Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 8 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Hier kun je je melden om deel te nemen aan massaclaim tegen energiesector

Onlangs schreef Metro al over een massaclaim die is gestart tegen de energiesector. Klanten – die soms jarenlang onterecht te veel betalen – kunnen daardoor tot 2000 euro terugkrijgen. Nu roept ook de Consumentenbond hen op zich te melden.

Aanleiding voor deze oproep, en voor de massaclaim, is een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam vorige maand. De manier waarop energieleveranciers tussentijdse tariefwijzigingen bij variabele contracten doorvoeren, is niet toegestaan. Onlangs is wel gebleken dat veel huishoudens dit jaar iets minder zullen betalen aan energie.

Massaclaim tegen energiesector: zo krijg je mogelijk geld terug

Consumenten die in de afgelopen vijf jaar een variabel energiecontract hadden of op dit moment nog hebben, kunnen zich melden bij de Consumentenbond. Dat zijn dus mensen die mogelijk jarenlang te veel hebben betaald en recht hebben op compensatie. Samen met de organisatie ConsumentenClaim heeft de Consumentenbond een meldpunt geopend. Daarmee willen ze zien hoeveel mensen gedupeerd zijn en hoe groot de schade is.

Nadat die inventarisatie gemaakt is, wil de Consumentenbond in gesprek met de energieleveranciers en brancheorganisatie Energie-Nederland. „We willen dat de leveranciers gedupeerden compenseren voor de onterecht geïnde geldbedragen. Ons doel is om er samen uit te komen. Een juridische procedure is een laatste middel. Een massaclaim kost bovendien veel tijd en we willen nu juist zo snel mogelijk iets bereiken voor de gedupeerden”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de consumentenorganisatie. Zij sluit een collectieve claim echter niet uit.

Klant Vattenfall maakte bezwaar

De uitspraak van het Hof draait om een klant van energieleverancier Vattenfall die bij de rechter bezwaar had gemaakt tegen tussentijdse tariefsverhogingen. Het Hof oordeelde dat het zogeheten wijzigingsbeding in de algemene voorwaarden op basis waarvan de energieleverancier de tariefswijziging doorvoerde, oneerlijk is. En dus ongeldig.

Volgens de Consumentenbond heeft de uitspraak gevolgen voor alle consumenten met een variabel contract, omdat bijna alle energieleveranciers in Nederland diezelfde voorwaarden gebruiken. Hierdoor hebben miljoenen consumenten jarenlang te hoge tarieven betaald.

De Spaarrekening: ‘Volgens mijn pensioenmannetje heb ik minimaal drie ton op mijn 67ste’

Lui, maar wil je toch fit worden? Sla deze oefeningen dan over (fysiotherapeut tipt goede alternatieven)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties