Mark Hofman
Mark Hofman Geld & Carrière 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel het je per jaar, maand en dag kost om je iPhone op te laden

Hoeveel functionaliteiten Apple er ook ieder jaar aan hangt: het opladen van de batterij is voor iPhone-gebruikers nog altijd een dagelijks ding. Zeker voor mensen met de gloednieuwe iPhone 14 Pro en het Always-on beeldscherm. Maar hoeveel kost dit je eigenlijk per jaar, dag en uur?

Gezien de hoge energieprijzen is het besparen van je batterij misschien wel belangrijker dan ooit tevoren. Het kan je op jaarbasis namelijk best wel wat geld besparen. Of valt dat allemaal wel mee? Onze collega Mark Hofman van OMT weet het zelf eigenlijk ook niet, dus nam hij de proef op de som.

Hoeveel het je kost om je iPhone op te laden

Ik val direct met de deur in huis: het opladen van je iPhone kost je in Nederland gemiddeld zo’n 2,70 euro per jaar. Uiteraard laadt niet iedere consument dagelijks (thuis) zijn telefoon op en zijn er verschillende opladers waarmee je het kunt doen. Daarom heb ik het dus over het gemiddelde.

Om tot dit bedrag te komen, heb ik gebruikgemaakt van een iPhone 14 Pro. De smartphone is voorzien van een 3.200m Ah batterij, wat omgerekend 12,8 Wh is. Dat is dus het verbruik dat je per volledige laadbeurt hebt.

Gezien ik in mijn voorbeeld dagelijks de iPhone oplaad, moet dit verbruik keer 365 dagen gedaan worden. Je komt dan uit op een verbruik van 4.672 Wh. In Nederland wordt de energieprijs per kilowattuur (kWh) berekend, wat simpelweg betekent dat je het aantal watt gedeeld door duizend moet doen. Per jaar zit je dus op een verbruik van 4,67 kWh.

Volgens de Consumentenbond ligt de gemiddelde prijs (augustus 2022) in Nederland op 58 cent per kWh. Hiermee kom je op een jaarbedrag van 2,70 euro uit.

8 simpele tips om gas te besparen en in energiekosten te minderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoeveel het je per jaar, maand en dag kost om je iPhone op te laden
Sluiten