Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 21 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Niet tevreden met rente op spaargeld? ‘Stap over naar andere bank’

Hoge inflatie en weinig rente op je zuurverdiende spaarcenten, da’s een nare combinatie. In Nederland leeft al langer onvrede vanwege de hoogte van de spaarrente van banken. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) noemde in programma Buitenhof vandaag een mogelijke ‘oplossing’. Volgens haar hebben mensen al langer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere bank als ze ontevreden zijn met de rente op hun spaargeld.

„U kunt zeggen: als ik niet op een eerlijke manier gecompenseerd word, dan ga ik naar de concurrent. En daar zijn er genoeg van”, verklaarde Lagarde in gesprek met presentator Twan Huys.

Overstappen naar andere bank door lage rente op spaargeld

Huys confronteerde het centralebankhoofd met de zeer langzame toename van de spaarrentes bij grote banken in Nederland, terwijl bijvoorbeeld ING en ABN AMRO wel grote winsten maken en de ECB zijn rentetarieven sinds halverwege vorig jaar al met meerdere procentpunten heeft opgevoerd in de strijd tegen de inflatie. Lagarde benadrukte dat het aan klanten zelf is om hun relatie met hun bank te bepalen.

Ook gaf ze aan het goed te vinden dat minister van Financiën Sigrid Kaag onlangs banken heeft opgeroepen om hun spaarrentes meer te verhogen. In de ogen van Lagarde zou een dergelijke oproep wel meer bij de rol van Kaag passen, dan bij haar eigen rol als hoofd van de ECB.

„Ik bekijk het vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit. We mogen er blij mee zijn dat de Europese banken de test van crises hebben doorstaan”, zei Lagarde ook. Ze wees erop dat enkele Amerikaanse banken en ook Credit Suisse eerder dit jaar wel gered moesten worden. Volgens de ECB-president staan „onze banken” er nog steeds goed voor. „Ze zijn niet zo winstgevend als grote Amerikaanse banken, maar ze zijn stabiel en dat is geruststellend.”

In het interview herhaalde Lagarde verder dat de ECB nog niet klaar is met het verhogen van de rente in de eurozone. Daarvoor is de inflatie volgens haar nog te hoog.

Lonen omhoog?

Er is ook discussie over hoeveel de lonen omhoog kunnen. De vakbonden hanteren de laatste tijd hoge looneisen om te zorgen dat werknemers worden gecompenseerd voor de sterke toename van de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt. Ze wijzen erop dat veel bedrijven grote winsten maken. Lagarde snapt de opstelling van de bonden, maar legde uit dat bedrijven ook moeten kijken hoe ze met stijgende kosten omgaan en hoe ze een deel van hun marges wel of niet inzetten. „Het is aan de sociale partners om tot een overeenkomst te komen. Maar iedereen moet z’n steentje bijdragen. Niet alleen de consumenten, niet alleen de werknemers.”

Mocht je willen lezen over wat andere mensen op hun spaarrekening hebben staan, hoe je het beste spaart en nog meer over geld, zit je goed bij onze Geld & Carrière-artikelen.

Dit kopje koffie kost 920 euro en laat mensen ‘huilen van geluk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Niet tevreden met rente op spaargeld? ‘Stap over naar andere bank’
Sluiten