Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 10 jun 2023
Leestijd: 6 minuten

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Soms leefde ik dagen op rijstepap’

Waar de één vindt dat geld moet rollen, blijft de ander herhalen dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Wekelijks gaan we in gesprek met mensen uit alle hoeken van de samenleving. Want als we eerlijk zijn; wat blijft er dan over van het oer-Hollandse gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’? Vandaag: de 30-jarige Chantal, die het na een periode van schulden nu goed voor elkaar heeft.

Naam: Chantal van Goozen-Witteman
Leeftijd: 30
Beroep: Communicatieadviseur bij de overheid
Woonsituatie: Koopwoning met man en zoontje
Bruto maandsalaris: Tussen de 4000 – 4500 euro

Geld maakt (niet) gelukkig

Met welke blik op geld ben jij opgevoed?

„Mijn ouders waren heel zuinig. We gingen wel twee keer per jaar op vakantie, maar verder kochten ze alleen het hoognodige. Thuis ben ik nooit iets tekort gekomen; er was genoeg speelgoed en toen ik ouder werd kreeg ik bijvoorbeeld jaarlijks een winterjas van mijn ouders. Verder werd het aangemoedigd om goed te sparen en te gaan werken op jonge leeftijd. Buiten de jassen om kocht ik bijna alles van mijn eigen geld.”

„Mijn ouders zijn ontzettende twijfelaars als ze een aankoop willen doen. Daar kunnen maanden, of jaren overheen gaan. Dat heb ik zelf een stuk minder. Mijn eigen geld gaf ik vrij gemakkelijk uit. Als eerste bijbaantje werkte ik twee uur per week als boekenopruimer in de bibliotheek. Ik geloof dat ik daar 50 euro per maand mee verdiende.”

Heb je weleens schulden gehad?

„Toen ik net op mezelf ging wonen, kreeg ik huur- en zorgtoeslag. Dat ontving ik op basis van een geschat inkomen. Achteraf gezien heb ik dat inkomen net te laag ingeschat, waardoor ik alles moest terugbetalen. Daarnaast had ik een auto nodig voor mijn werk. Die kon ik zelf niet betalen, dus in diezelfde periode heb ik 6000 euro geleend van mijn ouders. In totaal had ik ineens zo’n 10.000 euro schuld. Ik werkte net, dus mijn reserves waren heel minimaal.”

„Ik wilde zo snel mogelijk van die schulden af. Om dat te kunnen terugbetalen leefde ik heel goedkoop. Soms kon ik dagen leven op rijstepap en ik leverde flessen in en kocht van het statiegeld een pakje pannenkoeken. Gelukkig kon ik altijd aanschuiven bij mijn ouders. Ik werkte hard. Uiteindelijk heb ik de Belastingdienst in twee jaar terugbetaald en de schuld bij mijn ouders was in drie jaar tijd ingelost.”

Hoe staat het er nu financieel voor?

„Nu heb ik het goed voor elkaar en doordat ik die andere periode ook heb gekend, ben ik daar echt trots op. Ik heb lange tijd als communicatieadviseur gewerkt in de commerciële sector, maar daar verdiende ik heel weinig. Nu werk ik voor de overheid waar het veel transparanter is wat iedereen verdient. Ik verdien nu een stuk meer dan eerst. Samen met mijn man en ons zoontje wonen we in een grote koopwoning en er zijn geen geldzorgen meer. We zijn een aantal jaar geleden ingeloot voor dit een nieuwbouwhuis. We hebben als een malle gespaard en mijn man en ik hebben allebei 20.000 euro eigen geld ingelegd voor het huis.”

Vind je het belangrijk om een buffer achter de hand te hebben?

„Ja, we sparen maandelijks, maar mijn man en ik hebben ook nog allebei ons eigen geld. Ik wil genoeg achter de hand hebben, maar ben tegelijkertijd niet te bang om geld uit te geven. Ik heb bijvoorbeeld een mooie familieauto gekocht; een enorme hap uit de bankrekening, maar ik ben daar heel blij mee. Ik spaar nu 1000 euro per maand. Binnenkort gaat ons zoontje naar de kinderopvang. Dat wordt een grote extra kostenpost, maar je weet van tevoren natuurlijk dat een kind geld kost. Aan de babyuitzet hebben we denk ik al wel 4000 euro uitgegeven. De opvang kost straks gemakkelijk 100 euro per dag.”

Ben je bewust met geld bezig?

„Ondanks dat ik lekker verdien, maak ik nog altijd bewuste keuzes als het over geld gaat. Ik ben gek op aanbiedingen scoren, ik koop bijna altijd met korting en ik koop graag tweedehands spullen. Onnodig veel geld uitgeven vind ik zonde. Laatst vond ik bijvoorbeeld nieuwe Nike-schoentjes voor mijn zoontje op de rommelmarkt voor 5 euro. Daar geniet ik van.”

„Door de geschiedenis van mijn financiële situatie heb ik geleerd creatief te zijn met geld en spullen. Soms verkoop ik dingen met winst en ik doe ook graag mee met win-acties. Daar hou ik soms ook hele leuke dingen aan over, zoals uitjes, reisjes of luxe verzorgingsproducten. Ik ben best een geluksvogel en heb de afgelopen jaren voor duizenden euro’s aan prijzen gewonnen. Toen ik het minder breed had, waren dit echt mijn extraatjes. Nu geldt dat ook nog, maar kan ik ook de uitjes en spullen zelf betalen. Laatst won ik een buggy, maar die bleek toch wat te groot te zijn. Dan probeer ik die te verkopen, zodat ik een ander model kan kopen.”

Stelling: Met 1.000 euro per maand extra zou ik op de lange termijn gelukkiger zijn.

„Dat denk ik nu nog wel, eigenlijk. Ik zou vooral wat meer apart zetten voor later, zodat ik eventueel wat eerder met pensioen zou kunnen gaan.”

Stelling: Je kunt nooit teveel geld hebben.

„Lastig, sommige mensen halen overal hun pinpas doorheen. Volgens mij verlies je dan het besef van de waarde van geld. Ik vind het mooi om hard te werken voor een familieauto en een bakfiets. Daar kun je dan echt trots op zijn. Ik vind het fijn om bezig te zijn, geld te verdienen en te werken. Ook als ik een loterij zou winnen en daarmee 10.000 euro per maand zou ontvangen, zou ik alsnog willen werken. Ik moet wat om handen hebben, anders ga ik me vervelen.”

Stelling: Geld wordt meer waard als je het kunt delen

„In zekere mate wel. Het scheelt een hoop kopzorgen als je je niet hoeft af te vragen hoe je je energierekening of je vaste lasten deze maand weer gaat bekostigen. Toen ik schulden had, had ik daar alleen mezelf mee. Ik zou het heel erg vinden om het nu met een gezin niet te redden.”

„Toch heb ik ook geleerd: als het financieel even niet goed gaat, hoeft dat geen voorbode te zijn voor je hele toekomst. Je hebt het in zekere mate zelf in de hand om meer geld te verdienen. Ook als je niet gelukkig bent in je werk, dan heb je de mogelijkheid om iets anders te gaan doen. Je bent zoveel tijd kwijt met werken, het is zonde daarin te blijven hangen.”

  Ook jouw visie op geld delen? Meld je aan!

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Meer artikelen lezen over Geld & Carrière? Dat kan hier.

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Het beste van Metro in je inbox 🌐

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.