Dennis Mons
Dennis Mons Geld & Carrière 10 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

CEO die alle salarissen verdubbelde: ‘Zou ieder bedrijf moeten doen’

Dan Price, directeur van Gravity Payments, roept andere bedrijven op om hun werknemers beter te betalen en beter te behandelen. In zijn bedrijf verdienen mensen inmiddels een minimum salaris van 80.000 dollar (ruim 78.000 euro) per jaar, en krijgen ze veel fijne voordelen.

Heeft Dan Price een manier gevonden om zijn bedrijf nog steeds succesvoller te maken? Het antwoord is ja. Zeven jaar geleden kwam hij op het idee om iedere werknemer een minimaal jaarsalaris te geven van 70.000 dollar. Destijds een verdubbeling. Inmiddels is dat 80.000 dollar geworden.

CEO: ‘Meer salaris, meer inzet, meer omzet’

Price stipuleert dat het succes van zijn bedrijf grotendeels te danken is aan zijn personeel. Naast een indrukwekkend salaris krijgen zij bijvoorbeeld opties om vanuit huis (of andere plekken) te werken en krijgen ze zwangerschapsverlof (iets wat in Amerika niet vanzelfsprekend is). De inzet én omzet is daardoor enorm gestegen.

Nu roept hij andere bedrijven op een soortgelijk strategie te hanteren. „Je moet mensen met respect behandelen”, zo stelt hij. In een post op Twitter schrijft hij: „Mijn bedrijf betaalt mensen 80.000 dollar. We laten mensen werken waar ze willen, ze krijgen alle voordelen, hebben lang zwangerschapsverlof, et ctera.”

Zijn strategie betaalt zichzelf uit. „We hebben meer dan driehonderd mensen die reageren op de functies bij Gravity Payments.”

‘Bedrijven moeten welzijn centraal stellen’

Hij gaat ook in op het feit dat bedrijven simpelweg niet geïnteresseerd zijn in het welzijn van werknemers. „‘Niemand wil werken’ is een absurde manier om te zeggen dat bedrijven eigenlijk werknemers niet netjes betalen of met respect behandelen.”

Veel mensen storten zich dus op de open functies bij het bedrijf, en vertellen openhartig over de slecht betaalde werkomstandigheden. Een volger stelde: „Ik krijg slechts een derde van dat salaris. Dus als je ooit een dependance opent in Canada, word ik de eerste die komt solliciteren.”

Zelfgekozen salaris pay cut

Het bedrijf gaat het voor enorm goed voor de wind. De inkomsten van Gravity Payments (overigens een bedrijf dat zich bezighoudt met creditcards), zijn verdrievoudigd. Het aantal werknemers is gegroeid met 70 procent.

Daarnaast heeft 10 procent van de werknemers een baby gekregen, 70 procent zijn schulden afgelost en het aantal mensen dat een huis heeft gekocht is vertienvoudigd. Wat krijg je daarvoor terug? De inzet en turn-over van werknemers is met 155 procent gestegen.

Dit alles komt met wat kosten, ook voor Price. Hij verdiende ruim 1 miljoen per jaar, maar snijdt ook in zijn eigen inkomsten. Hij stelde zijn eigen salaris gelijk aan de rest, dus 70.000 dollar per jaar. Nu dus 80.000 dollar, maar dan nog. Hij is sowieso nog altijd bijna 12 miljoen euro waard.

Zijn ‘liberale’ aanpak, zoals sommige andere bedrijven het stellen, blijkt dus te werken. De aanpak is zelfs opgenomen in curricula van Harvard University. ‘Investeer altijd in mensen’, is het adagium.

Help! Wat is de dresscode op kantoor tijdens een hittegolf?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
CEO die alle salarissen verdubbelde: ‘Zou ieder bedrijf moeten doen’
Sluiten