Roel Wiche
Roel Wiche Geld & Carrière 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanneer en hoe komt die tweemaal 190 euro energiecompensatie op jouw rekening? Vijf vragen (en antwoorden)

Elk huishouden krijgt in november en december een energiecompensatie van 190 euro. Maar op welke manier wordt dit bedrag verrekend? En wanneer gebeurt dat? En wat als je in een flat woont met een gezamenlijke cv-ketel?

Hieronder beantwoorden we vijf vragen over de energiecompensatie.

190 euro energiecompensatie: hoe werkt dat?

Waarom krijgt elk huishouden tweemaal 190 euro?

In feite om de tijd tot 1 januari 2023 te overbruggen. Op die datum treedt pas het prijsplafond in werking dat burgers verlichting moet geven bij het betalen van de explosief gestegen energiekosten. Om mensen toch de winter door te helpen, heeft het kabinet besloten om elk huishouden in november en december tweemaal 190 euro compensatie te geven. Daar is een bedrag van 2,6 miljard uit de schatkist voor nodig.

Hoe wordt deze compensatie verrekend en door wie?

Den Haag heeft dit twee weken geleden als het ware over de schutting gegooid en de uitvoering neergelegd bij de energieleveranciers. Die moeten dit nu op korte termijn regelen, allemaal op eigen houtje. Een aantal leveranciers heeft al globaal een plan uitgewerkt. Zo geeft United Consumers (500.000 klanten) een korting van 190 euro op het maandbedrag. Als dit maandtarief láger is dan deze 190 euro wordt het verschil op de rekening gestort. Dat gebeurt aan het einde van de maand. Vattenfall (twee miljoen klanten) kiest voor een andere strategie: het bedrijf betaalt alle klanten gewoon twee keer 190 euro uit, zegt een woordvoerder. Om te beginnen in november, in de tweede week. Marktleider Essent (2,5 miljoen klanten), Eneco (twee miljoen) en het sterk groeiende Greenchoice (600.000) laten weten ‘nog druk’ met de uitwerking te zijn.

Wat gebeurt er als je gas van de ene leverancier krijgt en stroom van de andere?

Goede vraag. Hier komen we in een grijs gebied, waarbij leveranciers afspraken moeten maken met elkaar. Want het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat één huishouden tweemaal de energiecompensatie krijgt. United Consumers stelt dat de leverancier van stroom verantwoordelijk is voor deze compensatie. Ook Vattenfall geeft dat aan.

Ander dilemma: krijgen flatbewoners ook compensatie als er een gezamenlijke cv-ketel (blokverwarming) is?

Blokverwarming blijkt een hoofdpijndossier. Eén aansluiting betekent immers dat de hele flat als één huishouden wordt beschouwd. Daardoor kunnen bewoners individueel geen aanspraak maken op het energieplafond of de compensatie van twee keer 190 euro. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft het kabinet dringend gevraagd hiervoor een oplossing te zoeken. In Nederland maken 600.000 mensen gebruik van blokverwarming.

Is iedereen in Nederland straks uit de brand nu miljarden worden uitgegeven voor compensatie, prijsplafond en energietoeslagen?

Nee, nog steeds niet. Ruim een half miljoen huishoudens hebben straks nog altijd betaalproblemen, berekende het Financieele Dagblad. Een aantal critici vindt dat het kabinet de plank misslaat door alle huishoudens over één kam te scheren. Het prijsplafond en de compensatie van tweemaal 190 euro zijn immers op iedereen van toepassing – arm, modaal of rijk. Energie Nederland, koepelorganisatie van alle energiebedrijven, pleit er al langer voor om regelingen inkomensafhankelijk te maken.

Kees van der Spek ontmaskert oplichtster à la Tinder Swindler

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.