Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 1 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Weer daling gasprijzen, dit is waarom

Na alle stijgingen van de afgelopen tijd is er vandaag voor maar liefst de vierde dag op rij een daling te merken als het gaat om de Europese gasprijzen. Recent steeg die prijs juist tot recordhoogte. En het is juist die hoge prijs die de vraag naar aardgas deed dalen. En een verminderde vraag leidt tot een verlaagde prijs.

Daarnaast lukt het landen om de gasvoorraden sneller dan gepland aan te vullen.

Gasprijzen dalen

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam daalde de prijs voor een megawattuur gas vanmorgen met zo’n 5 procent naar ruim 228 euro. Daarmee liggen de prijzen weer zo’n derde lager dan op de piek van vorige week. De gasprijs stond medio 2021 nog rond de 20 euro per megawattuur. De prijs is dus alsnog een heel stuk hoger dan ‘normaal’, maar niet meer op een piek.

De Europese Unie is ondertussen hard bezig met het aanleggen van voorraden voor de winter om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas later dit jaar. Volgens kenners kunnen de risico’s in de gasvoorziening minder worden als het landen lukt de vraag naar gas met een tiende te verlagen en de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) van elders verder op te voeren. In augustus zou de Europese gasvraag 12 procent lager zijn geweest in vergelijking met augustus vorig jaar.

Extra gasvoorraden nodig

Rusland legde ondertussen de gasleveringen via Nord Steam 1, Europa’s belangrijkste aanvoerroute, gisteren voor drie dagen stil vanwege onderhoud. De vraag is of de gaskraan daarna weer opengaat. Verder bleek dat er meer gas vanuit Noorwegen naar Europa stroomde. Ook is de energieproductie door windmolens in bepaalde landen toegenomen.

Duitsland, de grootste economie van Europa, moet volgens de energietoezichthouder van het land de vraag naar gas met ten minste 20 procent verminderen en zich verzekeren van extra bevoorrading. De EU formuleerde eerder een doelstelling om het verbruik met 15 procent terug te brengen.

Nederland is ook druk bezig om de gasvoorraden aan te vullen. Komende week zullen de opslaglocaties naar verluidt al voor 80 procent gevuld zijn.

Maarten van Rossem: ‘De asielcrisis is door de Nederlandse overheid zelf veroorzaakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weer daling gasprijzen, dit is waarom
Sluiten