Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 29 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer krijg je geld terug van de Belastingdienst na je aangifte?

Heb je belastingaangifte gedaan en krijg je geld terug? Dan is dat een leuke meevaller en zit je vast ongeduldig te wachten tot je het bedrag op je rekening gestort krijgt. Wanneer krijg je eigenlijk dit geld terug?

Helemaal precies kunnen we je dat niet vertellen. Maar er zijn wel een aantal data waar je rekening mee kunt houden.

Wanneer geld terug na belastingaangifte?

Als je de belastingaangifte invult, krijg je na afloop te zien hoe de vlag erbij hangt. Je krijgt dan een proefberekening te zien op basis van de ingevulde gegevens, daar staat dat je moet betalen of dat je geld terugkrijgt. Daarna krijg je dan via de post een voorlopige (of al definitieve) aanslag. Pas als deze brief op de mat is gevallen, kun je het geld op je rekening verwachten. Dan duurt het echter niet lang meer: binnen een week wordt het geld overgemaakt.

Oké, duidelijk. Maar we horen het je denken: wanneer krijg ik die brief met de definitieve aanslag dan? Dat is niet te voorspellen, omdat dit voor iedereen anders is. Zelfs als je samen met je partner belastingaangifte hebt gedaan, kan het zijn dat de één eerder een definitieve aanslag krijgt.

Data om te onthouden

Wel goed om te weten: als je vóór 1 april aangifte hebt gedaan, dan krijg je voor 1 juli reactie van de Belastingdienst. Dat kan natuurlijk ook eerder dan 1 juli zijn. Dat is niet altijd een aanslag, maar kan ook een brief zijn met de vraag om verdere opheldering of bewijs, bijvoorbeeld.

De uiterste deadline om aangifte te doen is 1 mei. Wanneer je tussen 1 april en 1 mei je aangifte inlevert, krijg je meestal ook voor 1 juli reactie. Maar daar is geen garantie op. Het zou zomaar kunnen dat de brief pas later in juli op de mat valt.

Wanneer krijg je je geld terug als je te laat bent en na 1 mei aangifte doet? Dan krijg je in de meeste gevallen binnen drie maanden reactie. Maar dat hoeft niet zo te zijn, het kan zelfs nog langer duren. Op tijd invullen dus maar!

Waarom geld terug van de belasting?

Op je loonstrook zie je dat je elke maand belasting betaalt (loonheffing noemen we dat). Je werkgever maakt dit over naar de Belastingdienst, daar hoef je verder zelf niets aan te doen. Eén keer per jaar kijkt de Belastingdienst aan de hand van je belastingaangifte of je te veel van je salaris hebt betaald aan belasting of juist te weinig.

Heeft je werkgever te veel afgedragen? Dan krijg je geld terug van de Belastingdienst.

Eindelijk: alle termen op je loonstrook uitgelegd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.