Bernard Vogelsang
Bernard Vogelsang Geld & Carrière 25 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Schieten spaarders iets op met de hogere rente? Vijf vragen en antwoorden

De spaarrente zit flink in de lift. Buitenlandse banken voeren zelfs een heuse oorlog om de spaarcenten van Nederlanders en overtroeven elkaar met renteverhogingen.

Gaan de grote Nederlandse banken dit voorbeeld volgen? En schieten spaarders ook iets op met de hogere rente?

Vijf vragen en antwoorden over de gestegen spaarrente

De spaarrente stijgt eindelijk?

Ja, na jaren van dalende rentes, krijgen spaarders sinds kort meer rente voor de centen die ze bij de bank stallen. Dat komt door de Europese Centrale Bank (ECB), die de hoge inflatie wil bestrijden door de rente fors te verhogen. Banken geven deze hogere rente weer grotendeels door aan hun spaarders.

Hoeveel banken hebben de spaarrente al verhoogd?

Deze maand hebben ruim twintig banken hun spaarders getrakteerd op een hogere rente. Maar volgens vergelijkingssite Geld.nl zijn het vooral buitenlandse banken die hun spaarrente in rap tempo opschroeven. In andere Europese landen bestaat namelijk een grote behoefte aan spaargeld.

„Buitenlandse banken voeren op dit moment een heuse oorlog om de Nederlandse spaarder. Sommige buitenlandse banken verhoogden in één maand wel meerdere keren hun depositorentes om bij te blijven bij hun concurrenten. Sommige banken verhoogden hun rente zelfs met 0,7 procent in één keer”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Onder meer Bigbank strijdt om de gunst van de Nederlandse spaarder. Bij deze bank uit Estland kunnen spaarders een rente van 3 procent krijgen als ze hun geld er voor tien jaar parkeren. „Dat is omgerekend bijna 80 procent meer dan in juni, toen de hoogste depositorente nog 1,65 procent bedroeg”, legt Bulthuis uit. Ook kleinere Nederlandse spaarbanken als LeasePlan, Centraal Beheer en NIBC Direct hebben hun spaarrente recent verhoogd.

Volgen de grote Nederlandse banken dit voorbeeld?

ABN Amro, ING en Rabobank zijn nog niet erg scheutig geweest met een hogere rente voor spaarders. ING heeft maandag wel aangekondigd de spaarrente per 1 december te verhogen. Particuliere klanten van de bank ontvangen dan 0,25 procent rente over hun spaarsaldo tot 10.000 euro. Die spaarrente staat nu nog op nul procent. ABN Amro geeft vanaf december op spaartegoeden tot 1 miljoen euro ook 0,25 procent rente in plaats van de huidige 0 procent. ABN Amro en ING volgen daarmee het voorbeeld van Rabobank, die vorige week al beloofde de spaarrente op 1 december te verhogen van 0,01 procent naar 0,25 procent.

Dat de grote Nederlandse banken tot nu toe zijn achtergebleven met het verhogen van hun spaarrentetarieven, komt volgens geldexpert Bulthuis doordat ze al veel spaargeld hebben en nauwelijks hoeven te concurreren om vers kapitaal aan te trekken. „Daarnaast speelt ook een rol dat deze banken de afgelopen jaren tegen erg lage hypotheekrentes veel hypotheken hebben verstrekt. Daar verdienen ze nu weinig op, waardoor ze minder marge hebben om de spaarrentes flink te verhogen.”

Wat houden spaarders over aan de hogere rente?

Ondanks de stijgende rente zien spaarders ook de inflatie fors oplopen. De geldontwaarding bedraagt momenteel ruim 10 procent. Daardoor zien spaarders hun centen per saldo minder waard worden. Toch kan geld op een spaarrekening zetten wel degelijk verstandig zijn, bijvoorbeeld om wat achter de hand te hebben als de wasmachine kapot gaat. Bovendien levert geld beleggen op de beurs of in cryptomunten dit jaar gemiddeld nog minder op dan op een spaarrekening.

Gaat de ECB de rente verder verhogen?

Ja, de algemene verwachting is dat ECB-president Christine Lagarde donderdag de rente in de eurozone met 0,75 procentpunt gaat opschroeven. De centrale bankpresident verhoogde de rente eerder dit jaar ook al met in totaal 1,25 procentpunt. Daardoor wordt geld lenen duurder. Woningkopers hebben de hypotheekrente al zien stijgen naar het hoogste punt in bijna tien jaar. Door de renteverhogingen van de ECB zal de spaarrente de komende tijd eveneens blijven stijgen, verwacht geldexpert Bulthuis.

Deze supermarkten hebben de goedkoopste budgetproducten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schieten spaarders iets op met de hogere rente? Vijf vragen en antwoorden
Sluiten