dit monument een herinnering aan vroeger tijden is en een bezoekje waard is. De fietstocht ernaartoe is al leuk, met de kleine straatjes en oude huizen en de nostalgische waterpomp op het plein. Ze gaan net zo lang door tot de 50.000 euro is verzameld, vertelt betrokken Slotenaar Tamar Frankfurther.

Stralende middelpunt

Ze benaderde Stadsherstel, de organisatie die oude panden redt en restaureert en altijd openstaat voor samenwerkingen met de buurt. Op Koningsdag werd de crowdfunding ingeluid en er is al 30.000 euro binnen. Het doel is dat het monument straks regelmatig opent voor publiek. Er worden producten van Slotenaren verkocht en je vindt er informatie over de buurt. Een gezellig dorpswinkeltje slash VVV’tje, verkleinwoordjes moeten hier gewoon. Ook is er straks koffie en cake, ,,we hopen dat het behalve het stralende middelpunt ook en ontmoetingsplek voor Slotenaren en vele anderen wordt.”


like
user_05d67a027e548ada3e7ba513d357e8f6df6ca5cc_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Vrouw (26) met 'hipsterbaard' is gelukkiger dan ooit

Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

De 26-jarige Nova Galaxia heeft PCOS, een syndroom waarbij je haargroei op je gezicht hebt. Ze scheerde haar gezicht jarenlang, maar besloot recentelijk om een ommezwaai te maken en haar ‘hipsterbaard’ gewoon te laten staan. De Engelse is sindsdien ‘gelukkiger dan ooit’, meldt Metro UK.

Stressvolle logeerpartijtjes

Het was niet makkelijk voor Nova om genoeg zelfvertrouwen te verzamelen om haar baard te laten staan. Zo vertelt ze dat ze zich jarenlang élke dag voor school scheerde en ze in paniek raakte wanneer ze haar scheerapparaat vergat tijdens logeerpartijtjes met vrienden. Wanneer ze wel bij iemand anders sliep zorgde ze dat ze heel vroeg op stond om te ‘douchen’, terwijl ze eigenlijk haar baard ging scheren. Weinig mensen wisten van haar ‘geheim’, omdat ze dacht dat ze als freak bestempeld zou worden wanneer ze erover zou vertellen.

De liefde gevonden

Het omslagpunt kwam toen ze haar huidige partner Ash ontmoette. Ash definieert zichzelf niet als een man of vrouw en ze bleken heel veel met elkaar gemeen te hebben. Hij ‘houdt van haar baard’, en dat gaf haar de kracht om open te zijn over PCOS en haar baard gewoon te laten staan. Niet alle reacties daarop zijn even gemakkelijk: zo zou ze vaak vragen krijgen over haar geslacht, omdat mensen het lastig zouden vinden om haar als een vrouw te zien. Nova wordt nu weleens gezien als een transgender, maar dat maakt haar niet uit: ze ziet dat niet als een belediging.

Nieuw begin

Gelukkig zijn er veel mensen om haar heen heel positief over de keuze die ze heeft durven maken. Maar het belangrijkste is de manier waarop Nova nu denkt over haar baard: ze ziet haar boord nu als een onderdeel van wie ze is.


Views

4

Foto: Pexels

Man (77) stuurt al 39 jaar dezelfde Valentijnskaart

Foto: Pexels

Foto van 'Sanne van Rij'

14 FEB 2018

Een 77-jarige man uit Amerika hoeft met Valentijnsdag in ieder geval niet té lang na te denken over een gepast geschenk: hij stuurt namelijk al 39 jaar dezelfde kaart naar zijn vrouw. De kaart blijft daarbij identiek, maar de hoeveelheid boodschappen verandert – hij schrijft er elk jaar één bij. Inmiddels bezit zijn vrouw Valerie een kaart vol kleine liefdesberichten.

Romantic husband

De eerste versie van de kaart ging de deur uit in 1979, zes jaar nadat Ken Myers met zijn vrouw trouwde. Hij creëerde het kunstwerkje zelf, omdat hij destijds nog als kaartenontwerper werkte. Hij werkte zo’n tien jaar in die industrie en ontwierp honderden kaarten, ook voor grote bedrijven als Hallmark. Toen hij eenmaal voor de tweede keer dezelfde kaart aan zijn vrouw gaf, begon hij het als een traditie te beschouwen. Hij ziet zichzelf graag als een ‘romantic husband’, en daar draagt zo’n kaartje (inderdaad) dubbel en dwars aan bij.

Foto: Metro UK

Foto: Metro UK

Nog wat jaren te gaan

Het stel heeft inmiddels vijf kinderen, twaalf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen (!). Wat betreft de verdere invulling van de feestdag zijn ze duidelijk: dat wordt gewoon een kwestie van lekker eten en het uitwisselen van kaarten. Vraag blijft: is die beruchte Valentijnskaart inmiddels niet vol aan het raken? Nee hoor, zegt Ken: “There’s room for many more. It got plenty of years left in it yet.” En zó horen we het graag.


