Good vibes

Likeability of5

Loodgieter wordt bushpiloot voor de Aboriginals

Loodgieter Marijn de Zwart gaat met zijn vrouw en kinderen wonen in een Aboriginal-gemeenschap in Australië. Foto: MAF Nederland

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

3 MEI 2017

Voor loodgieter Marijn de Zwart (36) en zijn vrouw en drie kleine kinderen gaat het roer pas echt om. Donderdag vertrekt het gezin uit Apeldoorn naar een afgelegen gebied in het noorden van Australië waar Marijn als ’bushpiloot’ hulp gaat bieden aan Aboriginals in de meest ontoegankelijke gebieden van Arnhem Land.

Van loodgieter naar bushpiloot. Waarom?

Piloot worden is altijd mijn jongensdroom geweest. Maar ik was niet zo’n student. Vanaf mijn twaalfde had ik een bijbaantje bij een loodgieter en na de opleiding elektrotechniek ben ik de cv-handel ingerold. Ik vergat mijn droom een beetje, maar het dook af en toe weer op. Op een gegeven moment kreeg ik een folder van MAF, een zendingsorganisatie die onder meer luchttransport verzorgt voor hulporganisaties aan mensen in afgelegen gebieden. Zij zochten piloten. Dat wilde ik wel. Ik ging de selectieprocedure in en die viel positief uit. Dus toen ben ik maar gestart met de pilotenopleiding.

Jij was enthousiast, maar je vrouw Esther ook?

Ze zei: Moet dat nou? Waarom dit? Ze vond dat we al genoeg ondernomen hadden. We waren al uit de Randstad naar Apeldoorn verhuisd voor mijn werk als zelfstandig loodgieter en installateur. Waarom moest het nog extremer? ’Dan ben je met de verkeerde vrouw getrouwd’, zei ze tegen me. Tot we naar een informatiedag van MAF gingen. Toen begon ze het te begrijpen. Wij zijn christelijk en het is dan niet de vraag óf je wat moet doen voor je medemens, maar wát je kunt doen. Ons hele leven maken we ons druk om geld verdienen. Willen we een groter huis, een grotere auto. Maar dat geeft geen echte voldoening. Wij willen andere mensen helpen.

Geld verdienen is er dus niet bij?

Nee, het is geen gewone baan. Ons levensonderhoud daar wordt bekostigd uit giften. Wij helpen daar mensen en ons thuisfront helpt ons financieel. Familie en vrienden helpen ons financieel, maar zetten ook acties op om geld bijeen te krijgen. Ook zijn er bedrijven die ons kunnen sponsoren uit maatschappelijk oogpunt. En dat gaat heel goed. We weten natuurlijk niet hoe dat over 3 jaar zal zijn. Daarom is het belangrijk dat we mensen goed op de hoogte houden van wat we daar doen. De voorbereiding, met het behalen van het vliegbrevet, heeft 7 jaar geduurd dus we willen minstens 8 jaar blijven. Daarna zien we wel weer verder.

Wat gaat je vrouw daar doen?

We hebben drie kinderen, dus ze gaat eerst settelen en zorgen dat de kinderen hun weg vinden. Als dat zo is, gaat ze zeker niet stilzitten. Ze is orthopedagoog en daar is voor haar voldoende problematiek om mee aan de slag te gaan. Jesse, de oudste van 8 (de andere twee kinderen zijn Sophie van 5 en Sil van 3) maakt het ook allemaal bewust mee. Hij ziet er wel tegenop, maar vindt het ook heel leuk. Hij heeft vorige week afscheid moeten nemen van zijn vriendjes en dat is wel pijnlijk. Maar het is een ervaring voor het leven en dat begrijpt hij ook wel.

Marijn in Papoea-Nieuw-Guinea. Foto: MAF Nederland

Marijn in Papoea-Nieuw-Guinea. Foto: MAF Nederland

Heb je enig idee wat jullie te wachten staat?

Ja, doordat ik 3 jaar geleden een trainingstocht naar Papoea-Nieuw-Guinea heb mogen maken. Daar hebben we een meisje opgepikt die op een hekje was gevallen en een houten paaltje in haar buik had. Normaal zouden ze met haar twee tot drie dagen door de bergen hebben moeten lopen om bij een medische post te komen. Voor ons was het een half uurtje vliegen. We kunnen echt het verschil maken. Levens redden. We vliegen artsen, specialisten, medicijnen of bouwmaterialen en post naar dorpjes van zo’n twee- tot driehonderd mensen in afgelegen gebieden in Arnhem Land. Vaak in de moeilijkste omstandigheden. Het is heel dankbaar werk.

