Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

5 manieren waarop je geld verspilt zonder dat je het doorhebt

Kijk je elke maand reikhalzend uit naar de dag dat je salaris weer wordt gestort? Wil je een keer iets overhouden aan het einde van de maand? Maar heb je geen idee waar je geld precies aan opgaat? Vink dan even die lijstje af, met dingen waar mensen het meeste geld aan verspillen.

Veel mensen verspillen geld zonder dat ze het door hebben. Of vergeten simpelweg te besparen.

Manieren waarop mensen geld verspillen

Kun jij jezelf op één of meerdere van deze manieren betrappen?

1. Te veel betalen aan verzekeringen

Natuurlijk is jezelf verzekeren belangrijk. Maar wanneer heb jij voor het laatst gekeken of je ergens anders goedkoper uit bent met je verzekeringen? Met een website als De Prijsvergelijker check je heel gemakkelijk of je niet ergens goedkoper uit bent met je auto- of zorgverzekering.

En dat niet alleen: bij het afsluiten van zo’n verzekering is het ook altijd belangrijk om te blijven rekenen. Het is namelijk ook heel goed mogelijk dat je onderverzekerd bent. Het is heel verleidelijk om voor extra’s bij je verzekering te kiezen als je bijvoorbeeld een bril of lenzen hebt. Of extra per maand te betalen om voor de tandarts verzekerd te zijn. Maar reken altijd na of je daar wel je geld uit haalt.

Kijk naar je bankafschriften en zet al je verzekeringen op een rij. Op welke kun je besparen door over te stappen of een andere verzekering af te sluiten? Als je bijvoorbeeld elke keer dat je op vakantie gaat een kortlopende reisverzekering afsluit, is het de moeite waard om naar een doorlopende reisverzekering te kijken.

2. Slapende abonnementen

Ik hoor het je denken: dat valt bij mij wel mee. Maar laten we eens een oefening doen. Hoeveel abonnementen denk je dat je hebt? Pak daarna je Bankieren-app erbij. Hoeveel abonnementen heb je daadwerkelijk? Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat huishoudens gemiddeld 14 abonnementen hebben, maar dit aantal vrijwel altijd onderschatten.

Bij abonnementen kun je denken aan:

  • Sportschool/sportclub
  • Streamingdiensten (Netflix, Videoland, Disney+, etc.)
  • Spotify
  • Tv en internet
  • Wegenwacht
  • Loterijen
  • Leasen (auto/fiets/apparatuur)
  • Krant/tijdschrift (ook online)
  • Goede doelen
  • Maaltijdbox

Je ziet de tip natuurlijk al van mijlenver aankomen. Check eens op je rekening welke abonnementen jij allemaal hebt en welke je niet meer gebruikt.

3. Betalen zonder prijs te vergelijken

Gemak is ook wat waard. Maar het kost je waarschijnlijk meer geld dan je denkt. Het is bijvoorbeeld makkelijker om zomaar iets te kopen als je iets tegenkomt op Bol.com, zonder research te doen op internet of je het goedkoper kunt krijgen. Maar hoe vaker je dit doet, des te meer geld je hiermee eigenlijk verspilt.

En niet alleen op die manier: vooral op het gebied van voeding valt een hoop te besparen. Wat dacht je van even snel die dure lunch kopen, omdat je vergeten bent spullen voor een lunch in huis te halen. Of de gesneden ijsbergsla kopen, in plaats van de krop, zodat je ‘m niet meer hoeft te snijden?

Een maaltijdplanning maken en weekboodschappen doen met een boodschappenlijstje gaat je al een hoop geld schelen. Zeker als je de voorgesneden groenten daarbij ook links laat liggen.

4. Onder invloed van anderen

Of het nou is door verhalen van collega’s of vrienden of door mooie plaatjes op social media, we laten ons allemaal wel eens beïnvloeden door anderen. Het is makkelijk om bepaalde spullen te willen kopen of ervaringen te willen beleven, omdat we dit tegenwoordig zo makkelijk bij anderen kunnen zien.

Het lastige hieraan is dat we niet zomaar kunnen stoppen met ons leven vergelijken met dat van anderen, zeker niet in een wereld waar social media zo aanwezig is. Het enige wat we kunnen doen, is een bedrag vaststellen dat we elke maand vrij mogen uitgeven aan dit soort dingen. Zo kunnen we geld spenderen aan ‘luxe’ uitgaven, maar houden we het wel realistisch en houdbaar.

5. Kopen met emoties

Eerlijk zeggen: hoe vaak heb jij iets voor jezelf gekocht om iets te vieren of om de pijn te verzachten? Het antwoord is waarschijnlijk vaak, want veel mensen maken gebruik van winkeltherapie (van nieuwe gadgets tot eten bestellen).

Schrijf je uit van nieuwsbrieven van webshops, zet je notificaties van apps als Uber Eats uit en wacht 48 uur met een grote aankoop om geen geld te verspillen. Wil je het na die 48 uur nog steeds hebben én heb je er geld voor? Dan kun je het met een gerust hart uitgeven.

Wil je meer artikelen lezen over geld besparen? Lees dan hier.

Dit artikel verscheen ook bij Metro’s collega’s van Manners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.