Views

5

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Collega's doen alleenstaande vader auto cadeau

Foto: Pexels

Foto van 'Cerise van Vliet'

14 FEB 2018

Een werkdag begint voor de 21-jarige alleenstaande vader Trenton Lewis om vier uur 's ochtends. De Amerikaan woont 18 kilometer bij zijn werk in Arkansas vandaan. Dat is op zich niet zo'n probleem, maar wel lastig als je geen auto hebt.

Iedere ochtend liep Trenton vanaf zijn huis naar zijn werk bij UPS, achttien lange kilometers, zeven maanden lang. Natuurlijk was de situatie niet ideaal maar het was niet anders. Zijn benen deden pijn, hij moest extra vroeg opstaan maar deed het allemaal om zijn baan niet te verliezen. Zijn 14 maanden oude dochter Karmen is namelijk afhankelijk van haar hardwerkende vader. „Mijn trots is sterk" vertelde hij aan CNN. „Wat zij ook nodig heeft, ik ben de persoon die het haar moet geven."

Hij vertelde dan ook aan niemand in wat voor situatie hij zat, maar toen collega's van de jonge vader toch lucht kregen van het bijzondere verhaal besloten zij een hartverwarmende actie op touw te zetten. Doneer en geef Trenton een auto. Op 3 februari vroegen ze hem naar een korte meeting te komen. Loyaal als de man is, stond hij nietsvermoedend met al zijn collega's op de parkeerplaats.

Goede mensen

Een collega houdt een praatje, waarin hij duidelijk maakt dat je goede dingen overkomen als je met goede mensen omgaat. Uiteindelijk haalt hij de magische sleutels uit zijn zak en de verbazing is van Trentons gezicht af te lezen. „Ik was zo emotioneel, ik kreeg bijna een hartaanval" vertelt hij. Maar hoe wisten zijn collega's van zijn situatie? Dat is 'de schuld' van Patricia Bryant oftewel 'Mama Pat'.

Zij is binnen het bedrijf een soort moederfiguur dat voor iedereen zorgt en waar iedereen mee kan praten. „Ze was als een moeder voor me" zegt Trenton. „Zij werd verdrietig toen ze erachter kwam dat ik naar werk liep." Patricia en haar man startten stiekem de inzameling onder collega's. Het bedrag dat mensen over hadden was niet gering en binnen de kortste keren had het stel tweeduizend dollar bij elkaar. Hiermee konden ze een auto kopen.

Emotioneel

Het moment dat Trenton zijn auto te zien krijgt, werd live gestreamd op Facebook. De emotionele nieuwe eigenaar probeert niet te huilen. Zijn collega's maken daarop direct de grap dat de man nu natuurlijk gaat zitten huilen in de privacy van z'n nieuwe auto. Hij is ze ontzettend dankbaar. En het eerste ritje? Dat was met zijn dochtertje, ze gingen samen wat eten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_37ed81ff5c4e8929d7c4585de8c9bc9e69bbd4c9_avatar

Views

200+

Kunstenares maakt exacte replica's van honden

Foto: Pexels

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 FEB 2018

Kunstenares Linda Facci weet haar creativiteit op een wel heel bijzondere manier te uiten. Zij maakt exacte replica's van honden, zodat de trouwe viervoeters een 'mini me' hebben om mee te spelen of omdat het baasje een eeuwig aandenken wil aan het overleden dier.

Met naald, draad en stukjes vilt maakt Facci de mooiste knuffels die ook nog eens echt op hun voorbeeld lijken. En dat heeft ze allemaal zelf geleerd. Met een klein naaldje peutert ze uren door. Soms ligt ze 's nachts wakker omdat de hond toch niet helemaal op het origineel lijkt en piekert ze over hoe het beter kan, maar het resultaat mag er dan ook zijn...

In eerste instantie hield Facci zich bezig met het tekenen van cartoon honden. Tot een vriendin haar een keer vroeg of ze geen replica kon maken van haar hond. Zo gezegd zo gedaan en ondertussen is het haar specialiteit. Ze heeft een Instagrampagina met meer dan 14.000 volgers, je kunt haar viltdieren online bestellen en ze is beter dan ooit tevoren.

Facci heeft één doel voor ogen als ze de beestjes in elkaar zet: „Ik wil dat ze de doos openen en hun beste vriend weer zien. Het moet zo realistisch mogelijk zijn. Mensen vertellen mij weleens dat ze tranen in hun ogen krijgen als ze hun hond weer zien. Dat is super lief en ik houd van wat ik doe."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

17

Lerares adopteert leerling die in armoede leeft

Lerares adopteert leerling die in armoede leeft

Lerares adopteert leerling die in armoede leeft. Foto: Colourbox

Foto van 'Bregje Simons'

9 FEB 2018

Een rumoerige jongen zorgde er bijna voor dat de 26-jarige Chelsea Haley stopte met lesgeven. Maar niet veel later adopteert ze hem en worden hij en zijn broertje haar zoontjes.

