Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 1 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Zoveel verdienen Belgen gemiddeld per maand – is het meer dan wij?

Eerder schreven we al over het gemiddelde salaris van Nederlanders, maar hoe zit dat eigenlijk bij onze zuiderburen? Dit is het gemiddelde loon in België.

We bespreken wat Belgen gemiddeld per maand en jaar verdienen én hoe ze het doen ten opzichte van de Nederlanders.

Het gemiddelde loon België

Volgens de laatste cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel (uit 2019) ligt het gemiddelde loon in België op 3.758 euro. Let op: het gaat hier om een brutomaandloon, niet wat ze netto gestort krijgen op hun bankrekening.

Dat dit het gemiddelde loon in België is, betekent niet dat dit salaris het vaakst voorkomt onder Belgen. Sterker nog, voor 59 procent van de werknemers ligt het brutoloon lager dan het gemiddelde.

Naast het gemiddelde kunnen we ook kijken naar het mediaanloon, een bedrag van 3.486 euro. Dit houdt in dat 50 procent van de werknemers maximaal een salaris van 3.486 verdient en 50 procent juist daarboven.

Directeurs verdienen 178 procent meer

Het gemiddelde loon wordt omhoog geschroefd door de grootverdieners in België. Volgens Statbel krijgen directeurs van grote ondernemingen een gemiddeld brutoloon van 10.465 euro. Dat is 178 procent meer dan het nationale gemiddelde.

Een barman verdient bijvoorbeeld juist 37 procent minder dan het gemiddelde. Met een brutomaandloon van 2.372 euro moet een barman vier maanden werken voor het salaris van de directeur.

Gemiddelde salaris in Nederland vs. België

Ook in Nederland komen de meest actuele cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het gemiddelde salaris uit 2019. Toen was het gemiddelde brutojaarinkomen zo’n 40.200 euro, ongeveer 3.350 euro per maand.

Met het gemiddelde loon in België van 3.758 euro per maand en 45.100 euro per jaar doen de Belgen het op het gebied van salaris dus net iets beter. En dat terwijl de kosten van het levensonderhoud in België te vergelijken zijn met die in Nederland.

Ook qua huizenprijzen doet België het beter dan in Nederland. Begin 2021 was de gemiddelde huizenprijs in Nederland bijna 52 procent hoger dan in 2015. Bij onze zuiderburen steeg de gemiddelde huizenprijs in die periode met ruim 28 procent. Die kunnen jullie dus in de zak steken, Belgen!

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Manners.

Zoveel verdient Jan Modaal (de doorsnee Nederlander) per maand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zoveel verdienen Belgen gemiddeld per maand – is het meer dan wij?
Sluiten