Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 19 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

De Spaarrekening van Tony (22): ‘Ik heb 9000 euro schuld’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 22-jarige Tony, die op jonge leeftijd al te maken kreeg met hoge schulden.

Beroep: vrachtwagenchauffeur
Netto inkomen: 2200 euro
Woonsituatie: sociale huurwoning voor 432 euro per maand, exclusief gas, water en licht

De Spaarrekening van Tony

Wat staat er op je spaarrekening?

„Nu 125 euro.”

Wat vind je van dat bedrag?

„Dat bedrag ligt een stuk lager dan wat ik meestal teruglees in deze artikelen. Mijn situatie is vrij complex. Vanaf jonge leeftijd had ik bijbaantjes: bij de supermarkt, een krantenwijk. Op mijn 18e had ik een spaarrekening van 20.000 euro. In diezelfde tijd ging ik bij mijn – inmiddels – ex-vriend wonen. Na verloop van tijd bleek dat hij ontzettend veel schulden had. Ik heb die schulden grotendeels afgelost, maar vervolgens ben ik zelf ook door die situatie in de schulden beland.”

„Er moesten toch gewoon boodschappen worden gedaan en uiteindelijk ontstond er een patroon dat ik iedere maand de zorgverzekering liet terugboeken. Nog steeds staat er bij de zorgverzekering een schuld open van 1126 euro, maar eerst was het veel erger. Toen stond er een bedrag van 3000 euro schuld open.

Mijn ex had een alcoholverslaving en de relatie verliep totaal niet goed. Uiteindelijk ben ik bij hem weggegaan. We woonden in Rotterdam en ik wilde niet terug naar mijn ouders. De eerste periode heb ik bij vrienden op de bank doorgebracht en later heb ik een antikraakwoning gevonden voor 150 euro per maand.

Nadat de relatie was verbroken, ben ik nog zo’n twee jaar gestalkt. In diezelfde periode heb ik een koopverslaving ontwikkeld. De schulden liepen steeds verder op. Ik kocht eindeloos op afbetaling. Inmiddels gaat het iets beter, maar financieel ben ik er nog steeds niet.”

Hoeveel schulden heb je nu?

„Ik heb hulp ingeschakeld van mijn beste vriendin. Zij helpt mij nu met mijn financiën en ik heb ook wel geprobeerd hulp te zoeken via de gemeente. Nu heb ik nog 9000 euro schuld openstaan. De grootste schuld staat open bij DUO; zo’n 4700 euro. Daarnaast staan er nog schulden open bij de zorgverzekeraar en ik heb een schuld van 1300 euro bij mijn vader.

Hiervoor werkte ik als schoonmaker in het ziekenhuis, maar dat leverde eigenlijk niet genoeg op. Daarna heb ik in de logistiek gewerkt. Toen reed ik voor orgaandonatie en reed ik van ziekenhuis naar ziekenhuis met organen. Nu werk ik als vrachtwagenchauffeur – wat ik heel leuk vind. Maar om op mijn werk te komen moet ik 40 kilometer reizen. Daarom heb ik geld bij mijn vader geleend zodat ik een scooter kon kopen om naar mijn werk te gaan. Het voordeel is dat ik nu een stuk meer verdien dan voorheen.”

Zijn er dingen die je hebt geleerd van deze periode?

„Ja, ik heb echt lessen getrokken uit deze tijd, die ik waarschijnlijk niet had geleerd als ik bij mijn ouders was blijven wonen en mijn school had afgemaakt. Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd is dat ik nooit meer geld uitleen. Daarnaast probeer ik beter na te denken voordat ik geld uitgeef. Je hoeft Instagram maar te openen en je wordt overspoeld door reclames. Overal om je heen zie je reclames. Daarom is het belangrijk om jezelf voorafgaand aan een aankoop af te vragen: heb ik dit echt nodig?”

Hoe ziet het toekomstperspectief eruit?

„Ik roep al twee jaar dat ik mijn motorrijbewijs wil halen. De theorie heb ik al binnen, maar ik kon de lessen niet betalen. Daarom ben ik in Excel aan de slag gegaan om een plan voor de toekomst te maken. Dit jaar zit dat rijbewijs er niet meer in, omdat ik eerst mijn schulden moet afbetalen. Zoals het er nu uitziet ben ik in december schuldenvrij en dan kan ik vanaf januari 600 tot 700 euro per maand sparen. Daar werk ik nu echt naartoe.

Hetgeen wat mij nu het meest motiveert is dat er steeds minder schulden in het Excel-bestand overblijven. Straks heb ik dan geld over.”

Waar geef je meer geld aan uit dan je eigenlijk zou willen?

„Ik heb ADHD en als ik iets in mijn hoofd heb, dan zet ik daar vol op in. Als ik bijvoorbeeld iets aan de keuken wil doen, dan blijft dat niet bij een nieuw deurgreepje, maar dan wil ik direct ook schilderen, nieuwe gordijnen en nieuw licht. Dan geef ik in één klap te veel geld uit. Dat soort dingen zijn voor mij een valkuil. Daarnaast is de supermarkt voor mij ook een plek voor impulsaankopen. Ik ga altijd naar de Aldi en die hebben altijd van die rekken met hebbedingen. Totaal onnodig, maar soms val ik daar toch voor.

Daarnaast rook ik nog en ik heb weinig tijd om te koken, dus ik bestel toch ook nog vaak maaltijden. Dat is natuurlijk ook duurder. Daarom geef ik mezelf een boodschappenbudget van 175 euro per week, zodat ik geld overhoud. Het bedrag dat ik over heb, pin ik en stop ik in een envelop. Dan wordt het voor mij makkelijker om te sparen. Zolang ik het op de bankrekening laat staan, dan zie ik het en geef ik het uit.”

Wat zou je het liefst veranderen als je iets aan je financiële situatie kon doen?

„Dan zou ik van al mijn schulden en afbetalingen af zijn. Zonder schulden zou ik meer dan genoeg verdienen. Ik zou het heel fijn vinden om dan 600 euro per maand te sparen. Misschien is dat voor anderen niet veel geld, maar ik heb niet gestudeerd en ik rijd op de vrachtwagen. Ik vind dat ik best goed verdien en ik heb geen overdreven hoge vaste lasten, dus zonder de schulden zou ik heel tevreden zijn.”

  Ook jouw spaarverhaal delen? Meld je aan!

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  De Spaarrekening van Merel (23): ‘Ik vind dat ik met mijn inkomen bijzonder veel kan sparen’

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Het beste van Metro in je inbox 🌐

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.