Coen Grutters
Coen Grutters Geld & Carrière 24 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Online bank stunt met hoge spaarrente: wel of niet hier sparen?

Bunq stunt met een spaarrente van 2,01 procent. Fors meer dan die van de traditionele grootbanken. Hoezee, zou je denken, sparen! Eindelijk een bank waar je jouw spaargeld ziet groeien, toch?

Bunq is een vrij jonge, online bank en werkt zich nu in de spotlights door met een spaarrente van 2,01 procent te adverteren. „In principe biedt Bunq, zeker voor de kleinere spaarders, een aantrekkelijkere rente aan dan de grootbanken”, stelt econoom en beleggingsexpert Niels Koerts in een gesprek met onze collega’s van Manners. „Met de huidige inflatie ga je er echter nog altijd op achteruit.”

Ongegrond enthousiasme

De Nederlandse inflatie kwam in april 2023 namelijk uit op 5,2 procent. Deze aanhoudende stijging van het consumentenprijspeil heeft tot gevolg dat je geld in rap tempo zijn waarde verliest. Een iets hogere spaarrente leidt dan ook vaak tot ongegrond enthousiasme. „Een periode met 2 procent inflatie waar je geen spaarrente krijgt, is beter dan deze situatie en dat wordt nog weleens vergeten.”

Sparen is volgens Niels Koerts een verstandige manier om geld achter de hand te houden voor onvoorziene zaken, „maar wek niet de illusie dat je met 2 procent spaarrente vermogen opbouwt”, stelt de econoom. Een spaarrekening is dan ook geen methode om vermogen op te bouwen. „Beleggen is een betere optie voor mensen die hun vermogen willen zien groeien.” Wel kent beleggen meer risico’s. Gelukkig kun je deze indammen door de zeven meest gemaakte beleggingsfouten te voorkomen.

Waarom Bunq meer spaarrente biedt dan andere banken

De mensen die met vrij weinig risico’s enige damage control willen toepassen op de nog altijd hoge inflatie, kunnen aankloppen bij Bunq. Maar waarom daar? „Het is ook een kleine marketingstunt. Je ziet het bij meer kleine partijen. Zo biedt bijvoorbeeld ook broker Trade Republic 2 procent spaarrente aan.” Deze financiële instellingen proberen zo klanten binnen te halen. „Dat is geen gemakkelijke taak, omdat consumenten niet zo snel van bank switchen.”

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank. Foto: ANP

Het kost Bunq overigens niet heel veel geld. Sterker nog, met de huidige beleidsrente kan de bank hier nog altijd geld mee verdienen. De beleidsrente is de rente waartegen commerciële banken op hun beurt geld bij de Europese Centrale Bank kunnen aanhouden of lenen. Op dit moment bedraagt die beleidsrente 3,25 procent. Stalt Bunq het geld van zijn klanten bij de Europese Centrale Bank, dan krijgt het dus meer rente dan de 2,01 procent die mensen ontvangen als ze via Bunq sparen. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) zei onlangs in Buitenhof dat mensen die ontevreden zijn met de rente op hun spaargeld ‘kunnen overstappen’.

Banken kunnen niet plots de spaarrente verhogen

Voordat je met hooivorken richting je lokale bank stormt, is het belangrijk om te weten dat banken niet altijd de mogelijkheid hebben meer spaarrente uit te betalen. „De spaarrente plots verhogen zit er niet in, omdat de banken dan met een negatieve rentemarge te maken krijgen. De laatste jaren hebben mensen massaal langlopende leningen zoals hypotheken afgesloten tegen lage rentepercentages. Op die leningen uit het verleden ontvangen banken nog altijd diezelfde lage rente, waardoor banken nu niet ineens een hogere spaarrente kunnen uitkeren”, licht Koerts toe.

Met die 2,01 procent zul je het dus moeten doen als je wil sparen. Voor nu. „Niet alleen werkt de hoge inflatie je tegen, in de toekomst zal je hier waarschijnlijk belasting moeten betalen over je spaarrente”, legt de beleggingsexpert uit. „Op dit moment wordt vermogenswinst belast op basis van een fictief rendement. Daarbij blijven spaarders grotendeels buiten schot. Het kabinet wil echter toewerken naar vermogenswinstbelasting op basis van werkelijk rendement, waarbij je als spaarder ook zwaarder zal worden belast. Dat die 2,01 procent rente in de praktijk door de hoge inflatie niet zoveel voorstelt, doet er niet toe.

Bunq aantrekkelijk voor risicomijdend sparen

Het zal nog wel een hele poos duren voor het zover is. Tot die tijd heb je daar als spaarder niet zoveel mee van doen. Als kleine spaarder die de risico’s van beleggen niet aandurft, is Bunq een aantrekkelijke bank om je vermogen bij stallen. Bunq adverteert daarbij trots dat tegoeden tot 100.000 euro volledig verzekerd zijn, al is dat volgens Niels Koerts niet meer dan logisch. „We noemen dat het depositogarantiestelsel. Elke partij met een bankvergunning heeft dat.”

Verder is het goed om te weten dat je niet vaker dan twee keer per maand geld van je spaarrekening op kan nemen. „Dat is iets om rekening mee te houden, al zal dat voor de meesten geen punt zijn”, meent Koerts. Hoewel 2,01 procent spaarrente voor kleine spaarders die zich geen risico kunnen permitteren een mooie meevaller is, wordt de econoom met zijn expertise vanuit de beleggingswereld niet enorm enthousiast van 2,01 procent spaarrente. „Met geld dat je voor een langere tijd kunt missen, blijft beleggen een aantrekkelijker alternatief.” Waar wij nog maar een keer bij vertellen: dat is niet zonder risico.

Jong & Ondernemend: Esmee (27) begon op jonge leeftijd als High Class Escort en kreeg behoorlijk veel voor de kiezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.