Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 6 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

De Boodschappen van Marco (36): ‘Door dit trucje geven wij minder uit’

Nu de boodschappen met elk bezoekje aan de supermarkt duurder lijken te worden, gaan we iedere week in gesprek met een Nederlander over zijn of haar supermarktuitgaven. Wat doen zij om de boodschappen leuk én betaalbaar te houden? Deze week spreken we Marco, die een handige manier heeft bedacht om het niet te gek te maken met de boodschappen.

Leeftijd: 36 jaar
Beroep: functioneel beheerder operatiekamers
Huishouden: 2 personen
Gemiddelde supermarktuitgaven per maand: 450 euro

De supermarktuitgaven van Marco

Hoeveel gaf jij vorige maand uit aan boodschappen?

„We maken maandelijks automatisch ieder 200 euro (totaal dus 400 euro) naar onze gedeelde rekening over voor eten. In totaal hebben we 447,43 euro betaald aan boodschappen vorige maand. Dit is inclusief verzorgingsproducten en wasmiddel, maar exclusief eten en grind voor de katten.

Het bedrag van vorige maand is wel gemiddeld, want het komt dikwijls voor dat we iets van onze gezamenlijke spaarrekening halen, omdat we niet genoeg geld voor boodschappen hebben. Gelukkig kan dat, omdat we veel sparen in de maand.”

Waarom kiezen jullie er niet voor om net wat meer geld over te maken?

„Door eerst die 400 euro per maand te storten, maken we het op één of andere manier psychologisch niet te gek met de boodschappen… Hoe meer je hebt, hoe meer je ook uitgeeft.”

Ben je blij met dit bedrag of zou je willen dat het minder was?

„Ik vind 400 euro als veel geld klinken. 100 euro per week met 2 personen wat minder. Ik wil altijd dat het minder is, maar denk dat 400 euro ook wel prima is.”

Wat is jullie strategie in de supermarkt?

„We hebben van tevoren een plan voor wat we gaan halen en zoeken dan naar de huismerken en bonusproducten.

Althans, mijn vriendin doet dat. Ik probeer dat, maar eindig altijd met andere producten dan we zochten. Mijn vriendin gooit alle voordelige producten helemaal uitgezocht in het karretje. Bij het afrekenen kijkt ze me dan schuin aan, omdat er allerlei producten bijzitten die geen korting hebben of die we eigenlijk niet nodig hebben. Vervolgens krijg ik op mijn flikker en moet ik boodschappen terugleggen.

Maar we moeten wel weer extra producten kopen om boven de 45 euro komen, zodat we een extra zegeltje krijgen voor een nieuwe messenset. Als je het mij vraagt, is al dat besparen niet besparen. Maar goed, dit zeg ik thuis natuurlijk niet hardop.”

En je mag nog steeds mee?

„De grote boodschappen doen we vaak samen, is toch gezellig.”

Naar welke supermarkt gaan jullie?

„Naar de Albert Heijn, omdat het lekker dichtbij is, niet te groot en we het er kennen. En ze hebben ook steeds meer vegan producten, dat is fijn.”

Ben je helemaal vegan?

„Vroeger at ik altijd aardappelen, groente, vlees. Inmiddels is het alweer jaren geleden dat ik vegetarisch begon te eten, terwijl ik vroeger zelfs de groente uit de bami haalde. Vegetarisch eten vond ik niet eens zo slecht en ik voelde me hierdoor ook fysiek beter. Ik ben me erin gaan verdiepen en kreeg zo steeds meer kennis. Niet alleen hoe je lekker vega kunt eten, maar ook dat het een positieve impact heeft op de wereld.

Zodoende ben ik ook plantaardig gaan eten en ben ik zelfs een plantaardige markt aan het starten. 23 april gaan we met Spinazie Academie starten in Den Haag. Of je als bezoeker vegan of niet vegan bent, het maakt ons niet uit. Wij willen vooral mensen inspireren met lekker en plantaardig eten. De supermarkt 2.0, een plek waar je lekker kunt blijven hangen en al je plantaardige boodschappen kunt halen.”

Wat is jouw beste bespaartip in de supermarkt?

„Plantaardig eten, dat bespaart toch veel geld en is gezond(er). Zo kun je ook meer eten maken, voor in de vriezer. En ook besparen door dus vooral mijn vriendin het mandje te laten vullen, zij kijkt veel meer naar de kosten en de aanbiedingen.”

De Boodschappen van Susanne (31): ‘Kliekjes helpen me besparen’

Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Boodschappen van Marco (36): ‘Door dit trucje geven wij minder uit’
Sluiten