Gaan jullie ook wonen tussen de Aboriginals?

Ja, hoe ons huis eruit komt te zien weten we nog niet, maar we gaan wonen in een Aboriginaldorp in Gove Peninsula. Het noordelijkste puntje van Australië. Het dorp ligt 18 kilometer van de mijnstad Nhulunbuy. Hier staat de school waar de kinderen heen gaan. In het dorp zijn huizen voor meerdere piloten, maar onze buren zijn gewoon Aboriginal. Zo leren we veel van hun cultuur en gewoonten en wij kunnen hen wat meegeven van onze manier van leven.

Aboriginals in Gove Peninsula waar de familie De Zwart naartoe vertrekt. Foto: ANP

Aboriginals in Gove Peninsula waar de familie De Zwart naartoe vertrekt. Foto: ANP

Wat ga je het meest missen naast familie en vrienden?

De Nederlandse efficiëntie. Ik hou van praktisch. In andere landen is het wat relaxter. Ik moet dat relaxen echt leren. Daarnaast ben ik een enorme patatliefhebber. Mijn patatje en frikadelletje ga ik wel missen. Maar misschien ga ik wel aardappels verbouwen, haha. En natuurlijk het loodgieter zijn. Maar ik weet zeker dat dit daar ook nog wel van pas gaat komen.

Heb je al een knoop in je maag?

Nee. Ik heb er vooral heel veel zin in. Het is heel mooi dat we dit mogen doen. We gaan familie en vrienden erg missen, maar er is daar ook Skype, Facetime en WhatsApp gelukkig. We hebben bij het afscheidsfeest wel wat traantjes weggepinkt en dat blijft nog wel even zo. We hebben ook pas over 2 jaar de mogelijkheid om zes weken met verlof naar Nederland te gaan. Dit geeft ons de mogelijkheid om echt een nieuw leven op te bouwen. Als je nog met een been hier staat, sta je eigenlijk nergens. Het wordt een avontuur.


love
user_02970191cc7de7522aa1bc2edd6560b540cfdd57_avatar

Schattigste hond ter wereld overleden 'van verdriet'

Boo staat links/Facebook Boo

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het schattigste hondje ter wereld, zo werd Boo ook wel genoemd. Toen er voor hem een Facebook-pagina werd gemaakt, behaalde hij uiteindelijk ruim 16,6 miljoen likes. Maar verse foto's zullen er niet meer verschijn. Boo is namelijk overleden.

De officiële lezing is dat hij overleden is aan zijn hartproblemen. Problemen die hij kreeg nadat zijn vriendje Buddy een jaar geleden overleed. De eigenaars zien daarin een verband.

Hart gebroken


Doodnormaal: in onderbroek de Amsterdamse metro in

Een deelnemer van No Pants Subway Ride in Polen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2019

In je onderbroek in de Amsterdamse metro. Gewoon, omdat het leuk is. Dat is de gedachte achter No Pants Subway Ride Amsterdam, in navolging van edities in New York, Londen en Berlijn. Zondag 15.00 uur is de start, bij metrohalte Vijzelgracht.

2002

Het project, bedoeld om medepassagiers te verrassen en op te vrolijken, begon in 2002 in New York. Het was een idee van de humoristische improvisatiegroep Improv Everywhere, die met allerlei onverwachte voorstellingen opduikt op openbare plekken. Zoals een butler in kostuum in het herentoilet van een McDonald's, balletvoorstellingen op straat, een marathon in liften en pizzabakkers die uitdelen in de trein.


Je kunt een 'kontkussen' kopen voor eenzame nachten

Foto: The Buttress Pillow

Foto van 'Daisy Heyer'

29 DEC 2018

Veel mensen kennen het wel: een partner waarmee je het bed deelt grijpt geregeld naar één van je lichaamsdelen middenin de nacht in hun vierde droom. Waarom? Dat weten we niet, maar voor de single mensen onder ons is het wellicht best moeilijk dat zij nooit eens een borst, rug of bil hebben om tegenaan te kruipen.

Lekkere stevige kont

Daar komt binnenkort wellicht verandering in, want in Amerika heeft een briljante uitvinder een nieuw soort kussen uitgevonden: de Buttress Pillow. Je raadt het al: een kussen dat precies zo voelt als een lekkere, stevige, menselijke kont. Het is een ergonomisch kussen dat het afgelopen jaar een enorme kickstart heeft gehad en onwijs populair is bij de single mannen, als we de uitvinders mogen geloven.


Meisje (7) gelooft nog in Kerstman na belletje Trump

Na het belletje gelooft Collman nog altijd in de Kerstman. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

26 DEC 2018

Hoe een telefoongesprekje met de president van Amerika bijna je vertrouwen in de Kerstman kan wegnemen: het leek er even op toen de 7-jarige Collman Lloyd met Donald Trump aan de telefoon hing op kerstavond.

Het telefoongesprekje dat Collman met Trump had ging viral, omdat Trump openlijk zijn twijfels uitte over het bestaan van de Kerstman toen hij Collman aan de telefoon had.

Geloof je nog in de Kerstman?


Obama in het ziekenhuis. Foto: ANP

Obama hopt als kerstman langs in kinderziekenhuis

Obama in het ziekenhuis. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

21 DEC 2018

Hoe je de patiëntjes van een kinderziekenhuis tóch een zo memorabel mogelijke kerst bezorgt? Nou, door een topper van een kerstman langs te laten komen, bijvoorbeeld. En laten we wel wezen: Barack Obama is daar wel een héle goede kandidaat voor.

Ho, ho, ho

De voormalig president van Amerika bezocht woensdag het kinderziekenhuis Children's National Health System in Washington, bij wijze van een verrassing. Obama kwam in vol ornaat: zowel aan de kerstmuts als -natuurlijk- een zak met cadeautjes was gedacht. Volgens The Guardian werden de kinderen zelfs met een toepasselijke 'ho, ho, ho' begroet. We hadden niet anders verwacht.


Google komt met briljante Home Alone-kerstreclame

Ook Macaulay Culkin is van de partij, nu alleen een paar jaartjes ouder. / Videostill Google commercial

Foto van 'Daisy Heyer'

19 DEC 2018

Kerstmis is eigenlijk onlosmakelijk verbonden met Home Alone. En daar is Google dit jaar handig op ingehaakt. Speciaal voor de feestdagen hebben zij namelijk een reclame uitgebracht met in de hoofdrol Macaulay Culkin, die in zijn kinderjaren de hoofdrol in Home Alone en Home Alone 2 vertolkte. Eén significant verschil: Culkin is inmiddels 38 jaar oud.

De reclame bevat een aantal klassieke scènes uit de hitfilm uit de jaren '90, met een hip sausje vol Google-producten eroverheen gegoten. Leuk? Oordeel zelf! En kijk voor de gein ook nog de behind-the-scenes video die Google tevens online geplaatst heeft.


Plop: toen waren er twee mini-ijsbeertjes

Frimas beviel plotseling van een ijsbeertweeling. / Videostill YouTube Dierenrijk

Foto van 'Daisy Heyer'

7 DEC 2018

Je zou maar binnen enkele seconden onverwachts je kind eruit kunnen werpen na een lange zwangerschap. Bij mensen gebeurt dat helaas niet echt, maar bij ijsberen is dat precies hoe het er aan toe gaat. Zo ook bij ijsbeer Frimas, die in Dierenrijk Nuenen eind november plotseling is bevallen van twee kleintjes. Beelden van de bevalling zijn nu door Dierenrijk op YouTube gezet.

Zowel de moederijsbeer als haar jongen maken het goed na de bevalling op 26 november. De vader van de twee kleine ijsbeertjes is ook bekend: ijsbeer Henk. Samen met Frimas zette hij al twee keer eerder een tweeling op de wereld: Noordje & Pixel en Nicky & Simone.

Voorjaar


Boef geeft honderden cadeaus weg aan asielzoekers

Boef tijdens Future Urban Legends 2017 in de Ziggo Dome. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

6 DEC 2018

Waar velen Boef vooral kennen vanwege zijn muziek, is ook bekend dat hij heel veel over heeft voor zijn fans. Zo neemt hij regelmatig fans mee uit shoppen of brengt hij een bezoekjes aan de mensen thuis. En ook met de feestdagen bleek de rapper behoorlijk in de stemming om iets goeds te doen.

