Thom Voogt
Thom Voogt Geld & Carrière 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Niet voor iedereen genoeg: 1 op 5 Nederlanders ontevreden over hoeveelheid vakantiegeld

Voor veel mensen is het deze maand weer zover. In mei keren een hoop werkgevers het vakantiegeld uit. Iets om naar uit te kijken dus, maar in hoeverre kunnen we onze vakantie er eigenlijk van bekostigen? Een vijfde van de Nederlanders is niet tevreden met de hoogte ervan. Daarnaast gaat bijna de helft van de bevolking op zoek naar een goedkopere vakantiebestemming. Dat blijkt uit onderzoek van Skyscanner, een vergelijkingsplatform voor vluchten.

Onlangs liet salarisdienstverlener ADP nog weten dat mensen met een lager salaris dit jaar meer vakantiegeld ontvangen. Hogere inkomens zouden er daarentegen op achteruit gaan.

Wat kunnen we er wel en niet mee?

De cijfers liegen er niet om. Veel Nederlanders vinden het vakantiegeld toch echt te weinig voor wat ze er mee willen doen. Volgens twee derde van de ondervraagden is het niet voldoende om een lange reis te kunnen bekostigen. Je zou dan kunnen denken: dan gaan we iets minder lang weg. Toch is een aanzienlijk percentage van mening dat dat ook niet haalbaar is. Zo’n veertig procent zegt ervan ook geen korte reisjes te kunnen betalen.

Toch is er iets van goed nieuws. Voor een vakantie binnen onze eigen landsgrenzen zou het namelijk wel te doen moeten zijn, voor het grootste deel. Uit de resultaten van Skyscanner zou dat voor ongeveer twee derde wel haalbaar zijn.

Gebruik van vakantiegeld

Ondanks dat het vakantiegeld heet hoef je het daar natuurlijk niet per se voor te gebruiken. Zo geeft bijvoorbeeld 43 procent aan het te gebruiken om te sparen of te investeren. Ook cadeautjes aan jezelf geven is populair. 41 procent besteedt daar (onder meer) hun zuur verdiende vakantiegeld aan.

Meer, maar dan voor minder

Uit weer andere informatie van het vergelijkingsplatform komt naar voren dat 35 procent van de mensen dit jaar vaker op vakantie wil gaan. Maar van welk geld?, vraag je je nu misschien af, aangezien het vakantiegeld al niet genoeg zou zijn voor één tripje. Spaargeld is het antwoord voor ongeveer 59 procent van de mensen. Daarbij zoekt men dan wel naar wat goedkopere bestemmingen.

Vroege vlucht? Bij deze luchtvaartmaatschappij kan je je bagage nu de avond van tevoren al afgeven (en het is gratis)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Niet voor iedereen genoeg: 1 op 5 Nederlanders ontevreden over hoeveelheid vakantiegeld
Sluiten