Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 31 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Leven is nog duurder geworden, prijzen in augustus stegen harder

Alsof alles tegenwoordig al niet duur genoeg is, blijkt nu dat de prijzen in augustus nóg harder zijn gestegen dan een maand eerder. Zo werd het dagelijks leven in augustus 13,6 procent duurder dan in augustus 2021. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Al lange tijd zitten we met erg hoge inflatie, omdat de prijzen voor gas en elektriciteit hard zijn gestegen. En de laatste tijd is steeds meer te merken dat de hogere kosten voor energie ook harder doorwerken in de voedselprijzen. Volgens het CBS waren voedingsmiddelen, drank en tabak in augustus bijna 11 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Dagelijks leven steeds duurder

Het inflatiecijfer dat vandaag naar buiten kwam, is berekend volgens de geharmoniseerde Europese methode. Dat valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. In juli bedroeg de inflatie volgens de Europese rekenmethode nog 11,6 procent.

Veel mensen in Nederland zitten nu al krap bij kas en komen maar moeilijk rond. Juist omdat onmisbare producten zoals eten, drinken, gas en licht snel duurder worden, bestaat de kans dat de kosten voor levensonderhoud voor veel Nederlandse huishoudens onhoudbaar worden. Het is voor het kabinet de vraag hoe het huishoudens gaat ondersteunen. Eerder stelde Metro een lijst met tips op hoe je kunt besparen op boodschappen, terwijl je gezond blijft eten.

Na een marathonoverleg over de begroting tussen de coalitiepartijen verklaarde het kabinet eerder vandaag dat nieuwe plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders, zonder in detail te treden.

Prijzen stijgen

De marktprijzen voor gas liepen in augustus op tot nieuwe recordniveaus. Daardoor stegen de prijzen voor energie, benzine, diesel en andere brandstoffen afgelopen jaar met ruim 88 procent op jaarbasis. Onlangs bleek echter wel dat er voor het eerst een daling te bespeuren was als het om de gasprijzen gaat.

Dat de gasprijzen een stuk hoger zijn, komt vooral door de vrees dat Rusland de toevoer van de brandstof naar Europa verder zal afknijpen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kondigde aan de belangrijke Nord Stream-pijpleiding naar Duitsland opnieuw stil te leggen, wegens ongepland onderhoud. Na de Russische inval in Oekraïne is Gazprom al gestopt met het leveren van gas aan een aantal Europese landen. Grootverbruikers, zoals Duitsland, krijgen veel minder dan normaal.

Arts Tristan van Dongen vindt ‘wondermiddel’ tegen kaalheid ‘niet zo magisch’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.