Emma Jansen
Emma Jansen Geld & Carrière 7 jun 2023
Leestijd: 8 minuten

Jong en Ondernemend: Joey d’Haan (28) dronk alleen Bacardi-cola, maar heeft nu een eigen wijnhandel

Waar de één op 30-jarige leeftijd nog aan het studeren is, heeft de ander op 28-jarige leeftijd een eigen bedrijf in wijn. Eerst dronk Joey d’Haan (28) alleen maar Bacardi-cola, maar dankzij een bevriende chef-kok kwam hij in aanraking met de versterkte smaaksensatie van een gerecht met een bijpassende wijn. Nu verkoopt hij met zijn onderneming Chef Wijn de drank aan grote bedrijven en particulieren. Zijn omgeving had er niet veel vertrouwen in, maar hij luisterde niet en ging zijn visie en droom achterna.

Hoe krijg je dat op zo’n jonge leeftijd allemaal voor elkaar? Dat vraagt Metro wekelijks aan jonge ondernemers in Jong & Ondernemend.

Jong & Ondernemend: voor jezelf kiezen

Voor velen is het ideaalbeeld om eerst je diploma binnen te halen en dan te beginnen aan je baan. Tijdens de opleiding loop je ergens stage, maar d’Haan koos ervoor om tijdens zijn vaste baan mee te gaan lopen bij het wijnbedrijf van zijn achteroom. Hier leerde hij de ins- en outs van de markt en begon hij uiteindelijk voor zichzelf.

Naam: Joey d’Haan
Leeftijd: 28 jaar
Beroep: eigenaar van Chef Wijn

Wanneer begon je ondernemersbloed te stromen?

„Van kleins af aan ben ik al bezig met plannen bedenken om geld te verdienen. Als je aan mijn oude klasgenoten vroeger zou vragen: ‘Wie denk jij dat ervoor zichzelf gaat beginnen later?’, zou iedereen zeggen dat ik dat ben. Ik wist zeker dat ik later wilde gaan ondernemen, maar ik had nog geen idee wat mijn product of dienst zou worden. Ongeveer drie jaar geleden, aan het begin van de coronapandemie, zat een vriend van mij zonder werk. Hij is een goede chef-kok en nodigde mij uit om bij hem thuis nieuwe gerechten en bijpassende wijn uit te proberen. Hiervoor dronk ik standaard Bacardi-cola en had ik niet echt iets met wijn”, vertelt d’Haan.

„Toen ik deze gerechten proefde, samen met de door hem geselecteerde wijnen, was ik enorm onder de indruk van hoe lekker het is. Ik ging me uiteindelijk steeds meer verdiepen in wijn en zo is de affiniteit ervoor ontstaan. Nu verkoop ik wijnpakketten, relatiegeschenken, kerstpakketten en voorzie ik horeca en bedrijfsfeesten van lekkere wijn.”

Puzzelstukjes vielen voor Chef Wijn in elkaar

Hoe verliep jouw reis?

„Na het etentje nam ik contact op met mijn achteroom. Hij heeft een eigen wijnbedrijf, waar ik regelmatig wat bestelde. We raakten aan de praat over mijn werk en hij wist dat ik altijd bezig ben geweest met geld verdienen. Hij bood mij de kans om een soort van stage te gaan lopen bij zijn bedrijf om te kijken hoe alles een beetje werkt in de wijngroothandel. Zijn bedrijf is inmiddels een stuk kleiner, mede omdat hij al 72 jaar oud is, maar vroeger was het een goedlopend bedrijf. Ik ben tijdens mijn ‘stage’ zelf klanten gaan benaderen. Het voelde alsof alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Ik liep uiteindelijk anderhalf jaar bij mijn achteroom mee, maar ik merkte dat onze visies te ver uit elkaar lagen”, zegt d’Haan.

„We botsten veel en ik heb er uiteindelijk voor gekozen om met de opgedane kennis met Chef Wijn te beginnen. Mijn omgeving had er niet echt vertrouwen in. Ze vonden dat ik het niet moest riskeren met mijn vaste baan, maar ik liet me niet tegenhouden. Vroeger ben ik twee keer blijven zitten op de havo en ik merkte dat school het niet echt voor mij was. Ik wilde juist gaan werken en veel geld verdienen. Ieder zo zijn ding, toch? Momenteel werk ik nog steeds bij mijn vaste baan als planner bij een waterbedrijf. Het kost gewoon heel erg veel energie en geld om een eigen bedrijf te starten, dus een vaste baan geeft dan meer ruimte en stabiliteit.”

chef wijn
Foto: Chef Wijn

Welke stappen heb je als eerst gezet?

„Ik heb heel erg veel geluk gehad dat ik bij mijn achteroom zo veel heb kunnen leren. Daarnaast heb ik ook een aantal cursussen en proeverijen gevolgd om nog meer kennis op te doen. Tijdens de ‘stage’ heb ik relaties opgebouwd met klanten en die zijn ook met mij meegegaan naar Chef Wijn. Ik ging kijken in mijn omgeving of er bedrijven waren die geïnteresseerd zijn. Op de voetbalclub zit ook een businessclub met leden die ik al heel mijn leven ken. Dus ik begon daar reclame te maken voor mijn bedrijf en informatie op te doen over wat bedrijven zoeken in bijvoorbeeld relatiegeschenken. Het ging eigenlijk best soepel. Via mond tot mond-reclame ging het heel erg snel. Nu komen er steeds meer nieuwe klanten en dat geeft echt een boost.”