De rapper gaf namelijk een enorm bedrag uit bij een speelgoedwinkel en parfumerie, om in totaal maar liefst 263 cadeaus te kopen. Met die pakjes ging hij samen met enkele van zijn beste vrienden op pakjesavond naar een asielzoekerscentrum in Katwijk, waar hij de cadeautjes uitdeelde.

Busje vol pakjes


Na 22 weken geboren baby mag eindelijk naar huis

Niet de baby uit het verhaal/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

1 DEC 2018

Wanneer je 22 weken zwanger bent, ben je vaak pas net over de helft. Toch beviel Jodie Marrin (36) eerder dit jaar na iets meer dan 22 weken al van haar dochtertje. Tegen alle verwachtingen in maakt de kleine Sussie het nu goed en mag ze naar huis.

Bloedvergiftiging

Slechts 482 gram woog Sussie toen ze uit de buik kwam. Jodie werd onwel door wat later bleek een bloedvergifting. Het leidde tot een veel te vroege bevalling. Nu vier maanden later mag het meisje toch met haar ouders mee naar huis.


Vliegtuigpassagier helpt klagende buurman aan raam

Twitter

Foto van 'Evie Westland'

13 NOV 2018

De meeste mensen zitten in een vliegtuig het liefst aan het gangpad. Zo kunnen ze lekker gaan en staan waar ze willen, zonder over hun eventuele buren heen te moeten klimmen.

Mocht zo’n felbegeerd plekje aan het gangpad niet meer vrij zijn, is de stoel bij het raam waarschijnlijk de beste tweede optie. Je moet maar liefst twee mensen wakker maken voor een korte plaspauze, maar om dat te compenseren heb je in ieder geval wel een lekker uitzicht en kun je de hele vlucht Instagram-waardige kiekjes schieten.

Dubbel bekocht


Baby van 5,7 kilo gezond en wel op de wereld gezet

Niet de baby uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 NOV 2018

In de Australische stad Sydney is vorige week een jongen genaamd Parker geboren. Dat is op zich geen nieuws, ware het niet dat hij bij zijn geboorte al 5,7 kilo woog.

Elke geboorte doet pijn

De 28-jarige Nikki Bell was degene die beviel van deze grote baby, zonder verdoving. ,,Ik ben er zeker van dat alle geboortes pijn doen, of de baby nu 1,7 of 5,7 kilo weegt", zo redeneerde ze na afloop nuchter tegenover Mercury.


3-jarige vertedert VS met Michelle Obama-kostuum

De jurk van het portret en de Halloween-jurk van Parker. / Twitter @nytopinion

Foto van 'Daisy Heyer'

1 NOV 2018

Deze Halloween zijn de leukste outfits voorbij gekomen, maar de driejarige Parker Curry spant absoluut de kroon. Het kleine meisje gaat compleet viral met haar kostuum van Michelle Obama. En dat heeft een kleine geschiedenis.

Open mond


Coffeeshops Canada kunnen vraag naar wiet niet aan

Foto van 'Merel Driessen'

27 OKT 2018

Nog geen twee weken is het roken van wiet legaal in Canada en nu al lijkt de voorraad marihuana bijna op te zijn. De winkels in Quebec waar wiet wordt verkocht, sluiten nu drie dagen in de week hun deuren, omdat ze de vraag naar wiet anders niet aankunnen.

Andere openingstijden

Bij een aantal winkels in Quebec was de voorraad afgelopen week op twee dagen al voor de middag uitverkocht. De winkels in Quebec zullen nu alleen open zijn op donderdag en vrijdag. De winkels zullen deze openingstijden blijven hanteren totdat zij voldoende voorraad hebben.


Last van tentamenstress? Knuffel met puppy's op UvA

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

15 OKT 2018

Je bent druk, gestresst en studeert alsof je leven er vanaf hangt - tenminste, zo voel je je. De tentamentijd is allesbehalve rozengeur en maneschijn. Daar heeft de Universiteit van Amsterdam (UvA) iets op bedacht: zij biedt studenten aankomende tentamenweek de mogelijkheid om tijdens het studeren te knuffelen met puppy's. Dat moet bijdragen aan vermindering van de studiestress.

