Good vibes

Likeability of 5

Lachend de bak in op kleinste politiebureau

De oude velwachter weet nog steeds wel hoe je een boef vangt,,, / Foto's Stadsherstel Amsterdam

Foto van 'Iris Hermans'

16 JUN 2017

Metro’s Iris ging in Sloten op boevenpad met de oude veldwachter van het kleinste politiebureautje van het land. Stadsherstel Amsterdam en het dorp zijn crowdfundingsamenwerking gestart om deuren weer te openen.

Doorloper vier sterren

Hij komt aangetuft in zijn zilvergrijze Canta LX die perfect past bij zijn nog altijd flinke haardos. Op de bijrijdersstoel ligt een waterwegenkaart en een puzzelboek (Doorloper vier sterren). Vindt-ie ontspannend om te doen, vertelt Freek Raat terwijl hij een shagje draait en daarna opsteekt. ,,Ik rook al 76 jaar”, verklapt de 93-jarige Amsterdammer die zich nog altijd 75 voelt. ,,Maar ik inhaleer niet meer.”

De voorkant en de officiële voordeur

Veldwachter

Raat woont niet meer in Sloten, dat tot 1921 een aparte gemeente was en nu bij Amsterdam hoort. Hij heeft er wel lang gewoond met zijn kinderen en wijlen vrouw, ook tijdens de vijftien jaar als veldwachter, dat eigenlijk gewoon agent betekent, zo licht hij toe. ,,Maar dorpen in die tijd hadden veldwachters, Noord ook bijvoorbeeld.” Van 1950 tot 1965 kenden alle Slotenaren de vriendelijke veldwachter, die ze ‘Raat’ noemden, of ‘Zwarte’. Hij strijkt even over zijn nog behoorlijk haardos en glimlacht. ,,Vroeger was dit allemaal pikzwart.”

Harrie

Om zijn nek hangt een miniatuur gouden hondenkop. Hij is gek op honden en ook tijdens zijn werk als veldwachter ging er altijd een viervoeter mee. Zo beschermde Harrie hem ooit tegen een dronken Badhoevendorpenaar die hem op de brug naar Sloten toe op weg naar een laatste afzakkertje, wilde aanvallen. ,,Die goeie Harrie dook op hem af en de dronkenlap wist niet hoe snel hij weer naar zijn dorp moest rennen.” Hij loopt wat moeilijk -,,versleten knieën, dat krijg je van al dat fietsen”-, maar verder oogt hij fit en zelfs jeugdig, in zijn felrode Kappa-shirt. ,,Dat was vroeger een uniform, met een pet.”

Achter het net

Samen met zijn hond, fietste hij dagelijks heel Sloten rond, dat een groot gebied bestreek met onder meer een aantal polders. En daar gebeurde nog weleens iets illegaals. Nee, geen handel in verdovende middelen, ,,dat was toen nog niet”, maar wel verboden middelen. ,,Vissers die hun fuiken en zetlijnen uitgooiden op plekken waar dat niet mocht.” Een van de Slotenaren dacht ooit dat ‘die Zwarte toch nooit zo vroeg opstond om hem te betrappen.’ Hij viste achter het net, want Raat verstopte zichzelf op een nacht in het roeibootje, ,,die hadden we ook” en toen bij het krieken van de dag de visser aankwam, werd hij verrast door de veldwachter. ,,Ik heb zijn spullen ingenomen en een bekeuring uitgeschreven.”

Vroeger

Dat deed-ie overigens niet toen hij op een avond een man de drogist in zag sneaken. ,,We moesten toen heel streng zijn met de winkeltijdensluitingswet, maar de man moest verband hebben voor zijn bevallende vrouw.” De baby werd niet Freek genoemd, lacht hij. ,,Nee hoor, het was zo’n katholiek gezin en Freek paste daar niet bij.” Het is wel een beetje dooie boel hier geworden, vindt hij. ,,Vroeger waren er 67 winkels en en altijd volk op de been.” Zijn lievelingswinkel? De oude man grijnst jongensachtig, ,,de kroeg.” Al dronk hij daar nooit, ,,ik had toch een voorbeeldfunctie.” Sinds kort heeft hij trouwens de Ouzo ontdekt, verklapt hij. ,,Het perfecte slaapmutsje!”

