Iza de Bruin
Iza de Bruin Geld & carrière 14 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Einde woninggekte mogelijk in zicht: Rabobank voorspelt daling huizenprijzen

Was je van plan om een huis te kopen? Dan kan je volgens de Rabobank het best nog een jaar wachten. De bank voorspelt dat de huizenprijzen dan – na tien jaar – gaan dalen. Eind 2023, om precies te zijn.

Voor die tijd is de situatie nog wat anders. Dit jaar voorzien de economen namelijk een huizenprijsstijging van 15,2 procent. In het voornaamste deel van volgend jaar blijft het verder stijgen met 3 procent. Daarna is het afgelopen: Rabobank voorspelt voor het einde van volgend jaar dus een daling.

Mogelijk daling huizenprijzen eind 2023

De reden hiervoor is omdat er door onze huidige economie, haast onbetaalbare energie en hoge rentes minder vraag is naar woningen, stellen de economen van Rabobank. Bovendien zetten meer mensen een ‘te koop’-bordje voor hun deur. Daardoor stijgt het aanbod, terwijl het aantal kopers juist daalt. En dat betekent dat de prijzen eindelijk zullen dalen. Althans, als we de voorspelling van de Economen van de Rabobank mogen geloven.

Dit klinkt misschien bekend, zo’n zelfde soort situatie ontstond toen in 2008 de huizenmarkt klapte. Dat sluiten de economen voor volgend jaar echter helemaal uit. „Een vergelijking met die periode gaat wat ons betreft mank, onder meer doordat het leen- en aflossingsgedrag van huizenkopers en huizenbezitters tegenwoordig minder risicovol is dan voor 2008″, stellen de economen.

Wat nou als iedereen wacht tot eind volgend jaar?

Er zit wel een addertje onder het gras. Er is een risico dat steeds meer potentiële huizenkopers hun koopwens op pauze zetten, met de hoop dat de huizen nog goedkoper worden. Dat kan de uitkomst van de voorspelling veranderen.

Rabobank: „Dit kan verkopers aanzetten tot een andere strategie, waarbij zij eerst hun huidige huis (met winst) willen verkopen, voordat ze een ander huis kopen. Het aantal te koop staande huizen kan daardoor in korte tijd rap toenemen, terwijl het aantal verkopen omlaag duikt.”

Begrafenis Queen Elizabeth zet VK stil: zelfs operaties en begrafenissen geannuleerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Einde woninggekte mogelijk in zicht: Rabobank voorspelt daling huizenprijzen
Sluiten