De Universiteitsbibliotheek (UB) in Amsterdam is een favoriet studieplekje van veel Amsterdamse studenten. En geloof het of niet; midden in de tentamenweek, op 22 en 23 oktober, krijgt de studeerruimte een speciale puppy room. „Het knuffelen met jonge hondjes zorgt voor een dalend cortisolniveau in je bloed en vermindert de studiestress",  zo stelt de UB.

Ideale bieb


Deze 'massage op Bali' was anders dan verwacht

Deze 'massage op Bali' was anders dan verwacht

Deze 'massage op Bali' was anders dan verwacht. Foto: Facebook.

Foto van 'metronieuws'

5 OKT 2018

Een heerlijke massage krijgen op het Indonesische eiland Bali. Klinkt als muziek in de oren, nietwaar? Zo dacht in ieder geval de Australische Matthew Raison. Helaas liep het voor hem toch iets anders dan verwacht. Nadat hij volmondig instemde voor een 'rode draak-massage', had hij de volgende dag flink wat striemen op zijn rug...

Matthew ging ervan uit dat de masseur een soort religieus ritueel zou toevoegen aan de ontspannen massage. Zijn vrouw zei nog tegen de masseur: „Ik weet niet precies wat u zegt, maar mijn man wil alles uitproberen”, schrijft Daily Mail.

Gua Sha


Man wint 1 miljoen met cijfers uit fortune cookie

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

30 SEP 2018

Iedereen hoopt natuurlijk dat een fortune cookie geluk brengt, maar de Amerikaanse Ronnie Martin had ook daadwerkelijk een mazzeltje door zo'n gelukskoekje: hij won 1 miljoen dollar in de New Jersey Lottery door te spelen met nummers die hij uit een fortune cookie van jaren geleden had.

De meeste mensen gebruiken als ze lotnummers uitkiezen persoonlijke cijfers zoals de verjaardag van belangrijke familieleden of hun eigen geluksgetal. Martin dacht daar deze keer anders over en besloot een tijdje geleden om voor altijd de cijfers die hij kreeg bij een fortune cookie te gebruiken.

Iets mis


Leerlingen verrassen 55-jarige lerares na chemo

Een foto van de verrassing die de leerlingen van Katherine James organiseerden. / Twitter @KEYTNC3Alys

Foto van 'Daisy Heyer'

30 SEP 2018

Een Amerikaanse lerares weet zeker dat ze écht niet stuk kan bij haar leerlingen. Katherine James (55) die in Santa Barbara, Californië woont, was totaal in shock toen haar leerlingen op de laatste dag van haar chemokuur voor haar deur stonden om te vieren dat het voorbij was.

Borstkanker

James kreeg vorig schooljaar de schrik van haar leven toen er borstkanker bij haar werd geconstateerd. De lerares gaf op dat moment les aan de vierde klas van de Mountain View Elementary School, waar ze al 20 jaar werkte. Ze kreeg gelukkig meteen dikke steun van haar leerlingen en die steun bleek onvoorwaardelijk.


Gered Thais voetbalteam naar Jeugd Olympische Spelen

In juli werden de jongens uit een grottenstelsel gered

Foto van 'ANP'

28 SEP 2018

De twaalf jongens die eerder dit jaar uit een grot in Thailand werden gered, gaan samen met hun trainer voor het eerst naar het buitenland. Het jeugdvoetbalteam en de trainer vliegen komende week naar Argentinië. Daar zijn ze bij de zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen, zegt een woordvoerder van de Thaise regering.

Daarna reist het team door naar de Amerikaanse stad New York. Naar verwachting zullen ze daar onder andere op de Amerikaanse televisie verschijnen.

Stateloos


Camera videoVuurwerk wolkenkrabber lijkt op ejaculerende penis

Het Guangxi New Media Centre tijdens de vuurwerkshow / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

26 SEP 2018

Een nieuwe wolkenkrabber in China doet nogal wat stof opwaaien, omdat het ding volgens velen lijkt op een enorme penis. Toen de wolkenkrabber afgelopen week ook nog eens vuurwerk 'ejaculeerde' was het feest compleet: het gebouw gaat nu wereldwijd viral.

Vanuit de lucht

Het gaat om het Guangxi New Media Centre in het zuid-oosten van China. Vanaf de grond is het wellicht niet zo opvallend, maar als het gebouw vanuit de lucht gefotografeerd of gefilmd wordt, kan het je bijna niet ontgaan dat het gebouw wel heel veel weg heeft van het mannelijk geslachtsdeel in stijve toestand.