Goed gevoel

Hij noemt het een mooi initiatief van het dorp en Stadsherstel Amsterdam om zijn oude werkplek weer nieuw leven in te blazen. ,,Daar komen weer mensen op af, het is een fijne plek hier.” Het voelt goed om weer terug te zijn, vertelt hij als hij in het bureau zit en een nieuw shagje draait. Er is wel een en ander veranderd, blijkt als hij de wc zoekt en na een kijkje in de cel -‘het hok’- vraagt hij meteen: waar is het matras gebleven? Als die oude brits toch kon praten… ,,We legden weleens erg bezopen dorpsgenoten hier neer om hun roes uit te slapen.” Of kinderen voor een uurtje. ,,Om ze te laten schrikken, als die snotneusjes iets deden wat echt niet mocht.” Op zondag luidruchtig voetballen voor de kerk bijvoorbeeld. ,,Ze zouden het nooit meer doen, riepen ze als ze eruit kwamen.”

Leuk voor de foto

In de hoek staat nu een kapstok met one-size-fits-all boevenpakken, voor bezoekers. Wil je even proberen? nodigt de veldwachter uit. ,,Ik vang je wel!” Nergens zo leuk om opgesloten te zijn als in Sloten.

Open de deuren van kleinste politiebureau

Alle beetjes helpen in de bus van betrokken Slotenaar Tamar Frankfurther

Elke zaterdag van 11 tot 15 uur kunnen nieuwsgierigen nu al een kijkje nemen in dit kleinste bureau aan het Dorpsplein en de oude veldwachter denkt dat het zelfs het kleinste van heel Europa is. Feit is dat dit monument een herinnering aan vroeger tijden is en een bezoekje waard is. De fietstocht ernaartoe is al leuk, met de kleine straatjes en oude huizen en de nostalgische waterpomp op het plein. Ze gaan net zo lang door tot de 50.000 euro is verzameld, vertelt betrokken Slotenaar Tamar Frankfurther.

Stralende middelpunt

Ze benaderde Stadsherstel, de organisatie die oude panden redt en restaureert en altijd openstaat voor samenwerkingen met de buurt. Op Koningsdag werd de crowdfunding ingeluid en er is al 30.000 euro binnen. Het doel is dat het monument straks regelmatig opent voor publiek. Er worden producten van Slotenaren verkocht en je vindt er informatie over de buurt. Een gezellig dorpswinkeltje slash VVV’tje, verkleinwoordjes moeten hier gewoon. Ook is er straks koffie en cake, ,,we hopen dat het behalve het stralende middelpunt ook en ontmoetingsplek voor Slotenaren en vele anderen wordt.”

BEKIJK OOK


like
user_05d67a027e548ada3e7ba513d357e8f6df6ca5cc_avatar

Views

100+

101-jarige man zet zich in voor ouderen

Edward Kydd aan het werk / Florida Today

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Over een paar weken wordt hij 102, maar stil zitten is er voor Edward Kydd niet bij. Hij is namelijk nog steeds vrijwilligers bij het Amerikaanse Meals on Wheels, waarbij eten wordt bezorgd aan ouderen die aan huis gebonden zijn.

Actief zijn

„Ik denk dat ik de 102 ga halen, omdat ik nog zo actief ben", vertelt Kydd aan Florida Today. Samen met zijn dochter Janet vond Berg van 73, brengt hij wekelijks maaltijden rond. Hij zit achter het stuur, zijn dochter brengt de maaltijden naar de deur.


Views

500+

Ruim 7.000 euro opgehaald voor in oven gestopte kat

Kat Sprotje, die slechts tien maanden oud is, werd woensdagnacht als voetbal gebruikt en vervolgens in een oven van 200 graden gestopt. Foto: Facebook Dierenartsen Overleie

Foto van 'Lisa Vermeij'

10 JUN 2018

Kat Sprotje, die slechts tien maanden oud is, werd in een oven van 200 graden gestopt. Het beestje overleefde het en dierenartsen in België startte een crowdfunding om geld op te halen voor de verzorging van Sportje. Inmiddels is er al 7.000 euro opgehaald.

Crowdfunding

Dierenartsen Overleie startte vrijdagavond een crowdfunding om geld in het laatje te brengen voor de verzorging van de ernstige brandwonden, want Sprotje heeft medicatie en verbanden nodig.


Views

900+

De elektronicazaak als dagelijks uitje
Likeability of 6

De elektronicazaak als dagelijks uitje

Jack Reijffers.

In samenwerking met BCC

GISTEREN

Nederlanders komen gemiddeld 1,2 keer per jaar in een elektronicawinkel, zo wijst onderzoek uit. Maar er zijn bijzondere uitzonderingen. Sommige mensen komen er zelfs vaker dan in de supermarkt.

Met de opkomst van het online shoppen wordt het weleens vergeten, maar fysieke winkels hebben nog wel degelijk een belangrijke functie in onze maatschappij. Ze vormen ontmoetingsplekken waar klanten terechtkunnen voor service, maar ook voor een gezellig praatje. Het filiaal van BCC in het Limburgse Beek is zo’n winkel die meer is dan een plek voor aan- en verkopen.

Functie in de buurt


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

Views

1k+

'Lost Voice Guy' wint talentenjacht

'Lost Voice Guy' wint talentenjacht

Still uit Auditie Lost Voice Guy / BGT

Foto van 'metronieuws'

4 JUN 2018

Tja, wat doe je als je een geweldig gevoel voor humor hebt, maar geen stem? Een moeilijke combinatie, maar 'Lost Voice Guy' heeft het antwoord gevonden. Je doet gewoon mee aan Britain's Got Talent en wint.

Hersenverlamming


Views

900+

Heldhaftige ontsnapping voor rivierkreeft

Heldhaftige ontsnapping voor rivierkreeft

Wilde kreeft in het water / Colourbox

Foto van 'metronieuws'

4 JUN 2018

Genoeg kreeften eindigen dagelijks in de pan en een eind goed al goed is soms wel welkom. In een Chinees restaurant werd afgelopen week een spannende ontsnappingspoging vastgelegd, die natuurlijk goed afliep! Het filmpje is inmiddels al meer dan een miljoen keer bekeken.

Opoffering


Views

800+

Militairen poseren met dochter overleden collega

De kist met Christopher Harris komt aan in Amerika/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 JUN 2018

Je wordt vader! Dat was het bericht dat Christopher Harris afgelopen augustus kreeg terwijl hij op missie was in Afghanistan. Hij zou de geboorte van zijn kind echter nooit meemaken.

Nog geen week nadat hij het heugelijke nieuws van zijn vrouw via de telefoon heeft vernomen, komt de Amerikaan om het leven. Samen met een collega sterft hij tijdens een bomaanslag.

Emotioneel


Views

3k+

Filmpje van jochie dat oud vrouwtje helpt gaat viral

Maurice Adams Jr. wordt bedankt/Screenshot ABC News

Foto van 'Kasper Hermans'

1 JUN 2018

Samen kom je verder. Dat begreep Maurice Adams Jr. ook toen hij een oud vrouwtje zag, die ontzettend veel moeite had om een trap op te komen met haar rollator. Het jochie (8) uit het Amerikaanse Milledgeville (Georgia) aarzelde niet en besloot te helpen.

Trap

Maurice stapte uit de auto van zijn moeder en begeleidde de dame de trap op. Eenmaal boven kreeg hij een dikke knuffel als bedankje, alvorens hij terug naar beneden rende om weer in de auto te stappen.


Views

5k+

Likeability of 5

Jochie beoordeelt de honden die hij aait op Twitter

Foto: Twitter @IvePetThatDog

Foto van 'Elselotte Smink'

21 MEI 2018

Het aaien van een leuke hond die je op straat ziet, of je eigen viervoeter, kan simpelweg je dag maken – als je van honden houdt, natuurlijk. De negenjarige Gideon kan daar over meepraten. Meer dan 300 honden knuffelde hij al.

De jonge dierenfan startte in 2016 een blog met de toepasselijke naam ‘I’ve Pet That Dog’, waarop hij hondenaai-sessies beoordeelde. Eigenlijk bleef die site vrijwel onbelezen, totdat zijn moeder hem vorige maand aanraadde een Twitteraccount te beginnen.

Grote hit


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

1k+

Politieagente redt 92-jarige vrouw na val

Politieagente redt 92-jarige vrouw na val

„Lieverd, ik ben zo blij met jullie!", bedankte de vrouw de agente tientallen keren.

