Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 21 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Vakantiegeld 2023 onderweg: zoveel krijg je netto per inkomen

Veel Nederlanders kijken deze maand verwachtingsvol uit naar de vakantietoeslag van 2023. Vakantiegeld berekenen is nu dus even volkshobby nummer één. Wel zo handig om te weten welk bedrag je precies kunt verwachten (en hoe je er meer van kunt maken).

Vind je het vakantiegeld in 2023 niet voldoende? Dan zijn er dus manieren om het bedrag over tijd flink te verhogen, die lees je hier.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik in 2023?

Dat klinkt natuurlijk leuk, al die mogelijkheden om je vakantiegeld te investeren. Maar dan is het natuurlijk wel zo prettig als je eerst eens weet op hoeveel vakantiegeld je in 2023 eigenlijk kunt rekenen.

In Nederland heb je recht op minstens 8 procent vakantiegeld, gebaseerd op je brutojaarsalaris. Tenzij dus in de cao anders is afgesproken. Maar hoeveel vakantietoeslag kun je dan netto verwachten in 2023?

Vakantiegeld berekenen

Hoeveel geld je netto ontvangt, is dus afhankelijk van je jaarinkomen en van het percentage dat door je werkgever is vastgesteld als vakantietoeslag. Stel dat je een modaal salaris verdient van zo’n 40.000 euro op jaarbasis en je krijgt de minimale vakantietoeslag van 8 procent én je hebt een volledig jaar vakantiegeld opgebouwd. Bruto kun je dan rekenen op een vakantietoeslag van 3200 euro.

Maar wat betekent dat dan netto? Komen we uit bij de Nederlandse volkshobby ‘vakantiegeld berekenen’. Netto kun je met een modaal inkomensniveau in 2023 uitgaan van 1700 euro vakantiegeld. Toch krijg je wellicht nog iets minder op je rekening gestort. Dat is namelijk afhankelijk van het inkomen dat je een jaar geleden verdiende: het zogenoemde jaarloon bijzonder tarief wordt hiervoor gebruikt. Stel dat je vorig jaar 39.000 euro verdiende, en dit jaar 40.000 euro. Dan krijg je een vakantietoeslag van 1615 euro op je rekening gestort.

Zelf een exacte berekening maken voor jouw salaris? Gebruik dan deze of deze rekentool.

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Met drie kleine kinderen gingen we failliet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vakantiegeld 2023 onderweg: zoveel krijg je netto per inkomen
Sluiten