Beginnersgeluk voor Chef Wijn?

Heb je hulp gehad in het begin?

„Natuurlijk heb ik door het anderhalf jaar meelopen heel erg veel geleerd, dus dat heeft mij enorm geholpen. Verder hebben mijn ouders mij financieel gesteund in het begin en daar ben ik erg dankbaar voor. Mijn vriendin helpt me bij de administratie en boekhouding. Daarnaast helpen mijn ouders en vrienden ook met het wegbrengen en tillen van de pakketten, omdat dat soms best wel veel en zwaar kan zijn voor één persoon.”

Was het lastig om in het begin de eindjes aan elkaar te knopen?

„Ik ben momenteel drie maanden bezig met Chef Wijn en als ik kijk naar de afgelopen tijd dan verdien ik ongeveer hetzelfde als met mijn vaste baan. Maar het is wel dat ik niet met 100 procent garantie zeggen dat ik de volgende maand hetzelfde verdien. Per maand heb ik vijftig tot honderd bestellingen, maar de een bestelt een pallet en de ander een dozijn. Het ligt er natuurlijk aan of mensen wat te vieren hebben. Het geld dat ik momenteel met Chef Wijn verdien, stop ik gelijk weer terug in het bedrijf en van het salaris van mijn vaste baan gaat er ook een deel naartoe. Het is eerlijk gezegd wel een spannende periode, want je bent gewoon heel erg veel geld kwijt en je weet niet hoe het gaat lopen. Ik ben nog best jong en het heeft wel effect op je leven, positief, maar ook negatief”, zegt d’Haan.

Voor 200 procent

„Ik ben erg gedreven en als ik iets wil, ga ik er 200 procent voor. Als iets lukt, dan geeft het je extra motivatie. Het nadeel is wel dat ik erg weinig thuis ben en bijna geen vrije tijd heb. Ik werk overdag bij mijn vaste baan en in de avonden en weekenden voor mijzelf. Op dit moment kan ik het niet goed combineren. Ik hoop wel dat het straks beter verdeeld is en ik ook wat meer vrije tijd heb.”

Heeft het aan je verwachtingen voldaan?

„Het heeft boven mijn verwachtingen voldaan. Het ging veel sneller dan gedacht en er komen van allerlei kanten nieuwe aanvragen. Het is heel erg dankbaar werk, omdat je eigenlijk altijd met een positief moment bezig bent. Ik haal enorm veel voldoening uit de positieve reacties van mijn klanten en ik vind het ook belangrijk om een goede band te scheppen en te onderhouden.”

Foto: Chef Wijn Foto: Chef Wijn

Heb je nog bepaalde doelen die je wil behalen?

„Ik zou Chef Wijn graag een stuk groter maken dan dat het nu is. Mijn ultieme doel is om mijn vaste baan op te zeggen en me volledig te focussen op mijn wijnhandel. Ik ben nu simpelweg bezig met flyers rond te brengen en nog steeds heel erg veel reclame te maken. Daarnaast neem ik veel contact op met bedrijven en probeer ik via via ergens binnen te komen. Alles gaat nu via social media, maar ik vind persoonlijk contact veel fijner. Ik moet natuurlijk met de tijd meegaan en als ik uiteindelijk bijvoorbeeld een TikTok-video moet maken, dan ga ik dat zeker doen”, zegt d’Haan lachend. „Ik pak alles aan om het zo goed mogelijk te realiseren. Met een groter team wil ik straks alle aspecten zo goed mogelijk uitvoeren.”

Geloof in Chef Wijn

Wat is jouw levensmotto?

„Als je ergens in gelooft, dan ga je het halen. Je moet een beetje schijt hebben aan anderen en er gewoon voor gaan. In het begin twijfelden heel veel mensen of ik met Chef Wijn moest beginnen. Ze benadrukten de risico’s en het werk dat erin zou gaan zitten. Maar dat zijn geen ondernemers die het zeggen, maar mensen met een vaste baan. Dus laat je vooral niet tegenhouden. Ik was daar best wel gevoelig voor, maar nu ik het eenmaal heb gedaan, raad ik iedereen aan om het te doen. Wie niet waagt, wie niet wint.”

Wat wil je meegeven aan beginnende ondernemers?

„Het loopt niet altijd zoals je in eerste instantie had verwacht. Iedereen heeft valkuilen en ondernemen is gewoon vallen en opstaan. Je moet dan niet gelijk stoppen, wanneer het tegenzit. Er is altijd wel een andere weg waar het wel goed zal lopen. Blijf doorgaan als het echt je passie is. Ga er 100 procent voor en dan komt alles goed.”

Jong & Ondernemend: Esmee (27) begon op jonge leeftijd als High Class Escort en kreeg behoorlijk veel voor de kiezen

    Ook jouw ondernemersverhaal delen? Meld je aan!

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Het beste van Metro in je inbox 🌐

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.