Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & carrière 8 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

De Uitgaven van Pien (26): ‘Zeg makkelijk ja tegen etentjes met geld dat ik niet heb’

We willen allemaal weleens een kijkje nemen in de portemonnee van een ander. Welke kosten hebben zij per maand, en geven zij bijvoorbeeld hetzelfde uit aan boodschappen als jij? Het kan een leidraad zijn voor je eigen uitgavenpatroon (of een voorbeeld hoe het juist níet te doen). Maar vragen naar dit soort onderwerpen doen we als Nederlanders niet zo makkelijk. Daarom geven we je in de rubriek De Uitgaven van… een kijkje in de portemonnee van een ander.

Deze week spreken we met de 26-jarige Pien, die wel een budget opstelt én zichzelf voorneemt alle uitgaven te noteren, maar zich daar negen van de tien keer niet aan houdt.

De maandelijkse uitgaven van Pien

Houd je je maandelijkse uitgaven bij?

„Zeker, ik zet elke zondag mijn uitgaven van de afgelopen week in een Excel-sheet. Dat doe ik per week, voor bijvoorbeeld boodschappen, kleding, etentjes, dat soort dingen. Per maand houd ik ook bij wat ik betaal aan huur, verzekeringen, abonnementen en dergelijke. Mijn vader doet dat ook altijd, en heeft me geleerd dat je maar beter inzicht kunt hebben in waar je geld precies aan opgaat.”

Waar ben je het meeste geld aan kwijt?

„Mijn huur, maar dat is logisch denk ik. Daarna staat het potje voor vrije tijd en kleding – dat combineer ik onder de noemer ‘diversen’ – toch wel op één. Ik heb daarvoor elke maand een bedrag van 300 euro gereserveerd. Daarvan kan ik dan kleding kopen, uit eten, uit, naar festivals, noem het maar op.

Ik moet toegeven dat ik best wel valsspeel met dit potje. Als ik bijvoorbeeld uitga en in een kroeg wat rondjes haal, of achteraf tikkies moet betalen, noteer ik dat vaak niet. Datzelfde geldt voor een etentje, dat laat ik vaak ook achterwege. Soms ligt dit bedrag dus op 150 euro per maand, een andere maand meer richting de 500. Daarnaast haal ik maar wat graag geld van mijn spaarrekening af als vrienden iets leuks willen doen.”

Heb je een budget voor jezelf opgesteld en zo ja, hoe koos je welke bedragen waar aan toe te kennen?

„Ik heb voor een paar dingen een budget opgesteld, zoals boodschappen, kleding en leuke dingen. Voor boodschappen is dat 250 euro, daar blijf ik meestal goed onder. Voor leuke dingen en kleding is het 300 euro, maar daar ga ik nog weleens overheen. Die bedragen heb ik vastgesteld aan de hand van het Nibud, zij hebben een handige tool daarvoor. Ook heb ik mijn vader om hulp gevraagd met het op een rij zetten van alle kosten die je hebt met een ‘eigen’ huis.”

Is je financiële situatie het afgelopen jaar verbeterd, of ging je er op achteruit?

„Verbeterd! Ik ben verhuisd naar een iets kleiner huis, dat wel een stuk nieuwer is. Het scheelt me al 200 euro per maand aan huur, en omdat het goed geïsoleerd is, ben ik ook een stuk minder kwijt aan gas. Daar ben ik wel heel blij mee, zeker nu alles qua energie en gas duurder lijkt te worden. Wat ik nu betaal aan gas en energie, 108 euro, is al te veel voor mijn werkelijke gebruik. Maar dat zie ik als een klein spaarpotje voor het eind van het jaar.”

Wat zou je willen veranderen aan je uitgavenpatroon?

„Misschien dat ik iets meer zou letten op mijn budget voor ‘diversen’. Ik zeg dus te makkelijk ja tegen weekendjes weg, etentjes, festivals en ik kan er echt van genieten om eens goed te shoppen, maar dat is gevaarlijk. Soms heb ik aan het eind van m’n salaris nog te veel maand over. Toch wil ik dat eigenlijk niet veranderen, omdat ik het allemaal te leuk vind.”

Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Uitgaven van Pien (26): ‘Zeg makkelijk ja tegen etentjes met geld dat ik niet heb’
Sluiten