Vloek van haar carrière

Haley verhuisde vanuit Georgië naar Louisiana en sloot zich aan bij Teach for America. Ze ging daar les geven op een school waar vooral leerlingen zitten die opgroeien in armoede. De vierde klasser Jerome Robinson was de vloek van de carrière van zijn jonge lerares. ,,Op sommige momenten was zijn gedrag zo slecht dat ik dacht dat ik geen lerares kon zijn”, vertelt ze aan CNN.

Droom

De schooldirecteur vroeg haar of ze Jerome een beetje in de gaten wilde houden, omdat hij zo zich zo rebels gedroeg. Door het vele contact dat de twee daardoor kregen, bouwden zij een bijzondere band op. Op die manier kwam ze te weten dat de 12-jarige leerling en zijn anderhalf jaar oude broertje net hun vader en kleine zusje zijn verloren. Een aantal nachten later droomde Haley dat ze de moeder werd van Jerome. En het was niet alleen Haley die daar over nagedacht had, zo legt ze uit: ,,De volgende dag vroeg Jerome zelf of hij bij mij kon komen wonen.”

Permanente voogdij

De volgende dag ging de lerares eten bij Jerome, broer Jace en hun moeder. Haley legde haar uit dat ze haar derde jaar als docent zou afmaken en daarna van plan was om terug te keren naar Georgië. ,,Je mag teruggaan'', zei de moeder tegen Haley. ,,Maar beloof me dan dat je Jerome en Jace met je meeneemt.''

Haley diende in december 2015 papieren in voor permanente voogdij over Jerome. Later diende ze papieren in om ook Jace te adopteren. ,,Ik had nooit gedacht dat ik op mijn 24ste een alleenstaande moeder zou zijn, vooral niet van twee jongens. Maar ik zou het niet meer anders willen."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

14

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Het allereerste sterrendiner voor hulphonden

Het allereerste sterrendiner voor hulphonden

Het allereerste sterrendiner voor hulphonden. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

9 FEB 2018

Elke hond verdient zo nu en dan iets extra's, maar zeker hulphonden die van essentieel belang zijn in het leven van hun baasje. Om meer steun en aandacht te vragen voor de inzet en opleiding van hulphonden organiseert Stiching Hulphond Nederland samen met Royal Canin het allereerste sterrendiner voor honden én hun baasjes: het Hulphond Doggie Dinner. 

Voeding op maat

Een selecte groep honden en hun baasjes kunnen op 22 maart bij het Hulphond Doggie Dinner aanwezig zijn. Onder hen ook enkele bekende Nederlanders, waaronder Anita Witzier, Anky van Grunsven en Frits Wester. Speciaal voor de trouwe en behulpzame viervoeters zal een voedingsexpert van Royal Canin hondenvoeding op maat serveren. De baasjes krijgen van restauranthouder en chefkok Ron Blaauw een exclusief diner.

Doggie Diner donaties

De vraag naar hulphonden is momenteel groter dan het aanbod. Bovendien is er veel geld nodig om nieuwe hulphonden goed te kunnen opleiden. Het Doggie Diner is daarom ook een manier voor Stichting Hulphond Nederland om geld op te halen, want hondenliefhebbers maken kans op kaarten voor het Doggie Dinner door een donatie te doen. De teller staat nu op bijna 500 euro.

De locatie voor het Doggie Diner is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

2

Veel geld ingezameld voor afgebrande zorgboerderij

Een boerderij. Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 FEB 2018

Het is een moeilijke week voor zorgboerderij De Locatie. Afgelopen dinsdag brandde de boerderij af. De eigenaren zijn een doneeractie begonnen en hebben inmiddels al bijna 5.000 euro opgehaald.

Geen hoge verzekering

Woensdag is de actie begonnen. ,,Onze verzekering is niet zo heel hoog. Er moeten echt wel wat centjes bij om weer te kunnen bouwen”, vertelt directeur Bernadette van den Akker aan Omroep Brabant. De boerderij in Vlijmen ging volledig in vlammen op.

Niet alleen de eigenaren zetten zich in om de boerderij te herbouwen, ook gasten van de zorgboerderij nemen initiatief. De moeder van Tibo, een 14-jarige jongen die elke zaterdag naar de boerderij gaat, is ook een actie begonnen. Op carnavalszondag worden tijdens de jeugdoptocht ook nog eens flyers uitgedeeld waarin mensen worden opgeroepen een steentje bij te dragen.

Een goede buur

Het gebouw fungeerde onder andere als dagopvang voor jongeren. Ook was er naschoolse opvang en konden kinderen die extra aandacht nodig hebben in het weekend terecht. Gelukkig is niet alles verloren: tot De Locatie is herbouwd, kunnen de mensen die er normaal komen terecht in de paardenstal van de buren.


Views

1