Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Geld & Carrière 8 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Prijsverschillen tussen A-merken en huismerken steeds groter: ‘Gigantische stijging’

Je kent het gevoel wel: de schrik bij de kassa als je voor die paar boodschappen toch een fors bedrag moet neertellen. Uit onderzoek van het programma Kassa blijkt dat dit niet alleen door inflatie komt. Ook de gestegen prijzen van A-merkproducten speelt een grote rol.

Onlangs schreef Metro nog over het gegeven dat recente prijsstijging van bepaalde boodschappen in werkelijkheid wel meevalt, maar dat consumenten nog steeds zogenoemde ‘inflatiepijn’ ervaren. Dit komt onder andere doordat mensen de prijzen van boodschappen met name vergelijken met die van een paar jaar geleden, terwijl ze ten opzichte van een jaar geleden veel minder hard gestegen zijn.

Invloed ‘klimaatflatie’

Ook speelt ‘klimaatflatie’ een rol. Dat zei Amber Kortzorg van het programma Kassa gisteravond in de talkshow Renze. „Heel veel oogsten mislukken. De prijzen van cacao zijn echt met 50 procent gestegen. Maar ook thee en koffie. Dat zijn natuurlijk producten die blijvend gewild zijn, dus de wereldmarktprijs is daar heel hoog van.”

Een andere verklaring is dat er een groot verschil zit in het merk van het product. „De A-merken zijn vooral heel veel duurder geworden”, legt Kortzorg uit. „Zelfs 40 procent in de afgelopen vier jaar. Dat is echt een gigantische stijging.”

Die merken zien de Europese markt als ‘een soort melkkoe’, vertelt ze bij Renze. „Wij zijn een vergrijsde en verzadigde markt en heel veel mensen zijn merkvast. De blijven een merk maar kopen. Maar het verschil in prijs tussen A-merken en huismerken is steeds groter aan het worden.”

A-merkproducten fors duurder

Zo betaal je voor een zak paprikachips van het huismerk 0,80 cent tot 1 euro. Een zak A-merkchips is gemiddeld 2,20 euro. En voor een huismerk ketchup betaal je 0,75 cent gemiddeld, terwijl een A-merkketchup gemiddeld 2,45 euro kost. „Dat is een enorm groot verschil.”

Het idee dat het prijsverschil zich uitbetaalt in de kwaliteit van het product, klopt steeds minder, volgens Kortzorg. „Het blijkt zo te zijn dat de kwaliteit van de huismerken steeds dichter bij de kwaliteit van de A-merken komt, maar dat die prijsverschillen steeds meer toenemen.”

Forse winstmarge A-merken

„Het is niet ongewoon voor een A-merk om een winstmarge van 20 procent te hebben, terwijl de supermarkten allemaal rond de 3 procent zitten. Dus we weten allemaal wel waar het geld naar toe gaat.”

Het onderzoek naar de boodschappenprijzen is een onderdeel van de jaarlijkse steekproef Kassa Boodschappenmandje. Dat is een prijsvergelijking tussen 35 alledaagse boodschappen in zes supermarkten die in alle Nederlandse regio’s te vinden zijn.

Politiechef: zorg ernstig verwarde mensen moet structureel beter

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Sinds de scheiding heb ik minder geld, maar ben ik gelukkiger’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties