Emma Jansen
Emma Jansen Geld & Carrière 21 jun 2023
Leestijd: 6 minuten

Jong en Ondernemend: Elke Simons (27) speelt van jongs af aan als cupido, maar maakt er nu haar werk van

Waar de één op 30-jarige leeftijd nog aan het studeren is, heeft de ander als twintiger al een datingbedrijf, W-Spark genaamd. De Limburgse Elke Simons (27) speelde altijd ‘de cupido’ in het leven van haar vrienden, maar nu koos ze ervoor om er echt werk van te maken. Ze organiseert speeddates en evenementen waar singles hun ware liefde kunnen vinden. Daarmee heeft ze al een aantal gelukte relaties op haar naam staan.

De één doet het, de ander ziet het vaak in films: speeddating. Het is leuk, maar vooral heel erg spannend. Je praat maar enkele minuten met je date en schuift erna door naar de volgende. Simons wilde haar koppelvaardigheden gebruiken om het maatschappelijke probleem eenzaamheid aan te pakken.

Maar hoe krijg je dat op zo’n jonge leeftijd allemaal voor elkaar? Dat vraagt Metro wekelijks aan ondernemers in Jong en Ondernemend.

Naam: Elke Simons
Leeftijd: 27 jaar
Functie: Eigenares van W-Spark.

Speeddates bij W-Spark

Wanneer begon je ondernemersbloed te stromen?

„Ik ben iemand die graag en hard werkt. Op vrij jonge leeftijd wist ik dat ik vroeg of laat wat voor mezelf wilde beginnen. Ik ben altijd een spring in het veld geweest en probeerde telkens mensen te koppelen of op date te sturen. In de zomer van 2020, toen corona volle bak aan de gang was, miste ik het heel erg om een op een met mensen te werken. Ik ben naast mijn baan als kabinetswerker een avonstudie gaan volgen om het datingbureau W-Spark op te richten”, vertelt Simons.

„Ik merkte dat er veel eenzame en single mensen in mijn omgeving waren, wat begrijpelijk is, want we zaten midden in de pandemie. En ik dacht dat ik ze wel samen zou kunnen brengen met mijn kennis. Mensen gingen mij steeds meer benaderen met de vraag of ik ze kon koppelen. Het was een maatschappelijke nood en ik wilde vrijgezellen een duwtje in de rug geven.”

Hoe verliep jouw reis met W-Spark?

„Dat was een behoorlijke reis. We kunnen het in ieder geval geen tripje noemen”, zegt ze lachend. „Ik ga altijd erg gepland te werk, dus dat heb ik hierbij ook gedaan. Ik begon met het creëren van het concept met de vragen: wat wil je precies gaan doen? En waar ligt er vraag op de markt? Vervolgens ging ik het logo ontwerpen, contacten leggen met lokale (horeca)ondernemers, en natuurlijk zoeken naar single Limburgers waarvoor ik de eerste speeddate kon organiseren. Ik kreeg enorm veel leuke reacties en dat gaf me veel motivatie. En zo heb ik een datum vastgelegd voor mezelf om te zeggen: ‘dan moet het af zijn’. Er kwamen veel inschrijvingen binnen en het eerste event was echt een succes. De afgelopen 30 dagen hebben we maar liefst 113 vrijgezellen zich ingeschreven.”

Hoe verloopt zo’n speeddate dan?

„We organiseren speeddates voor verschillende leeftijdscategorieën en wagen nu ook de sprong om LGBTQ+speeddates te organiseren. Het aantal deelnemers ligt meestal tussen de 25 en 30. De gasten worden warm verwelkomd en krijgen hierbij ook een drankje. Het is enorm spannend voor de singles, dus we stellen ze altijd op hun gemak en leggen uit hoe de avond zal verlopen. De vrouwen nemen plaats aan tafel, waarna de mannen na 7 minuten doorschuiven. Het is dus eigenlijk een beetje hetzelfde als in films…”, zegt Simons.

„De gasten hebben ieder een formulier op tafel waar ze kunnen aanstrepen of ze de ‘spark’ voelen bij deze date. Het is heel laagdrempelig en dat willen we ook zo houden. Meestal gaan de gasten erna ook ergens een drankje drinken. Na de eerste events waren er al 34 matches!”