Foto van 'metronieuws'

18 MEI 2018

Een 92-jarige bejaarde vrouw die afgelopen weekend viel in haar woning in een zorginstelling in Amsterdam, is gered door twee politieagenten. „Dit zijn de meldingen die je nacht doen veranderen", schrijft de politieagente over de reddingsactie op de Facebookpagina van Politie Amsterdam.

Rond 01.30 uur kregen de agenten een melding. „Of we naar een adres willen gaan waar een vrouw aan het schreeuwen is", schrijft de agente. „Omdat het pand een zorginstelling is, houden we alle scenario's open. De meldster vangt ons op de locatie op, zodat zij kan aanwijzen waar zij het geschreeuw vandaan hoort komen."

'Kostbare minuten'


Views

2k+

Jongen (15) redt leven van man na hartstilstand

Jongen (15) redt leven van man na hartstilstand

Zonder hulp van de jongen had de man het niet overleefd. Foto: Politie Nijmegen-Noord.

Foto van 'metronieuws'

12 MEI 2018

Een 15-jarige jongen heeft vrijdag het leven gered van een man die op straat in Nijmegen een hartstilstand kreeg. Zonder hulp had de man het niet overleefd, schrijft de politie Nijmegen-Noord op Facebook.

De politie kreeg rond half twaalf een melding van een man die onwel was geworden. De jongen liet toevallig de hond uit, toen hij de man zag liggen. Doordat hij onlangs een opleiding tot reanimeren had gevolgd op school, wist de jongen wat hij moest doen.

Toen de politie ter plaatse was, nam die de reanimatie over tot de ambulances er waren om de man naar het ziekenhuis in Nijmegen te brengen.


Views

4k+

Gulle gever betaalt dure MS-behandeling Rijswijker

Amadeo is nu gebonden aan een rolstoel

Foto van 'Metro'

11 MEI 2018

Het leek allemaal niet te gaan lukken, de crowdfunding die de Rijswijker Amadeo Ellensburg had opgezet. Ellensburg lijdt aan progressieve Multiple Sclerose (MS) en de behandeling die hij daarvoor wil ondergaan, is niet beschikbaar in Nederland. Hij moet naar Moskou, en dat is flink prijzig.

Het kost 60.000 euro om de bijzondere behandeling te starten. De teller bleef tijdens het crowdfunden steken op 9.000 euro. Lang niet genoeg. Maar gelukkig is er een gulle gever die de behandeling van Ellensburg wil betalen.

Beroemde honkballer


Views

600+

Slimme viervoeter verzint betaalmiddel voor koekjes

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

11 MEI 2018

Veel hondeneigenaren zullen het herkennen: de smekende ogen van je viervoeter, wanneer die zijn kop op je been legt om te bedelen voor het koekje dat je net opeet.

Ja, honden zijn lekkerbekken en doen er alles voor om een traktatie in de bek te krijgen.  Deze hond uit het Columbiaanse Monterrey heeft het echter wel heel slim aangepakt: hij betaalt gewoon voor zijn koekjes.

De zwarte viervoeter, die Negro heet, woont op de campus van een school: hij wordt daar ook verzorgd door het personeel en mag er ’s nachts ergens slapen. Slimme zet, want daar zijn natuurlijk altijd genoeg mensen te vinden die hem aandacht kunnen geven.


Views

500+

Docent past op baby leerlinge tijdens lesgeven

Foto van 'Metro'

11 MEI 2018

Studeren kan soms pittig zijn, zeker als je er net een semester uit bent geweest om moeder te worden. De 21-jarige Kristen Black heeft de droom om optometrist te worden en ze laat niets haar in de weg staan. Zelfs niet als er even geen oppas is voor haar acht maanden oude dochter.

Black is net weer begonnen aan de Arkansas State University, waar ze biologie als major heeft gekozen. Overdag is naar school gaan geen probleem: Black en haar vriend hebben een oppas gevonden. Maar in de avonduren is het soms lastig.

Extra lessen nodig


Views

800+

Soldaat ziet toch geboorte dochter dankzij FaceTime

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MEI 2018

Brooks Lindsey was bijna op tijd thuis voor de bevalling van zijn vrouw. Hij moest alleen nog van Texas naar Mississippi, maar de vlucht vertrok te laat en dus dreigde hij het te missen.

Toch bracht de moderne technologie redding. Via FaceTime kon hij vanaf het vliegveld toekijken hoe zijn vrouw beviel van hun kind. Hoewel dat natuurlijk niet zo bijzonder is als hij echt bijwonen, was het een goede oplossing. „Een troost", zo noemde Brooks het zelf."

Juichen


Views

900+

Kwijtgeraakte knuffelzebra op pad met PEC-supporters

De PEC-fans voor het IJsseldeltastadion ©Steef de Koning

Foto van 'Jelmer Visser'

30 APR 2018

PEC Zwolle-supporter Steef Koning was zondag met vier vrienden onderweg van Castricum naar Zwolle om een wedstrijd van zijn voetbalclub te bekijken. Op station Zaandam sloeg het noodlot toe, een klein knuffelbeestje van een jonge medepassagier bleef liggen in de trein toen een vrouw in het gezelschap van een paar meisjes de trein verliet.

De voetbalfan besloot zich over het pluchen diertje te ontfermen en hem mee te nemen naar de wedstrijd PEC tegen Willem II. Ze werd omgedoopt tot Peckelientje en beleefde een waar voetbal-avontuur met de vriendengroep.

Het knuffeltje op voetbalavontuur met d'r nieuwe vrienden ©Steef de Koning


Views

800+

Jochie (7) kan zelf eten dankzij vijf nieuwe organen

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

24 APR 2018

Jay Couch (7) was niet de meest gezonde jongen toen hij geboren werd. Dankzij een grote operatie, waarbij hij liefst vijf nieuwe organen kreeg, kon het Britse jochie nu voor het eerst zelfstandig eten.

Darm, nieren en lever

Al toen Jay een baby was stierf zijn dunne darm af en al snel bleken meer organen niet helemaal naar behoren te werken. Zijn nieren, zijn lever en ook de alvleesklier waren niet goed genoeg om een lang en gezond leven te hebben.


Views

400+

Live valkenbaby’s volgen bij ABN Amro

Foto van 'Kyrie Stuij'

23 APR 2018

Hiep, hiep hoera! Bij het kantoor van ABN Amro op de Zuidas in Amsterdam kunnen de werknemers elkaar trakteren op beschuit met muisjes. Op het dak van het kantoor verblijven namelijk twee slechtvalken, die recent twee jongen hebben gekregen.

Nesthok

Al sinds 2012 huisvest het kantoor van de bank de roofvogels. ABN Amro werd toen benaderd door een stadsecoloog, die de suggestie deed om een zogeheten ‘nesthok’ te plaatsen op het hoge gebouw op de Zuidas. Slechtvalken begeven zich namelijk graag in gebieden met veel hoogbouw en in het hok kunnen ze makkelijk een nestje bouwen. ABN Amro besloot een paar camera’s te plaatsen om de beestjes live te kunnen streamen.


Views

400+

Gratis naar de film? Maak een selfie met je kat

Gratis naar de film? Maak een selfie met je kat

Foto van 'metronieuws'

23 APR 2018

Liefhebber van films én katten? Maak dan maandag nog een selfie met je kat en ga om 17.00 helemaal voor noppes naar de vertoning van de documentaire ‘de Wilde Stad’ in Het Ketelhuis. De kater ‘Abatutu’ speelt een belangrijke rol in de film.

Dierenleed

In eerste instantie riep de bioscoop katteneigenaren op hun kat mee te nemen naar de film, zodat het baasje samen met zijn of haar kat van de film kon genieten. Katten moesten gedurende de film echter wel in een reismandje zitten, waarna Het Ketelhuis veel kritiek ontving. De actie werd dierenleed genoemd en naar de bioscoop gaan zou helemaal niet leuk zijn voor katten.


Views

100+

Knappe papegaai imiteert zo ongeveer álle geluiden

Foto: videostill Facebook

Foto van 'metronieuws'

22 APR 2018

Papegaaien zijn niet alleen prachtige en sociale beesten, ze zijn ook slim en kunnen goed leren praten.

Deze papegaai uit een dierentuin in Knoxville in het Amerikaanse Tennessee bezorgt je bijna een minderwaardigheidscomplex door zijn slimme en grappige imitaties.

Einstein


Views

300+