Iza de Bruin
Iza de Bruin Geld & carrière 1 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Mensen boos op STAP-budget: ‘Ik heb vijf uur voor niks in de wachtrij gestaan’

De nieuw beschikbaar gestelde STAP-subsidie, waarmee mensen een cursus of opleiding kunnen volgen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, is binnen enkele uren alweer op. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV die de aanvragen afhandelt. En dat levert een hoop boosheid op.

Twittergebruikers zijn woest: „Tof initiatief, dat #STAP-budget werkt al net zo lekker als het aanvragen van andere subsidies in het onderwijs. Eerst 5 uur in de wachtrij gestaan en nu is ‘t budget vergeven.”

Wachten tot 2 januari voor een nieuwe kans op STAP-budget

Volgens het UWV stonden vanmorgen om tien uur, bij de start van de aanvragen, tienduizenden mensen klaar. Net na half drie was er geen budget meer beschikbaar, ook al stonden er nog mensen in de wachtrij. Ruim 50.000 mensen hebben in de tussenliggende uren een STAP-subsidie aangevraagd.

De reden waarom mensen de subsidie aanvragen is omdat ze daarmee kunnen kiezen uit ruim 100.000 opleidingen bij 1326 opleiders, zowel publiek als privaat. De opleidingen worden getoetst door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Mensen kunnen de subsidie met een maximum van 1000 euro één keer per jaar aanvragen. Deze vijfde tranche was de laatste voor dit jaar. De volgde ronde begint op 2 januari. In totaal was er dit jaar 180 miljoen euro beschikbaar voor in totaal ruim 200.000 aanvragen. Vanwege de vele belangstelling is er volgend jaar een extra moment waarop mensen in aanmerking kunnen komen voor de STAP-regeling.

Boze twitterreacties

Op twitter zijn er een hoop teleurgestelde mensen te vinden. Ze hebben uren in de wachtrij gestaan… voor niets. Lex vergelijkt het proces met het proberen te bemachtiging van een concertticket. ‘PB’ zegt dat hij heeft gewacht voor Jan met de korte achternaam. Lieke noemt het achterlijk gedoe en gebruiker Laerkom zegt dat hij -zoals overigens bijna iedereen- ruim vier uur heeft gewacht zonder STAP-budget te krijgen.

Vereniging jongerenwerkers: wapenbezit onder jongeren neemt toe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mensen boos op STAP-budget: ‘Ik heb vijf uur voor niks in de wachtrij gestaan’
Sluiten