Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Geld & Carrière 8 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Problemen rondom stages, blijkt uit onderzoek: ‘Stagiair wordt te vaak ingezet als goedkope arbeidskracht’

Heb jij ooit stage gelopen, of ben je er nu mee bezig? Stages zijn belangrijk voor veel studenten, of zelfs een verplicht onderdeel van hun opleiding. Maar niet elk onderdeel van stage lopen vergaat studenten even soepel. Er blijft werk aan de winkel om de positie van stagiairs te verbeteren, blijkt uit onderzoek.

Zo is het merendeel van de studenten positief over het leerzame karakter van stages, maar er bestaan problemen rondom stagemisbruik, vergoedingen en begeleiding. Dat blijkt uit het onderzoek wat onderzoeksbureau ResearchNed in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft uitgevoerd.

Stagemisbruik

Zo heeft één op de vier studenten te maken met stagemisbruik: stagiaires die als als ‘normale’ werknemer worden ingezet, maar waar vervolgens geen eerlijke vergoeding tegenover staat. Daarbovenop blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde studenten helemaal geen stagevergoeding krijgt.

ISO-voorzitter Lisanne de Roos zegt daarover: „Een stage is je allereerste ervaring op de arbeidsmarkt. Daar hoort de persoonlijke groei van de student centraal te staan, en niet het gewin voor de werkgever. Toch zien we dat stagiairs te vaak worden ingezet als goedkope arbeidskracht”. De studentenorganisatie komt daarom met een vijfpuntenplan om stageproblematiek tegen te gaan. En dat ziet er zo uit:

Kwart studenten ingezet als ‘normale’ werknemer

Uit het onderzoek, dat door ruim 4900 studenten is ingevuld, blijkt dat studenten hun stage ervaren als een leerzaam en vaak essentieel onderdeel van hun opleiding. Tegelijkertijd geeft ruim een kwart van de studenten aan dat zij voor hun gevoel werden ingezet als een ‘normale’ werknemer zonder eerlijke vergoeding. Het is volgens het ISO dan ook niet verwonderlijk dat voor 19 procent van de respondenten geldt dat zij als stagiair te veel verantwoordelijkheden kregen.

De Roos geeft aan: „Een stage mag best uitdagend zijn, maar het kan niet zo zijn dat je als stagiair wordt opgezadeld met een gigantische waslijst aan taken en verantwoordelijkheden. Het hebben van te veel verantwoordelijkheden kan de stap naar de arbeidsmarkt vergroten terwijl we juist op dit moment extra arbeidskrachten nodig hebben.”

Bijna de helft van de studenten ontvangt geen stagevergoeding, blijkt uit het ISO-onderzoek. Het minst vaak krijgen studenten in de sectoren waar het meest stage gelopen wordt een vergoeding. Het gaat hierbij om de sectoren onderwijs en gezondheidszorg. Het ISO denkt dat dit komt omdat er vaak niets over stagevergoedingen staat opgenomen in de cao, waardoor stagiairs zijn aangewezen op de welwillendheid van een werkgever.

De Roos vult hierover aan: „Een fulltime stage is vaak niet of nauwelijks te combineren met een bijbaan. Studenten verkeren in financieel zwaar weer als de inkomsten van hun bijbaan noodgedwongen wegvallen en er geen vergoeding voor in de plaatst komt.” Onder de studenten die wél een vergoeding ontvingen, is er veel variatie in de hoogte van het bedrag te zien.

Ervaringen over begeleiding

De meeste studenten zijn positief over de begeleiding vanuit de werkgever en de opleiding. Zo’n 88 procent van de respondenten ervaart de stage als leerzaam en vindt de begeleiding van goede kwaliteit. Hoewel de kwaliteit van de begeleiding goed is, is voor 36 procent van de studenten die verplicht stagelopen de begeleiding vanuit de opleiding matig.

Het gaat hier met name om hulp van de opleiding bij de voorbereiding op een stage. Denk hierbij aan het vinden van een stageplaats. Het onderzoek geeft aan dat 27 procent van de studenten hier moeite mee heeft.

Deel toeslagenouders krijgt pas in 2026 duidelijkheid over compensatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Problemen rondom stages, blijkt uit onderzoek: ‘Stagiair wordt te vaak ingezet als goedkope arbeidskracht’
Sluiten