WeSpark, speeddate, Elke Simons
Foto: WeSpark

Heb je hulp gehad in het begin?

„Nee ik heb geen hulp gehad bij W-Spark. Ik heb wel vrienden waarvan de ouders ondernemen, dus aan hen heb ik advies gevraagd. Het is namelijk niet altijd even makkelijk en je loopt soms tegen dingen aan waarvan je niet wist dat dat moest. Financieel is dit bedrijf niet heel erg risicovol, aangezien ik de events alleen moet organiseren. Het was in ieder geval fijn om met iemand te kunnen praten die er verstand van heeft. Ik ben iemand die heel erg aan het belang en de gevoelens van anderen denkt, waardoor ik mezelf wel eens kan wegcijferen. Samen met ondernemers ging ik in gesprek over hoe ik de prijzen moest aanpakken. Ik zou dan bijvoorbeeld minder rekening houden met mijn eigen voordeel, terwijl dat wel erg belangrijk is.”

Jong en Ondernemend op weg naar ‘er van leven’

Heb je genoeg geld om van te leven?

„Ik heb nog een vaste baan naast W-Spark, omdat we nog niet zo lang bezig zijn. Gelukkig kostte het niet veel geld om het bedrijf op te starten. Het was vooral drukwerk en communicatie waar het geld naartoe ging. Nu, na drie maanden, heb ik er wel een beetje op verdiend, maar natuurlijk nog niet genoeg om van te leven. De komende maanden staan er veel events gepland, dus dan komt er  meer binnen. Het is vanzelfsprekend dat het in het begin even lastig is en dat het veel tijd en geld kost. Maar ik hoop dat ik er binnen een jaar een volledig inkomen uit kan halen en eventueel wat minder als loontrekker moet werken.”

Heeft het aan je verwachtingen voldaan?

„Het heeft absoluut mijn verwachtingen overtroffen. Alle mails en reacties zijn echt geweldig om te lezen. Mensen vinden W-Spark een goed concept, omdat je niet twee weken contact hebt met één persoon en dat dan je eerste date niet is wat je gehoopt had. En vervolgens heb je twee weken van je tijd verspild. Het is echt een fantastisch gevoel als je hoort dat er een tweede date is gekomen. Het geeft je heel erg veel zelfvoldoening. Er is bijna niks dat dit gevoel overtreft.”

WeSpark, speeddate, evenement
Sup & Date bij W-Spark. Foto: WeSpark

De grootste valkuil

Hoe zie je de toekomst van W-Spark voor je?

„Ik wil er graag een voltijdbaan van maken, meer events organiseren en verder uitbreiden naar heel Limburg. Er is veel nood om de vonk te ontdekken en ik wil graag de eenzaamheid van mensen wegnemen. Je hoeft niet per se een partner te zoeken, een maatje kan ook. Ik zou ook graag speeddates willen organiseren voor mensen met autisme, voor wie het soms moeilijk is om een connectie aan te gaan. Daarnaast wil ik graag het team uitbreiden en uiteindelijk ook singles en koppel coaching erbij doen.”

Wat is jouw levensmotto?

„Een nee heb je, een ja kun je krijgen. Ik waag graag sprongen in het onbekende en ik wil niet achteraf zeggen ‘had ik het maar gedaan’. Je kan het beter maar een keer geprobeerd hebben, dan altijd spijt hebben dat je het niet hebt gedaan.”

Wat wil je meegeven aan jonge ondernemers?

„Ik wil vooral zeggen dat je je passie achterna moet gaan. Waag die sprong en doe het gewoon. Ik ben ook een persoon die graag zekerheid wil hebben, maar W-Spark is uiteindelijk de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Het is echt heel erg vet om te zien dat jouw visie aanslaat bij anderen. Mijn dromen beginnen realiteit te worden en dat is echt fantastisch”, vertelt Simons.

„Wel is het belangrijk om niet te veel tegelijkertijd te doen. Ik zit zelf vol met ideeën en wil dit ook graag meteen uitvoeren. Maar je moet jezelf niet overstijgen. Het is in het begin beter te focussen op één ding. Loop jezelf dus niet voorbij. En geniet vooral!”

Lees hier alle artikelen van Jong en Ondernemend.

    Ook jouw ondernemersverhaal delen? Meld je aan!

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Het beste van Metro in je inbox 🌐

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.